Reklama

Reklama

Síla lidskosti - Nicholas Winton

  • Slovensko Nicholas G. Winton - Sila ľudskosti (více)

Obsahy(1)

V roku 1939 Nicholas Winton z vlastnej iniciatívy zachránil 669 prevažne židovských detí počas nacistickej okupácie Československa a cez hranice hitlerovského Nemecka sa mu podarilo prepraviť ich do Veľkej Británie. O svojom veľkom čine mlčal neuveriteľných 50 rokov. Nicholas Winton dodnes žije, má 94 rokov a volajú ho britský Schindler. Dokumentárnym filmom nás sprevádza Joe Schlesinger, reportér kanadskej tv stanice CBS, ktorý je jedným wintonových zachránených detí. Príbehy, ktoré rozprávajú zachránené deti, sa prelínajú s rozprávaním a spomínaním Nicholasa Wintona, dokumentárnymi dobovými a archívnymi zábermi. Ku koncu filmu sme svedkami dojímavej scény stretnutia Nicholasa Wintona so svojimi deťmi po dlhých rokoch. Držiteľ International Emmy Award 2002 za najlepší dokumentárny film. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (221)

mrazkova17a 

všechny recenze uživatele

„Nic není neuskutečnitelné, pokud to neodporuje zdravému rozumu …“ Dokument je krásně zpracovaný, city, emoce... Sir Nicholas Winton byl velmi výjimečný člověk, nikdo nikdy neudělá to, co udělal on. ()

T369 

všechny recenze uživatele

Síla lidskosti je krásný a chvílemi dost dojemný dokument o jednom z nejlepších a nejskromnějších lidí, co chodí po téhle planetě, o Nicholasi Wintonovi. ()

Isirian 

všechny recenze uživatele

Tenhle film dokázal, že kino plný puberťáků ztichlo na celou hodinu a na konci ještě tleskalo. A jestli tohle není důkaz, že ten film je úžasně silnej, tak nevím... ()

škvrně 

všechny recenze uživatele

Výborně zpracovaný dokument, hltala jsem každé slovo. Bylo tam spousta silných momentů. Pro mě asi nejsilnější ten, když moderátorka, která poslala do pořadu pana Wintona a děti, které zachránil, řekla, ať se postaví ten, koho pan Winton zachránil. Zvedl se celý sál. Opravdu neuvěřitelné, co ten člověk dokázal. A přitom ta jeho skromnost. Doporučuji nezapomenout si vzít kapesníčky, až se na tento dokument půjdete dívat. =o) ()

Michalee 

všechny recenze uživatele

biografické dílo o hrdinovy ve špatné době. Měl jsem možnost shlédnout. Opravdu neuvěřitelně emotivní a obzvláště v momentě, kdy byl sir Winton pozván do studia BBC a moderátorka prohlásila větu: ,,Jestli je tu ještě někdo, komu pan Winton zachránil život, at se postaví" a celé studio jako jeden muž vstalo... Při tomto momentu mi opravdu proběhl mráz po zádech... Samozřejmě všichni z nás podepsali petici, aby pan Winton dostal nobelovu cenu za mír:-)) ()

cmman 

všechny recenze uživatele

Na české podmínky skvělý dokument o panu Wintonovi, před nímž smekám. Pokud on se nedostane do pomyslného nebe, tak pak už nevím kdo. Na velký čin, který provedl, se přišlo náhodou, když jeho manželka našla staré spisy, které si vedl při práci, na kterou nakonec zapomněl, protože nastoupil do armády jako letec. Co mne celkem zaujalo, že spousta z Wintonových dětí jsou velmi úspěšní lidé, od bývalého ministra Velké Británie přes letecké inženýry až po uznávané doktory a novináře. Chápu, že je to jen vzorek z 669 lidí - z těchto se prý ozvalo asi jen něco přes 200 - ale i tak smekám před panem Wintonem a jeho dětmi a jejich rodiči. Člověk se může snažit vžít do jejich role, avšak pokud to neprožijete, tak asi nepochopíte. Hodnocení dokumentu je z mé strany silně ovlivněno skutečností, o níž pojednává, ale z mé strany 90%. ()

norionn 

všechny recenze uživatele

Těch pět hvězd je pro pana Wintona. Nezachránil jen 669 dětí, ale tisíce, protože i Wintonovy "děti" měly děti a ty zase další děti a ty zase budou mít další děti. A miliony dalších tím dojal a dojímat bude. Svojí skromností (nikomu o tom nikdy neřekl, protože nepovažoval svůj čin za nějak výjimečný), nezištností (nic za to nechtěl, a s Nobelovkou za mír jděte k čertu, čin pana Wintona není hoden toho, aby dostal to samé ocenění, jaké dostal i válečný fanatik Arafat), nesobeckostí a naprostým nedostatkem lhostejnosti (přestože on sám tvrdí, že jen viděl, k čemu se schyluje, a udělal, co mohl, aby pomohl). ()

Bila_pani 

všechny recenze uživatele

Měla jsem se za emocionálně vysmahlého člověka, ale po zhlédnutí tohoto dokumentu jsem trochu změnila názor. Krásně zpracovaný dojemný příběh s autentickými záběry a výpověďmi zainteresovaných osob. Přítomnost lidí jako je pan Winton na tomto světě mě nutí vidět budoucnost světa v když už ne růžových, tak aspoň světlých barvách. Jeho příběh by mělo vidět co nejvíc lidí. A jen tak na okraj, není úžasné, že má pan Winton už 103 let? Asi začnu věřit na karmu... ()

prasatko 

všechny recenze uživatele

Na tomhle dokumentu jsem by se školou v kině tak před 5-ti až 6-ti lety a dodnes si to velmi dobře pamatuji. Je to výborný dokument o úžasných činech, a také potvrzuje že někteří lidé mají srdce opravdu na pravém místě. Velmi silný a nezapomenutelný zážitek. ()

Dejne 

všechny recenze uživatele

Páni... Slova jsou zbytečná. Nejlepší český dokument o opravdovém hrdinovi. Byla jsem dojatá k slzám. Nechápu že, Nicholas Winton ještě nemá nobelovu cenu za mír. ()

andulin 

všechny recenze uživatele

Schindlerův seznam je úplně o něčem jiném!!! nechápu, že vůbec někdo může vypustit z pusy srovnání.. Schindler vydělával na lidském neštěstí, zatímco Nicky Winton byl člověk s VELKÝM srdcem bez myšlenky na něčem vydělat, ale pomoci! Navíc neměl ani pocit, že udělal něco mimořádného, ani o to nemluvil, manželka na to přišla až dohledáním spisů na půdě.. Nicky Winton motivoval nemálo lidí k nesobeckosti a lidskosti, byl důkazem, že opravdový anděl může žít i v lidském těle na pozemském světě. Moc pěkný dokument. ()

a.noodles 

všechny recenze uživatele

Ano! Dokument nepostrádá historky jednotlivých Wintonových dětí, které si pamatují jen takové drobnosti, jako vřelost nizozemských strážníků a bílý chléb, což jsou opravdu jen maličkosti, ale nesmírně důležité. Samotného diváka nejvíce dojme perfektní moment, kdy si Nicolas Winton uvědomí, že sedí uprostřed všech lidí, jež zachránil. Skvělé uchopení a pochopení tématu. Snad jen škoda, že když pustíme českému národu Sílu lidskosti, polovina se šíleně dojme, ale potom půjde stejně napsat nenávistný komentář na účet syrských uprchlíků, kteří jsou v podobné situaci jako obyvatelé Sudet a židovské děti, jež právě podnítili Wintona k jeho neuvěřitelnému projektu a důležitým činům. ()

Reklama

Reklama