Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Markýza de Montespan se cítí ohrožena ve svém vztahu ke králi Ludvíkovi XIV. novou favoritkou, mladičkou vévodkyní de Fontanges. Vyhledá proto profesionálního výrobce jedů, aby za každou cenu udržela krále u sebe. Když vévodkyně de Fontanges náhle umírá, dvůr upadá do atmosféry zmatku, strachu a vzájemného obviňování.
Předlohou k filmu L´AFFAIRE DES POISONS (Aféra s jedy) byl skutečný justiční případ z Francie 17. století, který výrazně zasáhl do života všech vrstev společnosti. Do podoby filmového scénáře jej zpracoval sám režisér Henri Decoin ve spolupráci se zručným Albertem Valentinem. Příběh filmu pracuje s historickými fakty pochopitelně volněji včetně nečekaného úmrtí sokyně markýzy de Montespan (vévodkyně de Fontanges zemřela následkem těžkého porodu, nikoli na otravu jedem). Ovlivněn tehdejší módou noir-filmů podal Henri Decoin v tomto historickém kriminálním příběhu podal obraz Francie a královského dvora jako ponurého prostředí plného zákeřných intrik a černé magie, což navíc podtrhuje použití hudby (René Cloërec).
Do hlavní role královy milenky obsadil režisér svou bývalou manželku Danielle Darrieux, její protihráčkou v postavě travičky paní La Voisinové podala výborný výkon Viviane Romance, jejíž herecká sláva byla v té době již minulostí. Trojlístek hlavních představitelů doplnil svou kreací abbého Guibourga Paul Meurisse. Film se natáčel v létě 1955 a premiéru měl 4. listopadu 1955. Ve francouzských kinech jej viděl více než jeden a půl miliónu diváků. (argenson)

(více)

Reklama

Reklama