Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jacob Singer se vrátil z Vietnamské války. Chce dál žít svůj život, ale nemůže. Pronásledují ho podivné představy a duchové. Neví, co je skutečnost a co jeho noční můra. Není si jist, jestli skutečnost vůbec existuje. Má pochybnosti o tom, jestli vůbec ještě je mezi živými. Chtěl by se někomu svěřit, ale netuší, kdo je jeho přítel a kdo jen další přízrak... (Guild Home Video)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (297)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Pred sledovaním som o filme vedel síce málo, ale paradoxne veľa. A to preto lebo som vedel jeho pointu. A možno to mi znemožnilo dívať sa na film iným pohľadom ako som mal. A preto odporúčam, zavrieť si uchále ak začujete rozhovor o tomto filme. Je to film temný a dobre zahraný, ale vyššie spomenutý handicap mi znemožnil si ho užiť naplno. ()

A_FISH 

všechny recenze uživatele

celkem slušný "psycho", kdy si nikdy nebudete jisti co je realita a co je jen sen (kecy typu : od začátku jsem věděl jak to dopadne ignorujte) ... jedna technická: po scéně s "ledovou koupelí", kdy jde Jakob uložit Culkina ke spánku (kéž by věčnému :)) je v zrcadle vidět postava, ale není to žádný démon, který by Robbinse pronásledoval, ale Adrian Lyne ... ()

Reklama

iamek 

všechny recenze uživatele

Dobrý atmosférický snímek plný krásných záběrů. Hlavně scéna v nemocnici kdy na zemi leželi části těla byla parádní. Trošku mě zklamal konec, který jsem asi trošku čekal. Herecky nemám taky moc co vytknout a hlavně Tim Robbins dokázal, že je pan herec. Palec nahoru taky za dobrou depresivní atmosféru. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Slastně těžkomyslný a geniálně depresivní alternativní film s motivem války ve Vietnamu, tentokrát však ne válečný, nýbrž spíš... veteránský. Jeho hlavní hrdina Jacob Singer se (už v poválečné době) stále vrací ve svých vzpomínkách a vidinách do válečných časů, a nejen tam, také ke své bývalé ženě a svému mrtvému synovi. A ony vzpomínky a vize postupně nabírají stále bizarnějších a děsivějších obrysů a přecházejí chvílemi až v horrorové výjevy. Realita se prolíná se sny a představami, až se hranice mezi reálným a snovým světem začnou vytrácet a hrdina je spolu s divákem zmítán pochybnostmi, stihomamem a existenciální úzkostí. Může za to tajné experimentování s halucinogenními drogami, které prováděla americká armáda na nic netušících vlastních vojácích? Těžko napsat něco podrobnějšího, aby člověk příliš nespoileroval, což by byla neodpustitelná netaktnost, neb si dodnes vzpomínám, jak se mnou kdysi hodně dávno pointa prozrazená až v samém závěru filmu zamávala. Jacob's Ladder možná nevyniká svým zpracováním (působí místy trochu nízkorozpočtově), ale ční vysoko nad průměr svým skvostným mysteriózním příběhem o věcech mezi nebem a zemí. A je v něm například prezentována jedna hluboká a dle mého soudu naprosto pravdivá myšlenka o tzv. pekle, ďáblech a andělech z pera středověkého německého mystika Mistra Eckharta. Ale nebyl bych to ovšem já, aby se mi z celého filmu nelíbila nejvíc jedna naprosto pitomoučká vedlejší scénka, ve které čtyři černé holky na chodníku zpívají kolemjdoucímu Singerovi v pošťácké uniformě "Please Mr. Postman". ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Musím poděkovat J.Roseovi z Crazydiamondu, který píše o filmech neuvěřitelně poutavě. V jednom článku rozebírá právě Jakubův žebřík. U tohoto snímku platí známá Hartlova věta (Z Vesničko má středisková) ..."a konec? Konec je úplně nejlepší. V žádném případě neodcházej před koncem." Tady by to sedělo naprosto přesně. Celý film je směsicí divnoty, hnusu a neuspořádaného zmateného děje. Hlavní postavě se dějí dosti zvláštní věci, aby nám závěr dal konečně odpověď! I když dal? No já myslím že ano :) Jacob's Ladder je hodně nepříjemnou pilulkou, kterou ovšem z hlavy člověk jen tak nedostane. 75% ()

Galerie (39)

Zajímavosti (26)

  • Bruce Joel Rubin napsal scénář začátkem 80. let na základě snu, ve kterém byl uvězněn v metru. Nicméně dlouho nemohl najít pro film producenta, protože studio moc duchařským filmům otevřené nebylo. Teprve po úspěších filmů Duch (1990) a Angel Heart (1987), které se staly hitem, studio svůj postoj ke scénáři přehodnotilo. Poté, co byl zvolen režisér, tak sám Rubin strávil přes rok s Adrianem Lynem na jeho vylepšování. (Seabeast)
  • Rozmazaná tvář na dalším plakátu k filmu ilustruje novátorskou práci kamery, kterou Adrian Lyne ve snímku použil, a která odráží nejasnou hranici mezi skutečností a fikcí. (Pavlínka9)
  • Je možné všimnout si, že všechny reklamy na zastávce metra Burgen Street jsou zaměřeny proti drogám. (Listeroman)

Reklama

Reklama