Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jacob Singer se vrátil z Vietnamské války. Chce dál žít svůj život, ale nemůže. Pronásledují ho podivné představy a duchové. Neví, co je skutečnost a co jeho noční můra. Není si jist, jestli skutečnost vůbec existuje. Má pochybnosti o tom, jestli vůbec ještě je mezi živými. Chtěl by se někomu svěřit, ale netuší, kdo je jeho přítel a kdo jen další přízrak... (Guild Home Video)

(více)

Recenze (297)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Slastně těžkomyslný a geniálně depresivní alternativní film s motivem války ve Vietnamu, tentokrát však ne válečný, nýbrž spíš... veteránský. Jeho hlavní hrdina Jacob Singer se (už v poválečné době) stále vrací ve svých vzpomínkách a vidinách do válečných časů, a nejen tam, také ke své bývalé ženě a svému mrtvému synovi. A ony vzpomínky a vize postupně nabírají stále bizarnějších a děsivějších obrysů a přecházejí chvílemi až v horrorové výjevy. Realita se prolíná se sny a představami, až se hranice mezi reálným a snovým světem začnou vytrácet a hrdina je spolu s divákem zmítán pochybnostmi, stihomamem a existenciální úzkostí. Může za to tajné experimentování s halucinogenními drogami, které prováděla americká armáda na nic netušících vlastních vojácích? Těžko napsat něco podrobnějšího, aby člověk příliš nespoileroval, což by byla neodpustitelná netaktnost, neb si dodnes vzpomínám, jak se mnou kdysi hodně dávno pointa prozrazená až v samém závěru filmu zamávala. Jacob's Ladder možná nevyniká svým zpracováním (působí místy trochu nízkorozpočtově), ale ční vysoko nad průměr svým skvostným mysteriózním příběhem o věcech mezi nebem a zemí. A je v něm například prezentována jedna hluboká a dle mého soudu naprosto pravdivá myšlenka o tzv. pekle, ďáblech a andělech z pera středověkého německého mystika Mistra Eckharta. Ale nebyl bych to ovšem já, aby se mi z celého filmu nelíbila nejvíc jedna naprosto pitomoučká vedlejší scénka, ve které čtyři černé holky na chodníku zpívají kolemjdoucímu Singerovi v pošťácké uniformě "Please Mr. Postman". ()

Richie666 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film mě cupoval na kusy, každá scéna přikládá solidně pod kotel.., schizofrenie, strach a kýbl potu; v půlce jsem se klepal a cítil podobně jako Jacob... "I was burning from ice." Znamenité 'psycho'. Bohužel ale od chvíle, kdy "pravda" vyjde najevo, to najednou ztrácí šťávu a směřuje už jen k řekl bych neutrálnímu konci, kterej mě ničím nezaujal ani nedojal. Možná jsem ho nepochopil... Přesto velmi povedený thriller s doléhavou atmosférou a skvělým Timem Robbinsem. ()

Listeroman 

všechny recenze uživatele

Velice dobrý film se strašidelnou atmosférou, která vás nenechá v klidu. Už od samého začátku jsem si domýšlel svůj vlastní závěr. Film s několika mysteriózními částmi jako psychika Jacoba, válka a tři různé reality, které se neustále mění a tímto dotváří film k dokonalosti. U filmu je zde správně zařazen žánr horor, protože je zde několik hrůzných scén, které by ale nebyly až tak strašidelné bez dokonalé režie, výkonu Tima Robbinse a velice dobrou hudbou. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Som dosť sklamaný. Čakal som poriadnu halucinogénu jazdu. Dostalo sa mi akejsi moralitky. Ak už Vietnam tak radšej Apocalypsu, Čatu, alebo Lovca jeleňov. Najlepšie na tom filme sú prsia Elizabeth Peňa a priznajme si to, ani tie nie sú nejako veľké. Každopádne prienik do zložitého psyché ústrednej postavy sa nekoná, pretože skrátka Robbins si ako postava vôbec netúži k divákovi vytvoriť nejaké sympatie. A ako ukážka všetkých zlomyseľností vojny som si to pustil asi už trochu neskoro. Atmosférou film v pohode, ale celé mi to príde ako hra na niečo, čo to nie je. Škoda. Fakt som čakal niečo viac. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Lietame do vesmíru, objavujeme stále nové a nové druhy živočíchov. No náš vlastný mozog je pre nás stále záhadou. ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele

"Když se budete bát umírání a budete se života držet, uvidíte, jak ho z vás démoni vyrvou. Pokud jste se smrtí smířeni, poznáte, že démoni jsou ve skutečnosti andělé, kteří vás osvobodí ze Země. Bolí nás jedině to, čeho se nechceme vzdát, naše vzpomínky, naše pevné vazby." - Mistr Eckhart. Podobně byl tento pohled zmíněn i ve filmu a má vazbu na hlavního hrdinu. Příběh je o droze, která byla tajně použita na vojáky v americké armádě během války ve Vietnamu - tuto zprávu samozřejmě vláda popřela, ale víte, že je možné opravdu všechno. My tak ve filmu postupně sledujeme, jak postupně účinky drogy Jakuba v průběhu života ničí a přivádí mu nepěkné stavy a vidiny. Všemu se snaží ve spojení s parťáky, co s ním ve Vietnamu byli, přijít na kloub a oni postupně záhadně mizí. Bude Jakub úspěšný? ÚVAHA NAD INTERPRETACÍ: Možná, že v tom někdo spatří víc interpretací, ale po závěrečné scéně filmu mě napadla pouze jedinná. Jakub ve Vietnamu byl, experimenty s látkou na jejich četu byly použity, ale ve Vietnamu také zemřel. Vše, co vlastně pozorujeme je alegorická cesta Očistcem zasazená do našeho světa. Nebo možná spíš "cesta" šitá na míru Jakubovi odrážející se od jeho podstaty. Peklo je vlastně znázorněné ve scéně v podivné nemocnici. Jakub zřejmě neví, že je mrtvý či se s tím nehodlá smířit a trpí tak dlouho, dokud svoji smrt nepřijme (o jeho smrti vypovídá scéna s věštěním z ruky), ostatně nemá ani na výběr. Jedna z posledních scén se schody a malým chlapcem je symbolika spojená s Nebem, kdy Jakubova duše najde svůj klid a pevné místo v něm. ()

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Psycho, ktoré sa chvíľami mení na horror a podtým všetkým po celý čas tlie hustá a silná dráma o manipulácii, výdatne podporovaná geniálnym výkonom Tima Robbinsa. /Pozor, vyletí spoiler: Po filme Carnival of Souls /1962/ už druhý film v poradí, ktorý pointou predbehol Shyamalanov 6. zmysel/1999/. ()

amirgal 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem se obávala, že film bude postaven pouze na přepracování příběhu ze Země vycházejícího slunce o muži snícím, že je motýlem, který nakonec nevěděl, zda není jen motýlem snícím, že je člověk. Adrian Lyne byl ve svém konceptu naštěstí nápaditější. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Pred sledovaním som o filme vedel síce málo, ale paradoxne veľa. A to preto lebo som vedel jeho pointu. A možno to mi znemožnilo dívať sa na film iným pohľadom ako som mal. A preto odporúčam, zavrieť si uchále ak začujete rozhovor o tomto filme. Je to film temný a dobre zahraný, ale vyššie spomenutý handicap mi znemožnil si ho užiť naplno. ()

Pishin 

všechny recenze uživatele

Prvni pulka me znacne rozhodila, po celou dobu byl ve me svyravy pocit, druha pulka byla uvolnenejsi a konec vse krasne shrnul a objasnil. Ve filmu jsou tri roviny vypraveni vetnam, ktery byl realny a pak jedna realita a druha realita.. cely film neustale oscilujete a snazite se prijit na to, ktera z nich je ta prava, a ktera je jen pouhym snem. Konec prinese rozuzleni tohoto paradniho dramatu obsahujici spoustu hororovych prvku. Skvele zahrana hlavni postava Timem Robbinsem. Malem to bylo za plny pocet uvidime, az se me to rozlezi v hlave. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Dokonalost,která mě dlouho míjela..ale nakonec to bylo jenom dobře,protože tohle jsem schopný plně pochopit, prožít a docenit až teď. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Jakubův žebřík mě vmáčkl do pohovky. Útoky ,,démonů" přichází zcela nečekaně a v rozličných chvílích, a tak divák trne i když postava třeba jen jde za bílého dne po ulici. Je pravda, že úplně poslední scéna mě nejprve trochu zklamala, ale když jsem si (s pomocí traileru) vybavoval předchozí výjevy, docela to do sebe zapadlo a získalo to nový, alegorický rozměr ála Dante Alighieri. Dávám pět, protože mám rád, když žánrový film splní svůj účel. A u tohoto mysteriózního hororu mi párkrát opravdu zatrnulo. ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Žádná přehnaná krása, zkrátka příběh postavený na základní myšlence. Tomuhle říkám pořádné filmové dílo, i když k dokonalosti něco chybí. Po celou délku filmu velmi poutavé a nutící k zamyšlení. Bavilo mě to. ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Další z filmů, u nichž bych přísahal, že jsem je již hodnotil. Nu což - tak mám alespoň pseudovýmluvu na to dát si rewatch (a Jacob's Ladder je filmem, u kterého divák z rewatche benefituje). Jacob's Ladder je v mých kruzích znám zejména díky jeho vlivu na tvorbu mé oblíbené videoherní survival horror série Silent Hill. I na několikáté zhlédnutí a s odstupem téměř 35 let jsou efekty téměř nestárnoucí, ať už ty kamerové nebo ty před kamerou (stačí se podívat zpětně, jaký vliv mělo "undercranking" u jiných filmů/seriálů). Scénářem je to stále kvalitní, zejména díky návaznostem na válku a různé experimentální výzkumy v USA. Dalo by se říci, že to malinko ohlodal fakt, že se příběhovými zákrutami inspirovalo mnoho dalších, ale to bychom mohli jít klidně do 19. století k příběhu "An Occurrence at Owl Creek Bridge", případně i klidně dále do minulosti. Z aktuální tvorby jsem si vzpomněl zejména na epizodu Playtest z antologického Black Mirror. Herecky je to koncert Tima Robbinse, blýsknou se však i budoucí hvězdy jako Jason Alexander, Ving Rhames nebo Macaulay Culkin. A to jsem ani nenakousl symboliku, kterou film protkal scénárista Bruce Joel Rubin díky svému pobytu v budhistickém klášteře a režisér Adrian Lyne, který ze svých inspirací zmiňuje jména jako jsou Francis Bacon, H. R. Giger, Diane Arbus nebo Joel-Peter Witkin. ()

Ozo 

všechny recenze uživatele

Děkuji prozřetelnosti za to, že jsem nepročítal zdejší obsah a komentáře před zhlédnutím snímku. Připravil bych se o ten zvláštní pocit, kdy jsem neustále tápal, o co tam sakra jde. Ano, přiznám se, tu pointu jsem vážně netušil. ()

Reklama

Reklama