Reklama

Reklama

Letem českým světem

(TV film)

Obsahy(1)

Filmové putování po místech zachycených v průběhu třech století.

V roce 1898 vydalo nakladatelství Vilímek pod názvem "Letem českým světem" reprezentativní atlas pěti set černobílých fotografií zachycujících tehdejší podobu naší krajiny - měst, městeček, vesnic, přírodních památek, hradů, zámků, památníků a mohyl. Sto let poté obešli pět set míst, která původně fotografovala téměř stovka autorů, fotografové Jaroslav Bárta, Daniela Horníčková, Zdeněk Helfert a Ivan Lutterer a v roce 1998 tak mohla vyjít nová verze knihy "Letem českým světem" se snímky totožných prostředí fotografovaných v devadesátých letech devatenáctého a dvacátého století. Ze srovnání novodobé kolekce fotografií a jejich starších dvojčat vyplynulo výmluvné svědectví o proměně podoby a ducha české krajiny. Kniha z roku 1998 také inspirovala režiséra Josefa Císařovského k natočení filmu "Letem českým světem", v jehož průběhu filmový štáb spolu s uvedenými fotografy putuje několika místy v knize zaznamenanými. Naléhavost intenzivního setkání s prostorem zpřítomněným filmovým a fotografickým médiem napříč třemi stoletími umocňují vzpomínky fotografů na zemřelého Ivana Lutterera, jehož nadčasové tvůrčí a životní gesto se nám v průběhu filmu připomíná. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Marze 

všechny recenze uživatele

To je vtipné, že při sledování po 16 letech mají ty místa už dvojitou nostalgii po minulosti. Všude jsem párkrát byl.... ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Stejná místa, tedy krajina, jen lidi co byli už nejsou, ale jsou zde současní, tedy z roku 2.004, a jejich obydlí, úřady, školy atd. ()

Reklama

Galerie (8)

Reklama

Reklama