Reklama

Reklama

Milostné vztahy nesedí vždy na míru tak jako rukavice. Dva rozdílní muži v duelu o srdce jedné ženy... Jeden z nejslavnějších současných komiků Steve Martin se na svých snímcích často podílí i jako scenárista. Romantické drama podle jeho scénáře a novely Jeden navíc pojednává o mladé křehké prodavačce rukavic Mirabelle (Claire Danesová), které nečekaně zkříží cestu dva zcela rozdílní nápadníci. Jedním z nich je právě Steve Martin jako charismatický a zajištěný obchodník Ray, tím druhým Jason Schwartzman jako roztomilý podivín Jeremy. V jejich souboji o lásku komplikované Mirabelle získává navrch šarmantní Ray, který ji dokáže okouzlit svým galantním chováním a všeobecným rozhledem. Citlivou duši umělecky založené dívky ale sžírají vnitřní pochyby a touha po vztahu, v němž bude zažívat vřelost opětované lásky a prožívat každou chvíli naplno. Nejistá dívka dospívá v ženu, která se musí rozhodnout, co vlastně od života chce. (Česká televize)

(více)

Recenze (69)

T2

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $10,284,523Tržby Celosvetovo $11,588,205Tržby za predaj DVD v USA $10,516,824 //počet predaných kusov 418,322 ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Mirabelle čeká na svého vysněného prince, ale jelikož stále nepřichází tak pod heslem „člověk si nemůže jenom vybírat, nýbrž i spokojit se“ příjme pozvání na rande od kluka s kterým se seznámila v prádelně, neměl drobný do automatky. Rande nic moc, Jeremy taky nic moc a ani ta jiskra nepřeskočila. Ale vyslechnutá rada v radiu .. „ mnohem důležitější než sex samotný, jsou pro ženu doteky. Dokonce i od někoho na kom ženě nezáleží“, ji donutí vysypat koš na odpadky, prohrábnout popelnici a na zahozené telefonní číslo zavolat. První noc je stejná jako první rande ( a tady komedie končí). A druhý den dostane tenhle netaktní balík konkurenci v podobě bohatého, sympatického, pozorného a inteligentního Raye, kterého hraje Steve Martin (vážně jsem se nezbláznila) a navíc musím říct, že mě touhle rolí konečně mile překvapil a film vlastně taky 3,5*. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Nechápu, co to bylo za film. Nedovedu říct žánr. Nepochopil jsem chování jediné postavy, žádný dějový zvrat mi nedával smysl. Musím si to někdy nechat vysvětlit. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Ať si Steve Martin natáčí třeba Dvanáct do tuctu 23 nebo kolik chce Růžových panterů, Shopgirl (ke které napsal scénář na základě své novely) dokazuje, že je to citlivý inteligentní tvůrce. Příběh mladé dívky, která se zamiluje do bohatého postaršího byznysmena, je osvěžením pro duše okoralé tuctovými hollywoodskými romantickými komediemi (a nebo životem). Moc humoru tu sice nenajdete, romantiky tu taky příliš není, zato citu, empatie a inteligence zde čeká dost. Tenhle malý, zdánlivě nevýrazný nízkorozpočtový filmeček mě oslovil víc než 95% filmů za poslední rok. Doporučuji! ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Není to tak dávno, co jsem tuším u R.Pantera psal o další šanci (aspoň u mě) pro S.Martina, jehož potenciál je ještě z velké části ukryt. Jeden navíc je jednoduché ale opravdově přesvědčivé zahrané dílko, které mě příjemně překvapilo. Navíc si na nic nehraje, je úžasně čisté a citlivé... 70% ()

k212 

všechny recenze uživatele

Postarší chlapík hraje s otevřenými kartami - chce jen příjemně strávené večery, ne vztah; dívka to záměrně neakceptuje, prožívá intenzivně společné chvilky a emočně investuje víc než je zdrávo, čas a nedostatek antidepresiv ji otevře oči; třetí hráč je tak trochu nabubřelý smolař a budižkničemu, kterému čas poskytne místo pro seberealizaci, uvědomnění a změnu. Zajímavá sonda do vztahů tři lidí, z nichž ani jeden není příliš sympatický, všichni hýří chybami - ať už je to zaslepenost, citový chlad či zahleděnost do sebe samé- která není příliš vtipná, jako spíš divná a smutná. A navíc je zajímavě vyrovnaná po stránce herecké, režijní, hudební, s jednoznačně rozpoznatelným rukopisem dvorního kamerana páně Cronenberga Petera Suschitzkyho (tedy pro mě je to jeden z mála, které dokážu i poznat). Zase jeden z filmů, kde se člověk může hledat. 70% ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

V zásade nič proti, ani nič pre. Claire je ako vždy roztomilá, Martin civilný (možno až trochu moc) a Schwartzman už tradične geekovsky sympatický. Hudba ujde, scenár tiež nie je vyslovene stupidný a technicky by sa to s prižmúrenými očami dalo. Ale aký to malo celé zmysel? Veď to bolo sterilné, zbytočné a aj tú jedinú zaujímavú odbočku od príbehu (antidepresíva) okamžite zahovorili kecami stále o tom istom. Toto že napísal Steve Martin? 50% ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Předně, s výjimkou asi tak dvou okamžiků, tohle není komedie. Patrně se najde dost lidí, na které tenhle film bude působit mile, svým způsobem to je pravda, ale pro mě je celkem nudný, prostě to není můj žánr. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Drama, které neřeší žádné velké otázky života a smrti, nesnaží se šokovat zvraty, rozmáchlými gesty ani bombastickou produkcí. Je na hony vzdáleno tradičním hollywoodským produkcím, je příjemné svou střídmostí i moudrou shovívavostí s níž popisuje nepříliš romantický vztah jedné obyčejné mladé ženy ke dvěma zcela odlišným mužům. Steve Martin jako scénárista, a také autor literární předlohy, dokazuje, že není jen známým komikem, ale především citlivým inteligentním pozorovatelem, který se dokáže podívat na život s nadhledem, humorem, ale také s pochopením a empatií. Jako herec navíc vynikajícím způsobem podává roli Raye a umožňuje divákovi nejen rozumět jeho chování a chybám, ale také soucítit ve chvílích, kdy chybuje, ubližuje a ztrácí. A totéž platí také o Claire Daines, jejíž Mirabele je sice sebevědomější než její literární předloha, ale stejně chybující a v důsledku také ubližující, když přehlíží Rayem otevřeně vytyčené hranice jejich vztahu a buduje si za nimi vlastní mylnou představu o společné budoucnosti, do níž se ho snaží vtáhnout dříve než si Ray uvědomí své skutečné city. Oba se tak ve své lidské omylnosti stávají stejnou měrou viníky i obětmi. Jejich vztah je v příběhu natolik výrazný, že třetího hráče, Jeremyho v podání Jasona Schwartzmana, odsunuje na zcela vedlejší kolej, ale to příběhu nijak nevadí. Prodavačka je nenápadný vztahový film, lepší než cokoli, co jsem v této kategorii viděl za hodně dlouhou dobu. ()

Janek 

všechny recenze uživatele

Anand Tucker natočil slušné drama Hilary and Jackie, navíc ve filmu hraje můj oblíbenec Schwartzman. Očekávání bylo ale příliš velké. FIlm spadá do klasického schématu a chvilku trvá než nabere tempo. Tucker si občas pohraje s vizualitou, ale celkový dojem je spíše rozpačitý. Mísení dramatu s absurdní komedií mi přišlo gulášovité a nakonec nefungující. Na druhou stranu nemohu říct, že by mě film vůbec nebavil. Některé jeho části jsou opravdu dobré, na Schwartzmana je radost pohledět, bohužel prostoru má málo. Takže solidní průměr, vidět a zapomenout. ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Skvostný konec filmu! Něco tak příjemného, sladkého a přesto nepřehnaného jsem dlouho neviděla. V případě romantické komedie to je možná vůbec poprvé. V průběhu filmu jsem byla přesvědčená, že dám 3 hvězdy, že to kalsický průměr, ale ten konec filmu se mi skutečně líbil a musela jsem jednu hvězdičku přidat :)). ()

Ridick 

všechny recenze uživatele

pribeh o osamelej predavacke, tuziacej po laske, ktoru na konci najde sa mi zda v tychto casoch uz dost osuchane. to by aj nevadilo, keby to bolo nakrutene sviznejsou formou a boli vynechane vsetky tie nudne obkecavacky, pretoze vsetci herci svoje ulohy zvladli a hudba sa mi strasne pacila. no skoda. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Nic a nikoho jsem nechápala a k tomu mě byli postavy nesympatické (včetně Martina, kterého jinak mám ráda). ()

lioncel 

všechny recenze uživatele

Starej vychytralec a zřejmě i pěknej kaňour Steve Martin dostal chuť z blízka pozorovat a dokonce se i dotýkat nahého mladého pevného ženského tělíčka a protože zadara by mu to už žádná asi nedovolila, tak napsal čtivou novelu a podle ni následně chytlavý scénář, který udal s tím, že si v tom kusu i sám zahraje hlavní roli : jako Ray Porter .. odnesla to mě velmi sympatická Claire Danes / Mirabelle .. věřím, že když se před ním odhalila a viděla jak na ni zírá, měla určitě po celém těle pěknou husí kůži .. (.. a já mu náhodou vůbec nezávidím, to jsou jen sprostý pomluvy ...) … ()

Reklama

Reklama