Reklama

Reklama

Zcela unikátní kombinací komiksu, hororových i vědecko-fantastických filmů a romantických příběhů je ambiciózní projekt od producenta Hvězdných válek George Lucase a scenáristů Indiana Jonese. Howard T. Duck je kačer v kačeřím světě, který je téměř alternativní kopií toho našeho. Jednoho dne je vytržen ze svého pohodlí a i s křeslem přistane kdesi ve špinavých uličkách New Yorku. Seznamuje se s mladou zpěvačkou Beverly (Lea Thompson) a společně se snaží přijít na kloub tomu, jak dostat excentrického a osamělého kačera zpět domů. Na pomoc přispěchá potrhlý vědátor Phil (Tim Robbins), který společně s kolegy zjistí, že Howard byl náhodou přenesen jejich urychlovačem částic. Při dalším pokusu se do doktora Waltera (Jeffrey Jones) dostane mocná příšera z alternativního vesmíru, která jej nakonec ovládne a začne připravovat cestu svým příbuzným, toužícím obsadit celou Zemi. A kdo jiný může zabránit zničení našeho světa, než roztomilý bílý kačer s neodolatelným zobákem? (Řitka video)

(více)

Zajímavosti (26)

  • Howarda původně daboval Robin Williams, ale byl frustrovaný ze způsobu práce, kdy musel mluvit postavu, kterou na place ztvárňoval někdo jiný. „Slyšel jsem, že třetí den Robin řekl: ‚Já tohle nedám. Je to šílenost. Nemůžu chytit rytmus. Jsem omezován. Jsem spoután tak, aby to odpovídalo máchajícímu kachnímu zobáku‘,“ zavzpomínal na natáčení Chip Zien, jemuž po odchodu Williamse volal agent, že musí hned na letadlo, protože dabování Howarda přebírá on. (Duoscop)
  • Když Howard usne na parapetu v bytě Beverly (Lea Thompson), tak mu vypadne peněženka. Beverly ji ze zvědavosti prohledá. Přitom vychází najevo, že městem, kde Howard žije, je Marshington D.G., v jeho zemi se používají bankovky The United States of Anathdae a platební karty Mallardcard, což je parafráze na MasterCard (je použit stejný znak dvou vzájemně se prolínajících kruhů) a mallard je česky divoká kachna. (noelcoward73)
  • Dívčí kapela, ve které je kytaristkou a zpěvačkou Beverly (Lea Thompson), se jmenuje Cherry Bomb. Rocková hymna „Cherry Bomb“ byla napsána pro Cherie Currie na jejím konkurzu do kapely The Runaways a objevila se na jejich eponymním albu z roku 1976. (noelcoward73)
  • Na Zemi při rvačce s chuligány, kteří obtěžovali Beverly (Lea Thompson), je Howard varuje, že proti nim použije Kvak-fu (kačeří variantu kung-fu). (noelcoward73)
  • Na začátku filmu, kdy je kačer Howard na své domovské planetě, tak si prohlíží časopisy Rolling Egg, což je parafráze slavného hudebního časopisu Rolling Stone, a Playduck, jež je pro změnu kačeří variantou neméně slavného časopisu Playboy. (noelcoward73)
  • Snímek se umístil na 46. místě v žebříčku nejhorších filmů všech dob sestaveném čtenáři časopisu "Empire". (orkadimenza)
  • Na začátku lze v bytě kačera Howarda vidět několik filmových plakátů. Mezi nimi je "Splashdance", kačeří ekvivalent filmu Flashdance (1983) a "Breeders of the Lost Stork", ekvivalent filmu Dobyvatelé ztracené archy (1981). (Terva)
  • Kačera Howarda nakonec mluví dva lidí. Během natáčení jej mluvil loutkář Tim Rose a později jej předaboval Chip Zien. (Terva)
  • Jedná se o první celovečerní film podle komiksu firmy Marvel. (Terva)
  • Natáčení probíhalo v Ohiu ve městě Cleveland a v Kalifornii ve městech Novato, Modesto, Nicasio, Petaluma a Sacramento. (Terva)
  • Kačer Howard se po letech vrátil na plátna kin ve filmu Strážci Galaxie (2014), kde se objevil v potitulkové scéně spolu se Sběratelem. (Mattij)
  • Steve Gerber už ve třinácti začal vydávat svůj vlastní komiksový fanzin a když mu bylo dvacet, nastoupil do Marvelu. Postupem času se vypracoval a největší věhlas získal až právě díky Kačeru Howardovi. Největší věhlas a také největší problémy. Právě o tohohle hrdinu se totiž Gerber s Marvelem pohádal a začal se o něj soudit. Během toho pracoval pro menší nakladatelství, pro Image, DC ale i televizi (Transformers, G.I. Joe). Nakonec soud vyhrál a s Marvelem se po čase smířil. Ironií osudu je, že tenhle autor, který je v dobrém i zlém spojený s Marvelem, zemřel právě ve chvíli, kdy psal pro DC minisérii. (Rodriguez)
  • Původně Kačer Howard nenosil kalhoty, ale ozval se Disney a obvinil Marvel z plagiátu. Tvrdili, že mají taky nějakého kačera...prý se jmenuje Kačer Donald...a že prý ho Marvel kopíruje. Aby se Marvel vyhnul tahanicím, oblékl Howardovi kalhoty, čímž se stal zcela novým a originálním kačerem. (Rodriguez)
  • Howardův autor využil postavu kačeřího cizince v cizí zemi především k novému pohledu na náš svět, k parodiím a satirám. (Rodriguez)
  • Poprvé se tenhle věčně naštvaný, paranoidní a misantropický kačer objevil v komiksu Adventure into Fear číslo 19. (Rodriguez)

Reklama

Reklama