Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinkou této americko-francouzské fantastické komedie je spisovatelka Lila Juteová (Patricia Arquette), která vypráví svůj neobyčejný příběh. V dospívání zjistila, že vlivem nevyléčitelné hormonální poruchy jí celé tělo porůstá chlupy. Vyřešila to útěkem do přírody, žila ve stanu a začala psát ekologické knihy. Ve třiceti ji však zpět do civilizace přivedla touha po muži. Kvůli tomu Lila podstoupí náročné depilační kůry a když se setká s krátkozrakým vědcem Nathanem Bronfmanem (Tim Robbins), zdá se, že problém je vyřešen. Jenže nic není tak snadné, jak vypadá – zvlášť poté, co se dvojice setká s divokým mladíkem, který vyrůstal od dětství v lese a myslí si, že není člověk ale opice. Nathan s Lily mu dají jméno Puflík a vědec se rozhodne necivilizovaného tvora polidštit… (HBO Europe)

(více)

Recenze (99)

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Hlavními devizami filmu jsou originální námět, zajímavá režie šíleného Michela Gondryho:) a herecké výkony - tradičně skvělý Tim Robbins. Nevím, jak je možné, že se mi líbí to, co se většině naopak nelíbí, ale je to tak... Film bohužel sráží několik hluchých míst, ale celkově se jedná o jistě zajímavou podívanou s výbornou hudbou. 70% ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Opravdu pekelná komedie. Škoda, že tenhle psychopatologický výplach nerežíroval někdo, kdo zvládá líp kočírovat svoje nápady a vtěsnat je do přístupnější formy. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Hodně zvláštní komedie, v jejíž zvláštnosti se mi jaksi nepodařilo najít jediný vtip. Navíc se mi přítomní herci svými kreacemi v tomto filmu docela znechutili. Přízemní, trapné, nevkusné a naprosto nevtipné. Doufám, že tenhle filmový zážitek brzy ze své hlavy vypustím. ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Jiskru a svěžest Malkoviche sice nemá, ale z pseudointelektuálně-úchylné scénářové roviny zase tolik neodbočuje. K mé nemalé radosti :) Škoda jen té zlomené režisérské nohy, ale herci se na druhou stranu snaží výsledek aspoň trochu vyvážit. A daří se, daří... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Charlie Kaufman zase jednou vysadil sedativa, aby sepsal pošahanou, ale hluboce lidskou komedii. Skutečně hluboce lidskou? Ne vlastně ne, Slez ze stromu je koncipováno primárně jako komedie, která chce bavit, což se jí se střídavými úspěchy na straně scénáristy i režiséra celkem daří. Je zde sice patrná jistá snaha o kritiku problému „kultivované“ společnosti jako takové, ale děje se tomu pod vrstvou něčeho tak absurdního a přitaženého za vlasy, že místy máte pocit, jako by k vám promlouval jedinec s vyjadřovacími problémy. Dlouho jsem váhal mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami, zvlášť ke konci, kdy začala rodící se romantická zápletka opravdu nudit, nicméně úplně poslední záběr na dvě myšky s... mě přesvědčil, že Charlie Kaufman si za kreativitu nadprůměrné hodnocení zaslouží. 75% Zajímavé komentáře: Melies, Jordan, Kapybara ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Upřímně řečeno, už dlouho jsem čekal, že podobný film někdo natočí. Nechte zkrátka přirozenosti, co její jest. Ve všem. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Charlie Kaufman .. Šíleně absurdní záležitost, která je v jádru velmi silná, ale všechno je tak složitě kombinované a některé prvky špatně vybalancované, až to zamrzí. Charlie Kaufman je bizardní scénárista a na každý jeho další výplod jsem vždy zvědavý. Děj nezpůsobuje záchvaty smíchu, ba naopak, ale rozhodne jsem se bavil. Režie je slušná, herci parádní, ale na vyšší mety tam pořád něco chybí resp. není správně dotažené! ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

,,Lidské bytosti se staly příliš zakoukané do své vlastní inteligence, tak že přestaly rozlišovat naši Zemi jako učitele." Tohle je, myslím, ústřední myšlenka vynikajícího celovečerního debutu geniálního režiséra Michela Gondryho. Směs poetiky videoklipů (hlavně toho od Björk - Human Behavior - medvídek pochodující lesem mi tenhle film hodně připomínal), ulítlého fantaskního děje, zvláštního, velmi specifického humoru, všudypřítomné podprahové motivace lidského konání sexem a zakódovaných poselství - tenhle film má, i když se to možná na první pohled nezdá, velkou hloubku! To všechno vyrůstá totiž ze silných a rozložitých kořenů - kořenový systém scénáře zaléval totiž velmi pečlivě sám Charlie Kaufman, přemítající tu o podstatě člověčenství a zamýšlející se nad tím, kdo nebo co je vlastně Člověk? Human Nature není sice ještě tak vybroušený a cizelovaný jako Gondryho další projekty, ale i tak vykazuje, jak velký tvůrce ho točil (a napsal). Jednu hvězdičku jsem ale strhl za ten závěr - očividně poplatný oslavě lidské volby toho racionálního v nás. Je zvláštní sledovat, jak se u Kaufmana a Gondryho mísí osvícenské ideály s romantickými ideály návratu k přírodě... (ty myšky na úplném konci byly ale skutečně hodně vtipné:-)) ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Snímek, který má správně ujetý Kauffmanovský scénář, herecky je zvládnut na výbornou, ale ztrací body za režii, kterou bohužel Gondry neukočíroval. Jakoby zapomněl, že netočí další ze svých geniálních videoklipů. Tohle je celovečerní formát a ten si přeci jen žádá trochu jiný přístup. Do snímku zakomponoval sice spoustu nápadů, ale ne všechny napomáhají filmu jako celku. Přesto je to natolik trhlý a netradiční zážitek, že stojí za zhlédnutí. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Příjemná, inteligentní a vtipná zábava, která má dokonce myšlenku. Charlie Kaufman prokazuje, že výtečný scénář k filmu V kůži Johna Malkoviche nebyl žádná náhoda a že je skutečně invenční tvůrce. Škoda, že režisér Gondry nedosahuje stejné lehkosti jako Spike Jonze ve výše jmenovaném snímku. Ale i tak je to vysoký nadprůměr. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Chyba je v Gondrym, který si moc hraje a neudrží niť. Vše ostatní by rozhodně mohlo fungovat. Samotný Kaufmanův scénář rozhodně. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Bizarní a (ač při nedostatku soustředěnosti trošku nepřehledná) skvělá komedie pro dospělé a civilizačně pokročilé opice, kladoucí si (ta komedie!) více otázek, než přináší odpovědí... :o)) Scénáristicky lehce obskurně vykonstruované podobenství o tom, co z nás dělá těch pár chromozomů navíc... ;-) Co že je vlastně zač ta civilizovaná opice? Křehká nádoba plná strachu, zloby, emocí, pudů, pokrytectví, komplexů, příkazů, zákazů a pouček, hysterie, návyků, správného stolování, diskusí o Wittgensteinovi či kterých čertů a potřeby masturbace... Ev. lásky - leč ta je stejně jen "směsicí strachu a nejistoty z velikosti penisu"... A ještě ta touha po svobodě - jen jiném výrazu pro chudobu... A tak co je to vlastně člověk? Jen genetická anomálie? A nakonec je zbytečné se ptát. Protože opice, opice ty netrousí slova ;-)) - Igi B. miluje tyhle netypiózní kulturní speciality!!! Pět hvězdiček opičích a jedna hvězda P.A. chlupatá lidská navíc! - - - P.S. ...A víte, že "dalším stádiem kateze je fixace? Ale o tom si řekneme až příště..." ;-))) - - - P.P.S. proč ČT uvedla tuhle lahůdku zdevastovanou diletantským šašským dabingem a ořezem obrazu na formát 4:3 ví nepochybně nějaká debilní a ignorantská televizácká námezdní lidská chyba... ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Patricia Arquette chlupatá od hlavy až k patě a k tomu masturbující DJ Paul Bulva z Klubu sráčů, kterej vypadá jako mentálně postiženej orangutan. Tak tohle je i na mě trochu silná káva. Jestli to mělo nějakej hlubší smysl, tak já jsem ho neobjevil. Divnej a nudnej film, kterej mě dokázal tak akorát znechutit. A z jakýho důvodu vzal roli v týhle blbosti Tim Robbins, to zustává pro mě záhadou. ()

Melies 

všechny recenze uživatele

9 / 10 Všetci sa tu sťažujú na dve veci: réžia a neveľká vtipnosť. Začneme tou vtipnosťou: neviem ako vy, ale ja si nemyslím, že to bolo plánované ako komédia. Fakt, že je dej absurdný, totiž ešte nič neznamená ( aj Resident Evil 2 má absurdný dej, no komédia to nieje. Aj keď...). Skôr by som to považoval za snáď až príliš presnú satiru našej ľudskej spoločnosti - žijeme v dobe, keď je príliš riskantné dávať najavo svoje emócie a pocity, v dobe, keď je každý prejav prílišnej citlivosti považovaný za slabosť, v dobe, keď sa každý z nás skrýva za rúcho tzv. kultivovanosti, ba až prudérnosti. Pretvárame sa deň čo deň a nechceme si priznať, že to v nás neustále vrie. Túžba schmatnúť prvú osobu opačného pohlavia a pekne ručne-stručne si to s ňou vydiskutovať nehľadiach na následky je všadeprítomná, nech s tým robíme čo chceme - je to naša Human Nature. Tento film nám to predviedol bez hocijakých príkras a je už len na nás, aby sme sa s tým zmierili. Tak to má byť! No a pár slov k réžií: mám taký nepekný pocit hraničiaci až s istotou, že polovica komentujúcich výčitky na Gondryho adresu len bezmyšlienko opakuje aby sa náhodou 'neznemožnila' pred ostatnými. Ja osobne si myslím, že réžia je to posledné čo môžete filmu vytýkať. Skutočne som sa snažil pozerať na film čo najkritickejším okom, no nenašiel som nič, žiadnu neprehliadnuteľné zaváhanie alebo chybu, ktorá by celý film potopila. Fakt neviem, bol by som však rád, keby mi niekto z vás vysvetlil, čo mu na Gondryho práci tak vadilo, rád sa nechám poučiť. PS: Ako iste viete, Gondry stojí aj za filmovým klenotom Eternal Sunshine of the Spotless Mind a ten bol zrežírovaný s takým kumštom, že to až dverami trieska. Myslíte si, že by sa to Gondry za tých pár rokov doučil? Určite nie, pre to sa človek musí narodiť. Ak vás ani toto nepresvedčilo, pozrite si nejaké jeho videoklipy pre Bjork, Kylie Minoque či The White Stripes. ()

MoRTy 

všechny recenze uživatele

3,5* ...škoda že je ten film tak nevyrovnanej, třeba závěr je moc povedenej, ale v určitejch pasážích mě to tolik neoslovovalo. Jednoznačně nejslabší film z pera Charlieho Kaufmana... ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Ten Charlie Kaufman je prostě geniální, zatím se mu nepovedlo mě zklamat a pevně dařím, že v tomto trendu bude pokračovat. Jeho druhý scénář dopadl mnohem lépe, než jak se podle zdejšího hodnocení může zdát. Ve spojením s Gondrym se mu totiž podařilo dát vzniknout podivné a hlavně pořádně ulítlé crazy komedii. Většina vtipů je zde dalo by se říci inteligentních, ovšem záleží na tom, jak se na ně nahlíží, neboť jsou přeneseny v mírně řekněme nadneseném smyslu. Zároveň se dočkáme propracovaných charakterů a zejména jisté řekněme sdělovací roviny, což není u komedii podobného typu dobrým zvykem. Celkově se totiž jedná o vcelku ostrou satiru zaobalenou do ztřeštěného kabátku, mohu-li to tak nazvat. První pohled tedy rozhodně není totiž ten žádoucí, díky kterému bychom mohli tento snímek odsoudit. Ze zdejších hodnocení se dá jasně vyčíst, jistá omezenost publika, která na Slez ze stromu nahlíží s krajní nedůvěrou, kterou může do děje vnést jak právě častá kritika tohoto díla, tak i jeho jistá expresívnost, přiznejme si totiž, že pokud na ně nahlédneme jen zběžně, bez širšího seznámení se samotným scénáristou a příběhem, není nijak složitě zařadit je do špatné škatulky. Doufám, že mě nikdo špatně nechápe a nebere si tento komentář jako kritiku zdejšího osazenstva, neboť tak v žádném případě nebyl myšlen. 90% ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Nechápu jak může mít tato nechutně škodolibá (čili dokonalá) satira společnosti na CSFD takto nízké hodnocení. 5* bych dala už kvůli geniálnímu závěru. Profesor vychoval z Puffa člověka :-) ()

dwi 

všechny recenze uživatele

Dost prazvláštní komedie hrající si s otázkou lidské přirozenosti. Charlie Kaufman tentokrát trochu ujel, což se odráží hlavně na ději. Rozkouskovanost, necelistvost a absence vtipu tvoří snímek nudným (pokud si někdo nepotrpí na přednosti Patricie Arquette či Rhys Ifanse). Michel Gondry sám jako režisér moc nezaujal. Kaufman už prostě začíná příliš ujíždět na své originálnosti, mohl by chvílema polevit. ()

Reklama

Reklama