Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Britská učitelka Philippa Paccardová (Cate Blanchettová) žijící v italském Turíně se marně dovolává spravednosti ve věci manželovy tragické smrti. Protože místní policie ignoruje její obvinění, rozhodne se vzít spravedlnost do vlastních rukou a prostřednictvím podomácku vyrobené bomby se odhodlá zlikvidovat drogového dealera Vendiceho. Pak se nechá zatknout. Teprve ve vyšetřovací vazbě se dozvídá, že místo muže zodpovědného za smrt jejího manžela zahynuli čtyři zcela nevinní lidé. Do zoufalé mladé ženy, jež má být souzena za teroristický útok, se však zamiluje mladý soudní tlumočník Filippo (Giovanni Ribisi) a pomůže jí uprchnout. Jak dlouho však dvojice spřízněná jmény a spjatá fatalistickým citovým poutem může unikat spravedlnosti?

Na MFF v Berlíně 2002 získal režisér Tom Tykwer nominaci na Zlatého medvěda. Film byl oceněn stříbrnou Německou filmovou cenou a Cate Blanchettová získala za svůj herecký výkon německou Zlatou kameru. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (362)

noctambule 

všechny recenze uživatele

Ten vizuál a tak vůbec celkově, jak je to natočeno, mě nadchlo. Tykwerův styl zbožňuju a snad každý jeho film by mohl být v mé topce, ale bohužel, není tam dost místa. Giovanni je moc fajn herec, Cate úplně nemusím, ale tato role ji sedla. Dohromady tvoří kompaktní pár, což jsem si před zhlédnutím neuměla představit, ale Tykwer prostě umí:-) Film pořád jede, neztrácí tempo a to i ve chvílích ticha. Emoce, napětí, všechno tam je. Heaven mě dostalo a jen malou zásluhu na tom má, že je to za nějaký čas pořádný film, který jsem viděla. Ze zvědavosti jsem si pustila ukázku českého dabingu, velmi vtipné a to je u tohoto snímku velká překážka. ()

Benedygtus 

všechny recenze uživatele

Urcite bych neriskoval dabing, protoze si to s nim neumim vubec predstavit. Ta kombinace anglictiny a italstiny je jednim z klicu velkeho filmoveho zazitku. Cate Blanchett verim, kazdy sebemensi pohyb v tvari a kazdou slzu, kterou na platne uronila. Krasny film, ktery jsem nevidel naposled, to si muzu slibit. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Tom Tykwer si mě získal už filmem Lola běží o život, a pokud už by se mu nic jiného nepovedlo, stále bude z mé strany chváleným režisérem. Jak dopadlo Nebe? Za mě opět skvěle. Pravda, není to taková pecka jak Lola, ale líbilo se mi velice. Nevím, zda je to více dramatický thriller, nebo netradiční romantika, ve výsledku je to asi jedno. Líbila se mi především hutná atmosféra, kterou nejvíce utvářela výtečná kamera. Vlastně nechci rozebírat jednotlivé detaily, protože se mi Nebe nejvíce líbilo právě jako funkční celek se skvělou atmosférou. Už jen zmínil dobře napsané  postavy. Ty nebyly černobílé, ale měly svá vnitřní morální dilemata, se kterými bojovaly. Navíc Cate Blanchett i Giovanni Ribisi to zvládli zahrát skvěle. Může člověk vzít spravedlnost do svých rukou? Jak to může dopadnout? Jak se s tím vyrovná? Po filmu se mi v hlavě objevovala spousta naléhavých otázek. Na ty musí odpovědět každý divák sám, což je dobře a otevřený konec tomu jen prospěl a dal prostor na přemýšlení právě divákovi. Nebe doporučuji a sám si budu muset brzy zopáknout Atlas mraků, který mě na poprvé moc neoslovil. ()

loydd 

všechny recenze uživatele

Při sledování Nebe jsem si vzpomněl na Kim Ki-duka. O nějakém ději se dá mluvit jen v první půlce, potom už jde jen o přítomnost - o vzájemnou lásku. Posmutněle krásné. Musím to vidět ještě jednou, pak myslím, že dám 5*. (To bude tím, že jsem to viděl poprvé až v TV s částečným dabingem - škoda - když Cate má tak krásný hlas ... proč dabing, ČT2?) ()

Balu... 

všechny recenze uživatele

Důvody pro rozhodnutí a činy postav jsou neopodstatněné - prostor ve scénáři prostě nezbyl. Režisérovo vnímání děje sem ani za mák nepochopil; ospale rozvleklé, druhou polovinu prakticky stále nudné; bez výrazu; strnulé. Toto pojetí mi nic neříká.. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Nejlepší Tykwerův film. Pro někohu pitomost bez děje s koncem co je fakt blbej- prostě pseudoumělecká pičovina (cituju jednoho známého). Pro mě křehké dílko, s atmosférou u které na ději nezáleží. A navíc Cate Blanchett. Pro mě jasná volba. ()

Peiper2 

všechny recenze uživatele

Heaven je nádherný film od mého oblíbeného režiséra Toma Tykwera, který mě opět přesvědčil o své genialitě. Výborně napsaný a zrežířovaný film s úžasnými hereckými výkony ústřední dvojice, hlavně Cate Blanchett hraje famózně. K tomu je ještě nutné přidat dobrou hudbu a velké množství napínavých scén. Nenapadá mě nic, co bych Nebi vytknul a tak musím dát 5*. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Tykwerova interpretace Kieslowskiho námětu a scénáře vyšla skvěle. Kieslowského transcendentální aspirace vypadají v Tykwerově božských záběrech architektury skvostně a Tykwer je zjevně u vytržení, že už zase někdo běží o život, notebene věčný. Nerad bych se tváří v tvář Nebi rouhal, ale podání scénáře nemohlo být nádhernější snad ani v podání věhlasného polského režiséra. Při kýčem zavánějícím záběru výjezdu z tunelu do dechberoucí krajiny italského venkova jsem utržil husí kůži zvící barimandlí - morální ocásek filmu může někomu snad nechutnat, zkazit vizuální hostinu tahle eventuální pachuť nemůže. Přísun alegorií a symbolů na stříbrném podnosu Tykwerovy režie je neutuchající a tak ani nevadí z psychologického hlediska wtf-momenty, v rámci alegorie tohoto kalibru nejspíš nevyhnutelné. A v podání Ribisiho s Blanchett vlastně pořád docela baštitelné. Ovšem doufám, že buchty v Nebi, kam se jednoho dne samo chystám, nosí jiný střih jeansů. Ty obepínající zadek Kate jsou odporné. ()

Radim 

všechny recenze uživatele

Kate Blanchett jsem poprvé zaregistroval jako Galadriel v Pánovi Prstenů, kde na mě zapůsobila jako charismatická krásná žena s úžasně sexy zastřeným hlasem. V trilogii neměla moc prostoru projevit se jako herečka - v Nebi to ale rozbalila tak, že jsem nestačil zírat. V druhé hlavní roli se objevil Giovanni Ribisi, kterého si pamatuji z několika epizodních rolí a hlavně jako poněkud úchylného bratra Phoebe v Přátelích, a musím říci, že Kate Blanchett zdatně sekundoval. Film jako takový bych charakterizoval jako "úsporný" - úsporná hudba (trochu klavíru, trochu houslí), úsporné dialogy, úsporná gesta. To vše by ale bylo nic bez originálního scénaře. Sečteno, podtrženo - vynikající film, který nezklame. ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Výborné komorní drama na pomezí msty, romantiky a zdánlivého terorizmu. Ve filmu se příliš nemluví a děj plyne vcelku pomalu. Nicméně vztah dvou lidí se vyvíjí i v docela extrémních podmínkách. Velmi dobře zahráno, vynikající kamera. ()

Itar 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert Cate Blanchett (především první půlhodina je famózní), které zvolna sekunduje Goivanni Ribisi. Tykwer přitom od začátku moc dobře ví, že na těchto dvou výkonech film stojí, a proto jim nechává maximální prostor. A je to opět výbornost. ()

Schuldiner 

všechny recenze uživatele

Cate Blanchett je zde prvotřídní, prostě skvělá. Ale film je to víceméně nudný s prazvláštní romantickou linkou a dějem nedůvěryhodným. Konec s vrtulníkem to podtrhuje. Nebavilo mě to a nikomu bych to nedoporučil, nenašel jsem na tom nic, kvůli čemu by si to doporučit zasloužilo.. ()

listr 

všechny recenze uživatele

Krasný film. Tykwer hold dokáže točit filmy o lásce. Závěr je až moc rychlí a proto by nevadilo ho trochu natáhnout. ()

LuckyStar 

všechny recenze uživatele

Šíleně krásnej film, lidi. V několika proslovech vytváří až éterickou atmosféru a přidržuje člověka v takové té sentimentální, melancholické náladě, ve které uvažujete nad svým vlastním životem. Především obrazem v druhé půlce neskutečně imponuje a z první poloviny vytváří nádherné duchovno. Ústřední dvojice (Blanchett, Ribisi) nemá z dálky žádné hlubší vykreslování spojitosti, ale od určitého okamžiku ihned poznáte, že to, co se ve skutečnosti neodehrává ve scénáři, se odehrává kdesi mezi řádky. Nádhernej film nesráží vlastně zhola nic, výborná hudba, kamera a režie je nesmírně vkusná a ladí k celému vyznění. Možná jednou dozraju a všech pět přiletí jedna radost, ale ještě tam nejsem... Ještě ne. ()

Reklama

Reklama