Reklama

Reklama

Džúni kokuki

(seriál)
  • Japonsko 十二国記 (více)
Japonsko, (2002–2003), 18 h 45 min (Minutáž: 25 min)

Předloha:

Fujumi Ono (kniha)

Kamera:

Acuho Macumoto

Hudba:

Kunihiko Rjó

Hrají:

Aja Hisakawa, Takehito Kojasu, Hóko Kuwašima, Ken'iči Suzumura, Rie Kugimija, Júdži Ueda, Hidejuki Tanaka, Džunko Noda, Kazuja Nakai, Kendži Nodžima (více)
(další profese)

Epizody(45)

Obsahy(1)

Youko Nakajima je taková normální středoškolačka, snažící se žít podle představ svých rodičů. Něco s ní ale není v pořádku - často se cítí divně a je náladová. Ovšem co je zdrojem jejího neklidu nedokáže říct ani ona sama. Jednoho dne se po vyučování v její třídě objeví muž, který se představí jako Keiki, a s pokleknutím ji slíbí oddanou službu. Zdá se ale, že tahle návštěva nebude ten den jediná. Odnikud se vynoří záhadné létající příšery, které okamžitě na Youku zaútočí. Naštěstí je zde Keiki, který s nimi začne bojovat. Zmatená Youko při boji ztratí vědomí a když se probere, leží sama na břehu neznámé země s hlavou plnou útržkovitých vzpomínek. Kde je a jak se sem dostala? Jak se dostane zpět? Nezdá se jí to celé? Na všechny tyto otázky musí najít odpověď.

Dvanáct království je anime seriál čerpající ze stejnojmeného souboru románů a sbírky fantasy povídek, tedy nikoli z mangy, jak je u těchto seriálů jinak běžné. Ačkoli seriál i předlohy jsou japonského původu, zřízení světa dvanácti království a bytosti, které ho obývají, stejně jako velké části děje, vycházejí převážně z čínské mytologie. Přesto nebo možná právě proto patří tento seriál k nejuznávanějším v daném žánru. (Genryuusai)

(více)

Recenze (38)

novoten 

všechny recenze uživatele

False Queen – 40% - Ještě při přeletu z nepřátelské střední školy do slibného světa králů, monster a jiných nebezpečí jsem byl příjemně natěšený, ale pak šla nálada díl od dílu neodvratně níž. Ústřední trojice až neuvěřitelně otravuje a děj popohánějí jen vedlejší sympaťáci Keiki a zejména Rakushun. Navíc nesmyslně hutně dávkovaná historie a propletenost jednotlivých království nesnesitelně brzdí děj, který se navíc hýbe dopředu podzápletkami typu záludného ducha meče. Změny v samém závěru tak vítám s otevřenou náručí, protože takhle zatím opravdu ne. Black Kirin – 90% - Jako vystřižené z jiného seriálu. Nové postavy jsou příjemně tajemné, zjednodušená zápletka udrží pozornost po celou dobu a epizoda z jeskyně je jasně nejlepší z celého anime. O takhle napjaté atmosféře si může nechat zdát leckteré drama, natožpak dějově mírně improvizující fantasy. Proto zabolí mizivý počet dílů a hlavně fakt, že se tímhle směrem už Dvanáctka nikdy nevydala. Youko, Suzu and Shoukei – 40% - Příběh, který mě zaskočil nejvíc. Kdo by totiž hádal, že se tvůrci vydají do podobně mysteriózních míst jako v případě Taikiho dobrodružství, zůstal by těžce zklamán. Linka velkolepě nazývaná Skies of Dawn totiž nabízí propletené osudy tří nerozhodných, nezajímavých a v případě Suzu a Shoukei bohužel i silně nesympatických dívčin. Intriky uspávají, dialogy téměř urážejí divákovu inteligenci a nestavit se občas někdo z osvědčených hrdinů, byla by ostuda dokonána velmi rychle. Přesto se ze třetí kapitoly těchto kronik vyklubala čistá nuda, kterou byla neskutečná dřina nakonec přelouskat. Another Me – 50% - Vypravěči a hlavní protagonisté jsou tentokrát o poznání milejší a pozoruhodnější, ale problém je v samé pointě. Nejedná se o nic jiného než o několik staletí starou ozvěnu povstání. A to je na finální várku epizod zatraceně málo, nehledě na to, že použít jako poslední díl čistokrevný filler je vyložená sprosťárna. Dějiny dvanácti království se tak ode mě dočkaly té nižší varianty hodnocení. Black Kirin zůstane ve vzpomínkách jako úctyhodně napsaná kapitola, ale už to, že se nedočkala pokračování či definitivního zakončení, dokazuje rozháranost seriálu jako celku. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Jhershaw pojal svůj komentář hodně podrobně (je zajímavé si všimnout, jak se zprvu negativní dojem mění v dosti pozitivní), takže pro ostatní zbyly jen drobty (ale bacha, Jhershaw tu mírně spoileří, nicméně jen mírně). Řeknu tedy jen jedno - IMHO nejlepší anime s námětem "středoškolačka se náhle objeví ve fantasy světě". ()

Reklama

Genryuusai 

všechny recenze uživatele

Řekl bych Silmarillion mezi anime. Spousta zemí a místních názvů, spousta postav s nejlépe třemi různými jmény, nepočítaje oslovení přes společenský status - na první pohled jednoduše zmatek. Ovšem podobně jako v Silmarillionu i velice propracovaný svět a spousta pěkných příběhů, které se proplétají někdy více a někdy méně, ale vždy skvěle. Po skončení posledního dílu jsem sice tomuhle skvostu chtěl dát jen 4*, protože mě ten díl docela naštval a taky mi vadilo nedokončení některých příběhů, které v předloze ukončené jsou (hlavně o Taikim). Pak jsem si ale uvědomil, že by to byla velká chyba - seriálům jako tenhle se 4* hvězdy nedávají. Pro mě v top 5 anime. ()

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

----bude později upraveno a změna hodnocení vyhlazena, ještě nejsem u konce, teď si jen musím ulevit výkřikem---- Um gottes willen, můj ty šoggote, proč musí být Youko taková píča?! Proč?! Očividně propracovaný svět, spousta příšerek, dobrá kresba i animace a hlavní charakter je jedním každým svým projevem na zabití. Doufám, že bude časem evolvovat v něco méně hrozného, zatím mě spolehlivě našňupne pokaždé, když otevře ústa. ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Z původních čtyř jsem nakonec změnil hodnocení na tři hvězdičky. Svět je tu totiž propracovaný, relativně zajímavý a originální, ale velký problém jsou pro mě postavy, který prakticky u všech filmů a seriálů jsou u mě alfou a omegou toho konkrétního díla. Tady se postavy chovají relativně normálně (a na poměry anime neschématicky), ale smutné je, že ani po dvaceti dílech jsem si neoblíbil ŽÁDNOU postavu (a že jich je poměrně dost) natolik, abych jí fakt držel palce nebo o ni měl třeba starost. Rakushun by mi byl asi nejbližší, ale to jen do tý doby, kdy jsem o něm pochyboval - pak se ukáže, že má skrz naskrz dokonalý a čistý charakter a tam můj zájem opad. V podstatě tohle anime je dobré, ale nefunguje pro mě tak, jak by mělo. Zážitek z něj by se dal přirovnat k listováním učebnicí dějepisu nebo atlasu - zajímavý, ale jako "šou" a vyloženě zábava to pro mě není. (6/10) ()

Galerie (63)

Reklama

Reklama