Burian

(divadelní záznam)
všechny plakáty

Vzestup a pád českého krále komiků. Cena Thálie pro Veroniku Korytářovou za ztvárnění titulní role v inscenaci Divadla F. X. Šaldy... Životní příběh slavného libereckého rodáka Vlasty Buriana se stal obsahem hry Tomáše Dianišky, kterou v roce 2021 inscenoval na jevišti Malého divadla v Liberci. Liberecký Burian se záhy po premiéře stal diváckým hitem a získal i uznání odborné veřejnosti. Výkon Veroniky Korytářové v titulní roli byl oceněn Cenou Thálie jako nejlepší činoherní výkon roku 2022: „Veronika Korytářová zahrála život „krále komiků“ s lehkostí, smyslem pro Burianovo klaunství bez jeho napodobování, s empatií pro jeho citovou nevyrovnanost a tragické rysy jeho života.“ I když výkon Veroniky Korytářové má zásadní podíl na diváckém úspěchu této inscenace, je nutné ocenit i jejích pět kolegů, Karolínu Baranovou, Elišku Jansovou, Janu Stránskou, Tomáše Impseila a Ladislava Hampla, z nichž každý vytváří řadu další postav, které v dobrém či špatném ovlivnili úspěch i pád krále komiků. (Česká televize)

(více)

vyfuk

všechny recenze uživatele

Moc nevím, co mají všichni za problém. Hra sama o sobě byla super. Někdo to tady nazývá alternativním divadlem. Nevím, co je alternativního na stylu odvyprávění, který tady byl minimálně s počátkem filmu samotného. Vadí asi to, že ženská hraje chlapa, což mi zrovna zde přijde jako ten nejmenší problém. Zvláštní. Nasnímání hry občas rozporuplné, ale za mě jinak bez servítek a dobře vypracované divadelní dílo. ()

rivah

všechny recenze uživatele

Kvalitní divadlo s dokonalou Korytářovou v hlavní roli. Hodnocení TV přenosu 4hvězdy, avšak zhlédnuto v divadle 5hvězd!(90%) ()

papilon395

všechny recenze uživatele

"Jezdec jezdi koňmo, zloděj krade kradmo, cyklista jezdi kolmo, opilec vidí dvojmo, kyselé okurky Znojmo!"                                                                                                                                                      "Pane Buriane, jste dobrý člověk."                                                                                                             "Nejsem dobrý, jen chci hrát divadlo. Proč mě nenecháte hrát?" ()

ostravak30

všechny recenze uživatele

Vlastu Buriana mám rád a společně s Menšíkem a Donutilem jej považuji za tři génie českého filmu jako jednotlivé zástupce své doby. A tak hned první věc, která bezpochyby zaujme na představení je angažování do hlavní role ženy. Proč to, nemám tušení, ale nejspíš ve svém kádru divadlo nemá lepšího mužského představitele, který by splňoval představu minimálně konstitučně. Veronice Korytářové se podařilo zachytit perfektně gesta slavného komika, naopak typickou řeč si nechala čistě pro natáčení filmů. Faktem je, že ten knír ale mohl být hustší. Když mám vyjmenovat, co se mi nelíbilo, tak to byl častý dojem z přehrávání. Místy jsem si dokonce říkal, že sleduji amatérské představení lidí, kteří mají jinak civilní zaměstnání. Naopak se povedly skvěle zahrát a vystihnout jednak vážné okamžiky v životě tohoto herce, ale skvělé byly též rychlé přechody. Celkově si nejsem jistý, zda byl ale Burian vystižen zcela v pěkném světle. Třeba natáčení rozhlasového pořadu proběhlo tak, že legenda předvedla doslova strašlivý výkon a spíše sabotovala celý pořad. Vlasta také neskončil u skečů na horách, ale natočil ještě několik filmů, dokonce jednu z nejslavnějších pohádek. ()

tuctovychlap

všechny recenze uživatele

ad 1) cena Thálie je mi u prdele..ad 2) nevadilo mi, že hlavnú postavu stvárňuje žena..ad 3) chápem, že to skončilo na horách (vďaka Bohu, že tam nebol Anděl) a ak som dobre postrehol, nebol to jeho životný koniec, exitus; proste pohľad na jeho najdôležitejšie obdobia lajfky skončil (nie je príjemné sledovať ani posledné časy geniálneho JW po zlomení komunistami)..ad 4) neboli mi na obtiaž flešbeky, rýchle zmeny, dokonca ani tzv. prehrávanie - pretože presne takto na mňa pôsobí Burian vo svojich filmoch..ad 5) bolo to k úsmevu, bolo to k dojatiu, bolo to k hnevu, bolo to....ľudské..ďakujem..štyri za záznam..keďže som však videl Špinarku ako v zázname, tak i naživo, pridávam aj piatu hviezdu..pretože by iste bola, ak by som predstavenie videl live.. ()

coulismoulis

všechny recenze uživatele

Představení celkově působí průměrným dojmem. Jde o sestřih významných momentů ze života umělce, od dětství do smrti. Toto se děje bohužel ne vždy podle skutečnosti, ale často přetvořené pro emotivní efekt. Např. naprosto vynechaný fakt, že Burian měl dceru, o kterou se s manželkou starali, nebo celkem známý drb, že nebyl své manželce stoprocentně věrný (což samozřejmě nijak nesnižuje jejich vzájemné city, jen to takhle působí trochu blbě a naivně). Přestavení samotné je tedy taková klasika, spíchnutá podle potřeby. Co vyniká, je naprosto skvělý výkon Veroniky Korytářové. Nebýt jí, asi by inscenace žádného velkého ohlasu nedosáhla. Nicméně její plně koncentrované podání postavy Buriana fascinuje od začátku do konce. Bravo jí! ()

John_Connor

všechny recenze uživatele

Skvělé dynamické představení a famózní výkon Veroniky Korytářové v hlavní roli, stejně jako ostatních účinkujících. Tohle si musím zopakovat naživo. Standing ovation ! ()

a.mala odpad!

všechny recenze uživatele

Omlouvám se, ale za mne dost hrůza, a tak se ptám: "Jakou cenu má v dnešní době Cena Thálie?" - z této poněkud alternativní inscenace mi je nějak trapno - ani její pojetí, ani její smysl nechápu. Ale je mi jasné, že co člověk, to názor. ()

rezi00

všechny recenze uživatele

Veronika Korytářová? Wow, nemám slov, zcela zasloužená Thalie. Hra mrazivá, celou dobu vás nepustí. Naživo to musí být zážitek. ()

benedikt28

všechny recenze uživatele

Naprosto skvostné představení!!! Veronika Korytářová předvádí dechberoucí herecký výkon a Thalii si bezesporu velmi zasloužila. 100 % ()

hafak odpad!

všechny recenze uživatele

Děs. Já myslel, že je to životopisný dokument, chyba. To co se objevilo jsem vypnul hned jak jsem zjistil, že Buriana hraje žena. Chudák Vlasta. ()