Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jacob Singer se vrátil z Vietnamské války. Chce dál žít svůj život, ale nemůže. Pronásledují ho podivné představy a duchové. Neví, co je skutečnost a co jeho noční můra. Není si jist, jestli skutečnost vůbec existuje. Má pochybnosti o tom, jestli vůbec ještě je mezi živými. Chtěl by se někomu svěřit, ale netuší, kdo je jeho přítel a kdo jen další přízrak... (Guild Home Video)

(více)

Recenze (297)

sud 

všechny recenze uživatele

Film do slova a do písmene psychidelický. Tenhle způsob vyprávění mi příliš nesedl. Chvílemi jsem se bavil, v zápětí se mi zvedal kufr nad nechutností několika scén (muž bez očí, brrr), nebo se mi točila hlava ve snaze všemu porozumět. Vcelku dobrý film, který však z výše jmenovaných důvodů nemusím vidět vícekrát. 50%. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Nejvíc mi vadila paradoxně právě ta haluzovost, kdy divák nemá ani tucha, co se skutečně děje, co je flashback a co je jenom haluškový výmysl. Být to jen o trochu přehlednější, a mít to lepší konec (tenhle mě zklamal) neváhám s pátou hvězdou. Tim Robbins zde dokazuje, jak dobrý je herec. Hororové vsuvky se nesou v duchu devadesátek, jsou nechutné a děsivé. Těžké a depresivní, přesně jak to máme rádi. Poslední výhrada, která v originále odpadá - malý Macaulay Culkin nadabovaný podle mě dospělou ženou, ten jeho hlas je naprosto strašný! ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Jacob Singer je veteránom, ktorý v 68´ po dobu dvoch rokov pôsobil vo Vietname. Keď už sa zdá, že sa po dlhom období opätovne zaradí do spoločnosti, začínajú ho prenasledovať rôzne predstavy či vidiny vďaka ktorým prepadá pochybnostiam, čo je vlastne sen, a čo realita. Snímok, ktorý vzhľadom k svojej tématike nemal šancu neuspieť. Psychologická dráma s občasnými prvkami hororu pre náročnejšieho diváka, ktorý hľadá viac, ako len klasické klišé plné gore scén či fantazmagórie za chrbtom. Príbeh má hlavu aj pätu, je dostatočne prepletený, no s jasnou štruktúrou, ktorá diváka zbytočne nepletie. Sám za seba, veľká spokojnosť - 75% ()

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Výborný, ale také i těžko uchopitelný snímek, o kterém jsem doposud věděl tak nějak matně a o to víc jsem příjemně překvapen. Navíc docela zaráží několikrát zaznamenaná podobnost s letošní Hranicí života (čistě subjektivní dojem vycházející z mého pochopení obou filmů), která je minimálně o třídu horší. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

V pekle hoří jen to, co se nedokáže rozloučit se životem... Silná káva, byť někomu nemusí sednout, že se přelévá mezi dvěma hrníčky (nelogičnost v tom ovšem není, což se pokuším dokázat níže, ve spoileroidní části komentu). Pokud máte slabost pro Lyneovy stylové prostředky k navozování atmosféry a příběhy, kde do poslední chvíle nevíte, co je pravdou, co iluzí a o čem má snímek vlastně vypovídat, s Jacob's Ladder nemůžete šlápnout vedle. ___!!! SPOILER ALERT !!!___ Je mi jasné, že závěrečná scéna následovaná "dokumentárním" titulkem mohla být matoucí (měl ten titulek vůbec smysl, když se to celé Jacobovi jen zdálo?), ale fakticky k žádnému logickému lapsu nedochází (všechno před Jacobovým zraněním je krutá realita, Žebřík tedy opravdu nesl vinu na sebezničujícím řádění jeho čety). Závěr přestane působit jako něco prvoplánového a násilně přilepeného, když si uvědomíme, že hlavním tématem Jakubova Žebříku není stejnojmená droga, ale nahlížení do mysli a duše člověka zmítajícího se na prahu smrti a na rozhraní mezi nebem a peklem (a po žebříků se od pekelných kotlů uniká). Když ležíte nekdě v daleko od domova s roztrženým břichem, najednou máte spoustu důvodů zůstat naživu a přemýšlet o svém životě. Je spousta věcí, co byste měli ještě udělat a spousta otázek, na které chcete znát odpovědi. Byli jste dostatečně šťastní se svou ženou, nebo by vám bylo lépe s pohlednou kolegyní z práce? Věnovali jste se dostatečně tragicky zemřelému synovi a setkáte se sním snad ještě? Neměli byste ještě navštívit staré kamárady? A zjistit co se to vlastně s vámi stalo, že tu teď musíte ležet s vyhřezlými střevy a vyřídit si to s viníky? Tento motiv je tím, co posunuje film mnohem výš, než by dosáhla pouhá báchorka a halucinacemi o trpicím veteránovi. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Mrazivý psycho thriller připomene ty nejlepší historky z archivů Akt X. Výborné herecké obsazení, gradující atmosféra a napětí, chvályhodná pointa... Na snímek ze začátku devadesátých let rozhodně veliké překvapení, a to nejen po řemeslné stránce. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Musím poděkovat J.Roseovi z Crazydiamondu, který píše o filmech neuvěřitelně poutavě. V jednom článku rozebírá právě Jakubův žebřík. U tohoto snímku platí známá Hartlova věta (Z Vesničko má středisková) ..."a konec? Konec je úplně nejlepší. V žádném případě neodcházej před koncem." Tady by to sedělo naprosto přesně. Celý film je směsicí divnoty, hnusu a neuspořádaného zmateného děje. Hlavní postavě se dějí dosti zvláštní věci, aby nám závěr dal konečně odpověď! I když dal? No já myslím že ano :) Jacob's Ladder je hodně nepříjemnou pilulkou, kterou ovšem z hlavy člověk jen tak nedostane. 75% ()

Vitex 

všechny recenze uživatele

Vyšší dívčí scénografie, kamery, střihu, scénáristiky atd. atd. Psychologický film, který na to jde přes tělesnost, hmat a sny. Naprosto super. ()

A_FISH 

všechny recenze uživatele

celkem slušný "psycho", kdy si nikdy nebudete jisti co je realita a co je jen sen (kecy typu : od začátku jsem věděl jak to dopadne ignorujte) ... jedna technická: po scéně s "ledovou koupelí", kdy jde Jakob uložit Culkina ke spánku (kéž by věčnému :)) je v zrcadle vidět postava, ale není to žádný démon, který by Robbinse pronásledoval, ale Adrian Lyne ... ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Já ani nevím, jak to mám hodnotit. Je to mezi 3 a 4 hvězdičkami. Filmy podobného ražení mám sice rád, ale tady mi příjde, že to co se stane před závěrečnou pointou je sice na jednu stranu poměrně zajímavé a na tu dobu nevšední, na druhou stranu mi to ovšem příjde nesmyslné a bezmyšlenkovité. Asi jsem příliš ovlivněn lynchovými dokonalými snovými rozprávkami a toto dílo mi proto příjde nedomyšlené a to co se odehraje během filmu mi prostě moc nezapadá do závěrečného rozuzlení. Film má několik skvělých hororových momentů, ale i několik scén, které by mohli být klidně vypuštěny. Asi bych to měl vidět ještě jednou, abych si určité věci dovyjasnil, ale po prvním zhlédnutím nemám moc chuť se do toho pouštět znovu, protože tak trochu cítím, že žádné vyjasnění událostí v tomto filmu neexistuje. 70% ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Už úvod riadne útočil na psychiku...no moji zlatí, horor to však zďaleka nieje...Jakubov rebrík je na jednej strane pevne opretý o psychadelické flashbacky, na druhej strane o niečo nerukolapné, domýšľavé a mysticky prekombinované, človek už začne kombinovať s kadečím...napr. či Lyneho Jakubov rebrík nemá náhodou súvisieť s religióznym symbolom Jakubovho rebríka často znázorňovaného vo výtvarnícve. A tí anjeli, to akože čo? Proste.....bolo to pre mňa málo jednoznačné, zmyslovo nadkombinované...a ja na takýto boj s filmom skutočne nemám nervy... ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Jacob's Ladder je psychedelický film pre ľudí, ktorí psychedelické filmy nemajú radi. Tuctové a nijak prelomovo nasnímané vízie postrádajú väčšiu fantáziu, hudba nie je ničím výnimočná a chýba jej "psycho" rovina a zvraty v deji sú otrepané. To nič nemení na fakte, že v druhej polovici sa film pekne rozhýbe a stáva sa zaujímavou mysterióznou drámou . Fataskný alternatívny svet stále nefunguje.Avšak koniec to celé zničí. Záverečné odhalenie pôvodu nočných mor bolo jasné už po prvých piatich minútach filmu. To však nie je nič, záverečné dve minúty zničia i ten ostatok dojmu z filmu. Posledná scéna ignorujúca celý film pôsobí trápne a vycucane z prsta. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Dostal jsem úplně něco jiného než jsem čekal. Človek se chvilku zamotává a ztrácí se, ale pak se vše vrátí do normálu. Jenže to netuší, že o pár minut déle nebude zase tušit a bude přemýšlet, co se děje. Přesně takové filmy, které vás nenechají v klidu mám rád. Nakonec musíte počkat na závěr, který vše rosekne.. 8/10 = 80% ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Psychologické, velmi depresivní, pomalu se vlekoucí drama s několika hutně hororovýma scénama, ve kterém můžete vidět spustu známých tváří v různých roličkách. Vietnamský veterán Tim Robbins tomu všemu vévodí, přičemž na plátně neštří slzami i panickými a beznadějnými výrazy ve tváři, když prožívá své halucinace a paranoiu způsobené zraněním z války. Ve výsledku zjistíte, že jde vlastně o docela komplikovaný film. Doporučuju. 85% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tento film ma dostal. Pomaly, kúsok po kúsku sa skladá skladačka, kde návodom je originálny scenár korenený perfektnou réžiou, vynikajúcou atmosférou a to všetko ústi do prekvapujúceho záveru. Odporúčam všetkým milovníkom soft hororu, mysterióznych filmov a filmov pre náročnejšieho diváka. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Ačkoli bych Jakobův žebřík neoznačil tak úplně za horor, je zde mnoho scén, z kterých jde husí kůže. Zároveň je to další z řady snímků, které charakterizuje věta "Válka je svinstvo". A o válečné svinstvo tu vlastně jde, ale nechci spoilerovat, i když se o to postaral už text obsahu, pokud jste ho četli. Myslím, že tenhle film by žádný hororový fanda neměl vynechat. Takovéto temné thrillery mám prostě rád. Zvlášť, když se v hlavní roli objeví sympaťák, jako je Tim Robbins. Moc se mi to líbilo. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Další z restů dohnán. A musím uznat, že tohle se mi líbilo daleko víc než všemi opěvovaný Donnie Darko, kterýho jsem viděl včera. Jediným, ale za to docela velkým mínusem filmu je u mě obsazení hlavní role. Né, že bych T. Robbins(e) neměl rád, ale můj oblíbenec to taky zrovna není. Do téhle role se mi moc nehodil. Dokázal bych si na jeho místě představit úplně jiný herce. Ale ani horší ( alespoň pro mě ) obsazení hlavní role mi nezkazilo výsledný požitek z filmu. Silný začátek mě přikoval k sedačce a nepustil až dokonce. ()

Reklama

Reklama