Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Epizoda ze života slavného kubánského šachisty Jose Raula Capablancy, který se během cesty po Rusku zamiluje do baletky Saši. (Snorlax)

Recenze (2)

packa 

všechny recenze uživatele

Viděno někdy v první polovině devadesátých let. Kubánský génius je ve filmu vylíčen pomalu jako pokrokový bojovník za vítězství proletariátu. Je to celkem pochopitelné, když si uvědomíme, ve kterém roce film vznikl a které státy jeho vznik zafinancovaly. Ještě že na moskevském turnaji nehrál emigrant Aljechin, tomu by snad soudruzi na krk uvázali pionýrský šátek. Na druhou stranu, po stránce šachové film nemá jedinou chybu, a to včetně komparzu. César Évora se Capablancovi skutečně velmi podobá, stejně tak i ten komparzista, co hrál Laskera. A co se týče šachové stránky věci, tady už tuplem nemám co vytknout. Šachové historie a faktické správnosti se tvůrci drželi jako čert kříže a na výsledku to je sakra poznat. Bohužel z toho vyplývá jediné, tento film bude bavit jen velmi úzký okruh diváků - šachisty. A navíc jen ty šachisty, co se aspoň trochu orientují v historii. ()

HenryS. odpad!

všechny recenze uživatele

Jo, muselo to stát spoustu prachů, kulisy exteriérů jsou fakt vymakaný... ale celou dobu jsem měl pocit že se dívám na film Tobě hrana zvonit nebude. Neskutečně prázdný film. ()

Reklama

Reklama