Reklama

Reklama

Lovec a zálesák Allan Quatermain se vrací do Afriky, aby pomohl krásné Jesse zachránit jejího otce. Toho drží v zajetí jeden z domorodých kmenů, protože jako jediný ví, kde hledat bájné doly krále Šalamouna, v nichž se nachází poklad nepředstavitelné hodnoty... Profesor Huston je unesen tureckým darebákem Dogatim a jeho společníkem, plukovníkem německé koloniální armády, Bocknerem. Zanedlouho se Afrikou prodírá malá výprava, kterou vede Allan Quatermain. Quatermain se nechal najmout profesorovou dcerou Jesse Hustonovou. O skutečném účelu výpravy se však Allan Quatermain dozvídá až v malém městě Tongole, kam výprava dorazila. Jesse zde hledá obchodníka s egyptskými starožitnostmi, Kassama, se kterým se její otec měl údajně sejít. Přímo v městečku se ji ale pokusí unést Dogati s Bocknerem, kteří Quatermainovu výpravu již nechali sledovat zvědy. Naštěstí se Jesse podaří už z jistého zajetí uniknout a Quatermain jí následně pomůže zbavit se jejích pronásledovatelů. Quatermainovi se ale také podařilo vyslechnout německé plány ohledně převozu uneseného Jesseina otce do Barnudy, kde je hlavní německý tábor. Quatermain si s Jesse a černochem Umbopoem počkají na německý vlak a naskočí na něj. Jejich snaze osvobodit profesora velmi pomůže i útok místních povstalců na soupravu. Když se jim ale po různých eskapádách podaří skutečně profesora osvobodit, ten jim oznámí, že už svým trýznitelům prozradil cestu ke hledaným dolům. Quatermain i Jesse ihned pochopí, že je třeba Němce s Dogatim zastavit, nebo alespoň předběhnout, a tak zabránit, aby se poklad dostal do nesprávných rukou. Jelikož Dogati a Bockner s částí své výpravy dál pokračovali vlakem, Jesse a Quatermain řeší problém, jak je dohonit. Naštěstí je nedaleko, jak jinak, německé polní letiště a na něm několik letadel. Jesse s Quatermainem nepříliš bystrým Němcům ukradnou letadlo. Německý pilot, který je pronásleduje, je nedokáže sestřelit a Quatermain ho mistrným kopem do hlavy pošle k zemi. Bohužel, jak se ukáže, letadlo, ve kterém letí Quatermain a Jesse, je také poškozeno, a oni se jen tak tak zachrání seskokem. Zdá se, že místo, kde seskočili, je jen kousek od hledaných dolů krále Šalamouna. Jenže oba cestovatelé jsou obratem zajati nepřátelskými domorodci, kteří si je chtějí uvařit v obřím kotlíku k obědu. Jesse a Quatermain kotlík rozhoupají a on se převrhne. To je zachrání. Dalšímu pronásledování Jesse a Quatermaina zabrání útok německé výpravy vedené Bocknerem a Dogatim na tábor kanibalů. Jesse a Quatermain znovu utíkají, nicméně nemusejí utíkat příliš daleko. Zachrání je totiž domorodci, kteří žijí na stromech. U nich se mají oba cestovatelé jako v ráji. „Stromoví lidé“ je dokonce dopraví až na hranici dalšího domorodého kmene, který žije právě u dolů krále Šalamouna. Kukuvanové ovšem tak přátelští už nejsou. Ihned Quatermaina s Jesse zajmou a chtějí Quatermaina předhodit krokodýlům... (TV Prima)

(více)

Recenze (99)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $12,5miliónovTržby USA $15,057,465Tržby Celosvetovo $21,700,000║ Na prekvapenie vydarené dobrodružné dielko s vydarenou strhujúcou akciou, v podstate len jedno z málo čo sa ako tak dá porovnať aspoň z diaľky s Indy Jonesom. Richard Chamberlain a Sharon Stone vytiahli svojou súhrou počin nad slušný zaujímavý priemer, ku ktorému sa dá opäť vrátiť a s dávkou nostalgie si ho vychutnať. /70%/ ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Jedno z mojich najväčších guilty pleasures. Viem, že je to stupídne a v každom ohľade úboho napodobňujúce Indyho Jonesa, ale keď ono je to zároveň tak neodolateľne nahlúplo zábavné! Zakaždým dostanem záchvat smiechu už pri úvodnej bitke v arabskom obchode, kde slizký kupec konečne nájde zapálený dynamitový šúľok („Mám ho! Mám ho!“ – BOOOM!!!), a potom sa až do konca neprestanem baviť. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Nebýt Sharon Stone, spláchl bych to do odpadu. Takový zoufalý pokus o remake, navíc ještě snaha o přizpůsobení se trendu dobrodružných filmů a la Indiana Jones, v konečném výsledku ale jen klopýtající blábol, který nemá snad nic ani z původní verze, ani z Indiana Jonese. Než další takovýto film, raději si stokrát po sobě pustím Dobyvatele ztracené archy. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Zdá sa, že mysleli na všetko.“ J. Lee Thompson nie je Spielberg, Stoneová nie je Karen Allenová a Chamberlein nie je Ford (ale oči má lepšie)... hoci v oboch hrá John Rhys-Davies. Umelohmotné (doslova) kulisy, masovo/výpravne nedostatočné, nepresvedčivé až trápne, otrasné herecké obsadenie... zrazu pavúk, ach Odula čo ty tu robíš! Potom niečo veľké... prerazí to vodnú hladinu a zožerie zloducha jojha ojha! Chichotajúca sa šamanka... skočí do lávy... prečo to urobila? Ojojojojoj. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Sice nelze popřít, že osmdesátkovou produkci filmových adaptací quatermainovek motivoval hamižný plán Cannon Films přijít s vlastní dojnou krávou, která se sveze na popularitě Indiany Jonese, potažmo jeho úspěšného klonu "Honba za diamantem". Čert vem očividné paralely s "Dobyvateli ztracené archy", protože mnohem podstatnější je, co "Doly krále Šalamouna" mají vlastního - slapstickové sekvence včetně zrychlených záběrů, namísto napětí se hraje na vtip a absurditu, z ničeho nic se bez předchozího varování vynořují fantaskní potvory, lidé při dopadu do lávy explodují a to všechno zasazeno do fantazijní variace Afriky, kde se realitě na míle vzdálená romantická naivita dobrodružných románů devatenáctého století potkává s absurdní exotičností a záměrně přemrštěnými stereotypy. Co na tom, že část zábavy je spíše dílem mizivého rozpočtu? Nemotorné papundeklové potvory a okaté zadní projekce přesně zapadají do celkového campového rámce. Ústřední duo, na 120 % naplňující šablony šviháckého dobrodruha a rozpustilé dívky v nesnázích, díky energickým hereckým výkonům Richarda Chamberlaina a Sharon Stone získává adekvátní charisma i nadsázku. "Doly krále Šalamouna" jsou výtečnou dobrodružnou groteskou a skvostně praštěnou taškařicí, která právě díky humoru a stylizaci kráčí vlastní cestou. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Hodně nepovedená vykrádačka Indiany Jonese. Alespoň na dvě hvězdičky vše zachraňuje několik povedených okamžiků a překrásná Sharon Stone...... ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Dobrodružná klasika, při jejímž sledování musíte: a/utlumit činnost mozkové kůry (doporučuji diazepam), b/vyřadit centrum logiky (doporučuji LSD), c/přikusovat něco dobrého (doporučuji vdolky s hašišem), d/něčím dobrým to zapíjet (doporučuji vodku), e/soustředit se podle pohlaví a preferencí buď na mužného Richarda nebo mladou Sharon. Když to přežijete, skvěle se pobavíte. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Obrovský hliněný hrnec a v něm Chamberlain, ohanbí doposud skrývající Sharon, Gimli Sallah, pár kousků plastové zeleniny a jeden pokladů chtivý kraut, kterému nestačilo, jak jej zLomili u Stříbrného jezera. To vše zalito odpadní vodou z prvních dvou aktivit profesora Jonese, rozhoupáním promícháno a vylito do nostalgií pokoušeného zapomnění.. J. Lee Thompson potvrdil pověst zkušeného béčkaře a to přitroublé dobrodrůžo se mu tolik zalíbilo, že o rok později ohnivě zválcoval publikum Chuckem Norrisem.. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Co proboha má tahle pravděpodobně nechtěná parodie na "Indiana Jonese" znamenat? Musel jsem opravdu hodně zatnout zuby, abych dal alespoň 2**, ale po zdravé úvaze jsem dospěl k přesvědčení, že jsem viděl i horší slátaniny. Promiň, Indy. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Koukám, že nemám ohodnoceno! Hodně okatá, i když velmi zábavná kopie legendárního Indiana Jonese (i když pochopitelně ne tak kvalitní). Příjemné dobrodružství, natočené v rozmanitých lokacích, kde se odehrává jedna šílenější scéna za druhou, jak se na takový snímek sluší. Potěší vynikající ústřední herecké duo Chamberlain - Stone i několik známých jmen ve vedlejších rolích (Herbert Lom, J. Rhys-Davies). Režisér J. Lee Thompson (Děla z Navarone, Mys hrůzy) sice nikdy nedosáhl věhlasu mágů dobrodružných trháků, jakými jsou např. Spielberg či Zemeckis, ale tento film není rozhodně špatný a já jsem se u něj i po letech náramně pobavil. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

To, že člověk miluje filmy s Indianou Jonesem, ještě nemusí znamenat, že se nepobaví u jiných jim podobných. Konkrétně Doly krále Šalamouna dokazují, že bavit se lze takřka královsky. Nevím, mě tahle blbina prostě dostala. Prvních padesát minut tvoří jedna velká, akční a krutě zábavná scéna, pak film na chvilku zvolní, a je tady finále nesoucí se zase v duchu první padesátiminutovky. Proti skvěle hláškujícím hercům nemám vůbec nic (všichni se očividně dobře bavili, Herbert Lom obzvlášť), Goldsmithova hudba je dokonale návyková a hezky si hraje s Wagnerovou Jízdou valkýr, Thompsonova režie dělá přesně to, co má - akce je akční, napětí napínavé, a ze všeho přitom přímo tryská humor a nadsázka. Dávám čtyři hvězdy a na závěr s překvapením konstatuji, že jakkoliv byl televizní dabing nepěkný, do tohohle filmu se hodil.__P.S. Pro všechny, kteří tady vykřikují "Vykrádání! Vykrádání!": Film vznikl čtyři roky před Indyho Poslední křížovou výpravou, ale i tak je v něm několik (Quatermain se rve na vagonu a hlavu mu málem urazí šutr - Quatermain a Jesse v letadle) scén, které mi připomněly dobrodružství pánů Jonesů (Indy na tanku - létající Jonesové prchají ze vzducholodi). Zvláštní, že? http://www.youtube.com/watch?v=d3GepxplJuk&playnext=1&list=PL525CBD606AF30D82 ()

MMR 

všechny recenze uživatele

Nic extra, asi to bude rokem natáčení, když ještě neměli takovou technologii. Přišlo mi to laciné - a přehnané. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak než zahájím komentář musím se napřed omluvit postavě Allana Quatermaina za to co jsem napsal o filmech s ním v komentáři na tu tv sračku se Swayzem. Myslel jsem, že se jedná pouze o ten film až pak jsem objevil tenhle nehoráznej nářez kterej může směle konkurovat Indiana Jonesovi. Jasně je to béčko jak vyšitý, ale je to kurevská zábava kterou rozhodně netočili žádní fušeři a je to vidět. Téměř cokoliv co vzniklo v 80 letech pod taktovkou producenta Menahema Golana je pro mě pecka a potvrdilo se to i teď. Chamberlainovi role padne jako ušitá Stonovka je prostě kus a duo záporáků Lom, Rhys -Davies je naprosto bezchybný a jejich slovní přestřelky jsou dokonalý. Wagner je největší hudební skladatel co kdy žil vy tureckej imbecile! Chcete tím říct, že je mrtvej? samozřejmě! Všechno pak podkreslují perfektní exteriéry a podmanivá hudba od Goldsmitha. Je mi jasný, že podobný zábavný béčka tady nikdy nebudou mít dobrý hodnocení, ale stejně mi to nedá a povídám vám, že jestli vy mít aspoň eine kleine mozek v hlavě, tak tomu muset teď napálit plnej počet. Ps jo a ten obsah je totální fail kterej se hodí na tu verzi se Swayzem. Divím se, že je tu možný vůbec něco takovýho schválit.100% ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Je to samozřejmě vykrádačka Indyho, ale minimálně první hodinku přímo parádní. Děj ani na chvilku nezpomaluje a dobrodružství krásně odsýpá. Richard Chamberlain se do role ukázkově hodí a Sharon Stone je samozřejmě krásná. Na straně záporáků navíc stojí Herbert Lom se svým Wagnerem a John Rhys-Davies. Konec se úplně nezdařil, ale v mých očích je film určitě lepší než zde výsledné hodnocení. 65% ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Krasná podobenka Indiana Jonese v době před první světovou válkou. Krasa mladé Sharon Stone jako Jesse Huston, zaporná trochu humorná postava Herberta Loma jako plukovníka Bocknera a dobrodruh Richard Chamberlain co by Allan Quatermain zkrátka dobrý dobrobružný film z 80. let. ()

Související novinky

Hemsworth předchůdcem Indiana Jonese?

Hemsworth předchůdcem Indiana Jonese?

21.11.2015

Jméno Allan Quatermain už jste možná slyšeli. Sean Connery si tohohle dobrodruha zahrál v Lize výjimečných, adaptaci stejnojmenného comicsu Alana Moorea, a posléze se už nikdy nevrátil před kameru.… (více)

Reklama

Reklama