Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve válkou zničeném Japonsku se vládce Tokugawa zoufale snaží nastolit mír mezi svým lidem a z toho důvodu si objedná vraždy nepřátelských válečníků, kteří by mohli ohrozit mír válkou a dostat se k moci. Překrásná mladičká žena, která byla vychovávána od útlého věku ješte spolu s dalšími 9 sirotky, se stane vrahem. Jmenuje se AZUMI, nekompromisní zabiják. A pouť za smrtí začíná... (BUD-SFIS)

(více)

Recenze (126)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Nerozumím bojovému umění a není to ani můj šálek kávy, proto můžu vycházet jen ze svého laického pohledu a z dojmu, který ve srovnání například v Tygrem a drakem nebo Hrdinou na mě tenhle film neudělal. Stále se mluví o "poslání", ale já stejně postrádám hlubší smysl a to jak akcí, které se staly, tak i těch, které se nestaly. Asi v tom moc hledám logiku a znalci jistě namítnou, že srovnávám nesrovnatelné, ale spolehnu-li se jen na svůj pocit, kromě těch poetických a silných okamžiků výrazných především díky děvence v hlavní roli, mě tenhle film nenadchl zdaleka tolik, co výše citované filmy. ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Michael Bay a Akira Kurosawa si hrají na schovávanou v této teenagerské pohádkové variaci aniž by se domluvili, kdo má vlastně koho hledat. Používají při tom jednoduchou vyprávěcí rovinu a formu, na kterou se snaží našroubovat nějakou tu filozofickou a povznášející úroveň. Ta je ovšem plochá, bezradná a iritující adekvátně větší části hereckého osazenstva. Na druhou stranu se i obličeje zúčastněných ztrácejí ve změti koláží soubojů, které jsou okořeněný bravurní a vynalézavou kamerou plnou ekvilibristických výkonů. Bohužel ta sama o sobě zběsile uspávající tempo nevytrhne a na zboštění charakterů, které jakoby vypadly z her na hrdiny, nestačí. Místo totálnosti máme co dělat s teatrálností, která po chvíli omrzí stejně jako rozkošný obličej hlavní představitelky... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

To si zase někdo řekl, že by mohlo být děsně cool natočit historickou bojovou akci, kde bude fešná Asiatka s krátkou sukní a s dlouhým mečem kosit nepřátele po tuctech. A taky že jo! Málo věcí je tak cool a již dlouho jsem u nějakého filmu neměl natolik intenzivní pocit, že sleduji svůj zfilmovaný sen. :-) Příběh nemohl být klasičtější: libovolně početná parta čerstvě vytrénovaných samurajů vyráží bojovat s jakýmkoliv zlem, jež se kdykoliv po jejich cestě kamkoliv nachomítne. Hlavním smyslem je vykosit za dvě a půl hodiny co nejvíc těch zlých. O ničem jiném to opravdu není, za což jsem tvůrcům neskonale vděčen. Nepřátel jsou v záloze nachystány metráky a díky bezchybné logistice mohou být v nepravidelných intervalech dávkováni po celých stopadesát minut. Vše přitom vyvrcholí dvacetiminutovou řeží, ve které nebudou chybět obrovské výbuchy. Nevadilo mi, že veškerá tvůrčí invence byla vyčerpána při vymýšlení jednotlivých bojů a příběh jako takový nebyl kolem a kolem vzato o ničem. Navíc, mnohé akční scény berou dech. Neřešme, že několikanásobná třistašedesátistupňová rotace kolem bojující dvojice postrádá smysl, když je při jejím sledování obtížné neslintat blahem (aniž by jedním z bojujících musela být Aya Ueto :). Říkáte si, že film založený pouze na bojových scénách nemůže fungovat? To je relativní. Sám jsem dostal přesně to, co jsem očekával, čili nemám důvod si stěžovat, ale pokud patříte k obdivovatelům samurajských eposů od Kurosawy kvůli něčemu jinému než soubojům, tento film vás nepotěší a mé vysoké hodnocení vás také nepotěší. Mít filmy od Kurosawy takovéhle akční scény… WOOOW! 75% Zajímavé komentáře: Marius, kiddo, crackonosh ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Spousta běhání po lese, katana souboje s poněkud divně dávkovanými cákanci krve, závěrečné akční inferno odehrávající se v narychlo nalakovaných dřevotřískových kulisách... Samurajské filmy byly vždy hlavně o cti. Tohleto je spektákl podle klasického moderního střihu, který je emocionálně chladný jak psí čumák, jelikož taková hromada postav vás rozhodně zajímat nebude. A samotná Azumi na to nemá! ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Nechápem, kde tí šikmookí berú tie nápady. Tento film je GENIÁLNY a najmä v prvej polovici si čo do krásy ničím nezadá s takými peckami ako LOTR:RotK a Hero. Príbeh je pre Európana určite neokukaný. Po záverečnej bitke so znepriatelenými klanmi bol buši Gessai poverený veľkňazom tokugawského klanu Tenkaiom, aby vychoval profesionálnych vrahov, ktorí odstránia všetkých oponentov, odporujúcim Tokugawom v ich vládnutí nad Japonskom. Gessai vyberie desať malých detí, medzi nimi dievčatko Azumi ktoré našiel v horách nad mŕtvolou matky. Deti vyrastú, ale skôr než začnú podľa zoznamu zabíjať neposlušných daimjoóv musia podstúpiť záverečný test, v ktorom stratia svoju nevinnosť. Tento film je estetická lahôdka. Prvá polovica je jednoducho nádherná, je to akoby ste sa dívali na obrazy v galérii. Tým však vôbec nechcem povedať že forma je nosnou devízou tohto postmodernistického crossoveru mangy, starých samurajských filmov - chambary a serióznej akčnej drámy. Hrdinovia sú plastické a výrazné postavy, nie sú len bezduchými strojmi ako to vidíme v akčákoch made in Hollywood. Akčné scény si síce vypomáhajú geniálnym strihom ale myslím, že aj bez neho by sa za ne film nemusel hanbiť . Kamera je úchvatná, ak by som ju mal prirovnať k niečomu zo západu bol by to LOTR ale ešte o niečo vylepšený. Tento film jednoznačne atakuje moju TOP 10 a stále rozmýšľam nad tým, prečo "cez deň nevidno ani jednu hviezdu. Kde sú ? " Pre všetkých čo náhodou nevedia : tento film je adaptáciou MANGY tj. japonského comicsu, preto sa nesie v duchu v akom sa nesie a nie v Kurosawovskej tradícii. ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Tak jako Azumi to žádná jiná neumí. Kdo si to s ní rozdá, ten s výkřikem vystříkne a skončí lapajíc po dechu na zemi zbrocený potem. No a taky krví. Azumi totiž sice přefikne každýho komu se postaví (jako komu se postaví v souboji ty chlíváku), (jako že se střetnou a ne že protivníkům stojí kokot sakra co to s váma je? Čuňata) no a díky tomu během filmu stihne pozabíjet tolik kořenů, že i Leonidas by ji bral do party. Ostatní její kamarádi zabijáci mě moc neoslovili až na dvě vyjímky. Jedna vyjímka zařve hned na začátku při posledním testu a druhá vyjímka zařve o trochu dýl. Smůla. Zato padouchové jsou v tomhle filmu neskutečně vymazlený !! Trio bratrů Sajiki byl předkrm (hlavně ten jejich nejstarší brácha byl děsivej týpek a kolosální zmrd), ale proti muži v bílém, Bijomaru Mogamimu, to bylo hovno mezi prstama. Bijomaru je asi ten nejsadističtější zmrd jakýho jsem tenhle tejden viděla a to už je čtvrtek ! Jeho červená růžička, meč bez ochrany a naprosto jeblá osobnost z něj dělaj týpka se kterým bych si ráda dala saké. Azumi bych zase ráda lapla do pelechu, každopádně jejich závěrečnej souboj se mi líbil a kdyby Bijomaru neztratil hlavu tak kdo ví...HustoKrutoPřísně přenesená komixárna na filmový plátno mě nutí mrdnout tomu plné hovnocení. A chraň Azumi toho, kdo si dovolí nesouhlasit. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Ano, ta scéna na konci, kdy si to Azumi rozdá s tím dlouhovlasým týpkem v bílém je opravdu dobrá - podle mě to nejlepší na celém filmu. No, ale jinak? Takový nic moc film s přepálenou stopáží a spoustou starých známých, které jsem opravdu viděla ráda pohromadě (jen jim to moc dlouho nevydrželo, na film jsem se chtěla kouknout kvůli tomu, že uvidím Hirokiho a Shuna pohromadě a ono vlastně prd). Taková Jae mi tam přišla jako uměla nastrčená figurka, která měla za úkol pozdržez výpravu našich zabijáků (vlastně pozdržet ty dva), ale já pro ni měla jen tuhle větu: "Jsi hodná, tak už táhni." Pokud máte rádi ohánění se mečem, tak je to film, který by vás mohl bavit. Pokud to rádi nemáte, ani hektolitry krve, tak to ani nepouštějte, protože o mnoho víc vám to nenabídne. A všimněte si, Azumi za celý film nebyla zraněna, tomu dávám plusové body :-) To je další věc, která se mi líbila. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Naprosto hustá japonská řežba, která je sice trošku delší než by bylo zdrávo, ale jelikož se děj sestává hlavně ze soubojů, tak to nakonec ani tolik nevadí, protože ty jsou tady fakt ultimátní, něco jako v Hrdinovi, ale přece jenom hůř vizuálně zpracovaný, nicméně za to jich je tady mnohonásobně víc a ta závěrečná půlhodinová giga řežba, kdy tam ta asijská kočička v minisukni naseká asi 100 parchantů a pak si dá duel s úchvatně úchylným samurajským teploušem v bílím kimonu, je totálně hustá a fakt mi to, po tom občas zdlouhavým příběhu, zvedlo náladu a naprosto uspokojilo. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Sympatická dobrodružná historická japonská podívaná, nesoucí se celá v odlehčenějším duchu. Ale vadily mi nepřirozeně čisté, nažehlené kostýmy, až jsem čekal, kdy na některém z nich zahlédnu zapomenutou cenovku... ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Pred filmom odporúčam aspoň letmo načrieť do klasického japonského anime. Ja nie som v tomto síce žiadny odborník, ale to, čo mám odpozerané mi stačilo na to, aby som si tento film dokázal vychutnať. Keď niekto začne pozerať sfilmovaný americký comics, tiež neráta s tým, že uvidí reálne scény z bežného reálneho života a dopraje filmu určitý stupeň nadsádzky. To isté je treba spraviť aj pri sledovaní sfilmovaného japonského anime (mangy). Unikátne spracované akčné scény patria k vrcholom ázijskej kinematografie v tomto smere, najviac tomu dopomohla kamera, strih; a postavu Azumi obsadzujem na vrchol rebríčka hlavných akčných ženských hrdiniek. A čo je podstatné, ani príbeh nezaostával. 80%. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý akčný historický film z japonskej produkcie. Má veľmi zaujímavý príbeh o skupine bojovníkov, ktorý sú vychovávaný pre likvidáciu ľudí nebezpečných pre Japonsko. Som spokojný aj s jeho spracovaním, pretože aj napriek jeho priamočiarosti ani chvíľu nenudí a pritom trvá až 142 minút. Akcie je tu dosť, ale mám z nej zmiešané pocity. Súboje sú dlhé a zaujímavo natočené, ale nemajú moc prepracovanú choreografiu a viditeľne ani schopnosti zúčastnených nie sú na moc vysokej úrovni. Ale na rozdiel od väčšiny podobných filmov sa tu krvou nešetrí. Najviac ma zaujala posledná väčšia akčná scéna, kde hlavná hrdinka Azumi pozabíja mnoho desiatok protivníkov. Mierne ma tu sklamala vizuálna stránka, do ktorej v podobných filmoch vkladám najväčšie nádeje, ale tu nie je až tak pôsobivá. Ale na poslednej akčnej scéne ma už zaujala aj vizualizácia, hlavne otáčajúca sa kamera okolo jedného súboju. Nie som moc spokojný s hlavnými hrdinami, ktorí sú dosť nedôveryhodný. Neprekážajú mi, ale pôsobia dojmom obyčajných teenagerov a nie profesionálnych zabijakov a to aj po stránke správania. Mali by pôsobiť sebaisto a nie takto vyplašene. Azumi už pôsobí sebaisto a som s ńou spokojný aj vizuálne, či už vzhľad, pohyby alebo mimika. Tento film je zaujímavý aj tým, že pomerne často pôsobí ako film určený pre teenagerov, ale pritom je tu aj viacero scén, ktoré sú dosť silné. Zaujalo ma hlavne vyvraždenie skupiny potulných umelcov alebo pokus o znásilnenie. Veľmi ma tu prekvapila hudba, ktorá je zaujímavá, ale nie moc vhodná pre tento žáner. A neviem, čo si mám myslieť o záporákoch, niektorí sú zaujímaví, ale bojovník so zvukmi psa mi vadí. Musím povedať, že som mierne sklamaný. Podobné filmy mám veľmi rád a vždy ich pozerám s nádejov veľkého zážitku a kedže tento film je známy, tak som aj plné hodnotenie čakal, ale viacero dôležitých prvkov ma sklamalo. Ale aj tak sa mi film páči a určite si ho ešte niekedy pozriem. Objektívna kvalita filmu- 72%, film sa páči mne na 75%. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Koukal jsem se na to v jedné místnosti, přítelkyně v druhé na Titanic, a průběžně jsem kontroloval skore mrtvých. Azumi velmi dlouho silně zvyšovala vedení, pak se dostal Titanic jednou ranou do trháku, a nejsem si jist, jestli to Azumi úplně dotáhla -- ale snažila se dost. Jinak příběh jako podle pravítka, nadchla kamera nejen videoklipovým sestřihem, ale i vynikajícími nápady úhlu záběru a tak... Chlístání krve ke konci 150% surrealistické, atmosféra některých scén velice silná. // P.S. a jak si tak čtu příspěvky -- pokud se někomu zdá, že byli nějak moc upravení a čistí... ano ano, v té době, kdy evropan spal v jedné místnosti s prasaty, brodil se ulicemi plnými splašků, nikdy se nemyl a nanejvýš to bohatí maskovali voňavkou, japonci skutečně chodili v stále čerstvě vypraném, fanaticky se koupali a dámy i páni měli udržované a komplikované účesy. ()

yenn 

všechny recenze uživatele

Mohlo být lépe, ale zklamán rozhodně nejsem. Azumi je především řežba, řežba a řežba (aby bylo jasno), jež obsahuje pár působivých momentů, pár absurdních situací, mnoho sice nijak zvlášť variabilních, leč přesto povedených soubojů (ať už zásluhou choreografie, či střihu), velice půvabnou hlavní hrdinku, a hlavně je to celé skvěle natočeno (při finální bitce jsem téměř pomlaskával). A i přes vcelku dlouhou stopáž film nenudí. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Je sice pravda ze film je trochu jednoduchy, ale ja som sa bavil. Skvely zaciatok ma dostal a ajked potom nadsenie trochu opadlo, skvela akcia ma stale drzala v pozornosti. Chrochkal som blahom, ked stary ucitel nakonci vytiahol katanu a ukazal co je to prave umenie meca - jeden z najkrajsich samurajskych subojov. No a co sa mi navzdy vrylo do pamati je jeden z najhnusnejsich , najslizkejsich a najuchylnejsich zaporakov akeho som kedy videl. Vrcholom bola jeho extaza (ake vystizne) pri zaverecnej bitke kde pri pohlade na ten masaker skakal od radosti ako male decko. Treba vidiet. 8/10 ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Absence nějaké kloudné stylizace, televizní lacinost, nulové emoce, k tomu doslova absurdní hudba... Ne, tentokrát se Japonci moc netrefili. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Po vizuální stránce velice pěkný, avšak emocionálně naprosto prázdný film. Pod veškerou tou vizuální onanií už nezbyl žádný prostor pro charaktery, city a jiný než velice jednoduchý příběh. Takže co z toho... ()

2Pac 

všechny recenze uživatele

Urcite pre mna jeden z najlepsich filmov so samurajskou tematikou. Krasna nevinnost Azuminej tvaricky je v uzasnom kontraste s nekonecnou rychlostou a ostrostou jej katany. Scena, ked Azumi pride zachranit svojho senseja, patri medzi to najlepsie, co som pri bojovych filmoch videl... ()

petero 

všechny recenze uživatele

Dosť dlho som to mal v zbierke nepozreté a odhodlal som sa pre zhliadnutie až po zistení že tento rejža natočil aj Versus a dobre som spravil. Opäť cool, nezaprú sa hlášky a tentoraz je to aj fajn precítené. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Tak opravdu lituju, že jsem 140 minut svého života prohospodařil u tohohle filmu. Tak ubohé akční scény bych od japonců nečekal. Ještě horší je, že se režisér snažil zamaskovat prachbídnou choreografii bojů stříkanci krve. Je to celé špatně natočené a ještě k tomu je tam blbá hudba. Nechce se mi věřit, že tomuhle může dát někdo 4*. Já mám japonské filmy rád a tohle je zatím nejhorší, který jsem kdy viděl. Jednu * dávám za to, že jsem vůbec v sobě dokázal zmobilizovat síly, abych to dokoukal. Ale nemít nohu v sádře, nemrhal bych na to časem. ()

Související novinky

Miikeho samurajská jatka

Miikeho samurajská jatka

13.05.2009

To zas půjdeme do kina v igelitových pláštěnkách a pod DVD přehrávače budeme strkat vědra, aby nám všechno nezacákala krev. Japonský úchyl/génius Takashi Miike po spaghetti-westerny inspirovaném… (více)

Vlak plný masa

Vlak plný masa

04.04.2007

Bývalý fotbalista, mlátička z gangsterek Guye Ritchieho, popřípadě Juggernaut z třetích X-Menů Vinnie Jones nikdy neměl nouzi o role, které sice neoplývaly dialogy, ale přesto byly nadmíru šťavnaté.… (více)

Reklama

Reklama