Reklama

Reklama

Síla lidskosti - Nicholas Winton

  • Slovensko Nicholas G. Winton - Sila ľudskosti (více)

Obsahy(1)

V roku 1939 Nicholas Winton z vlastnej iniciatívy zachránil 669 prevažne židovských detí počas nacistickej okupácie Československa a cez hranice hitlerovského Nemecka sa mu podarilo prepraviť ich do Veľkej Británie. O svojom veľkom čine mlčal neuveriteľných 50 rokov. Nicholas Winton dodnes žije, má 94 rokov a volajú ho britský Schindler. Dokumentárnym filmom nás sprevádza Joe Schlesinger, reportér kanadskej tv stanice CBS, ktorý je jedným wintonových zachránených detí. Príbehy, ktoré rozprávajú zachránené deti, sa prelínajú s rozprávaním a spomínaním Nicholasa Wintona, dokumentárnymi dobovými a archívnymi zábermi. Ku koncu filmu sme svedkami dojímavej scény stretnutia Nicholasa Wintona so svojimi deťmi po dlhých rokoch. Držiteľ International Emmy Award 2002 za najlepší dokumentárny film. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (221)

Kmotr76 

všechny recenze uživatele

Dokumentu, který podává informace o tak citlivém tématu se snad bojím dát méně než 5*. Když je k tomu ještě skvěle zpracovaný, nemám co dodat. Silný zážitek umocněný dojemnou hudbou. Na konci jsem skoro brečel... ()

Brain-D 

všechny recenze uživatele

Byl jsem na tom se školou, kde 5lidi z naší třídy odešlo akorát jak zhlasi světla a začlo se promínat a další 2 odešli uprostřed. Já seděl na kraji, takže chodili pořád přeze mne a já mám vzpomínky na tenhle dokument trochu protrhané. Ke konci už jsem se, ale soustředil a pochopil o čem dokument je a to o člověku, který má velké srdce a zachránil před smrtí mnoho lidi- respekt :) ()

darek kartac 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument o tomto skvělém muži se skvělím srdcem. Nobelovu cenu pro něj by podle mě měla být jasná volba ! Mrzí mě že je dosud nedoceněn. ()

sheldonka. 

všechny recenze uživatele

Hodně se divím jak je Nicholas vlastně skromný člověk. Skromný člověk, který toho v životě dokázal tolik! Strašně ho obdivuji a hluboce se klaním, protože na světě je podobných lidí s tak velkým srdcem opravdu málo. Byla by pro mě obrovská pocta se s panem Wintonem jednou setkat. ()

romajz15 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý a dojemný příběh, ale ne příliš zajímavě natočený film. Nebýt následné diskuze s producentem filmu, která byla velmi záživná, dal bych 3* ()

Nepi 

všechny recenze uživatele

Brilantně zpracovaný dokument o muži,který udělal maximum co mohl a nebál se to zkusit...Zachránil 669 dětí před koncetrákem...Tenhle dokumentární film (mimochodem obržel řadu cen) vás dojme,zahřeje i rozbuší vaše srdce a nenechá oči suché... ()

Philoun1 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument o muží, který se z vlastní dobroty rozhodle zachranit životy sta lidských(dětských životů) a neočekává za to vůbec nic. Měl jsem tu čest vidět dokument na velkém plátně navíc s přednáškou od dramaturga. ()

U.Tarare 

všechny recenze uživatele

N. Winton byl určitě mazák. Pomohl hromadě lidí, ale tady se hodnotí film a ne žádnej borec Wintonů. Mě to jako extra dokument určitě nepřišlo. Spíš takovej slabší průměr. ()

MiaMoonlight 

všechny recenze uživatele

Děkuji paní učitelce zeměpisu za příjemnou hodinu dějepisu, budu na vás vzpomínat. Opravdu skvělý dokument o významném muži druhé světové války, který nenechá vaše oko suché(a možná nebude suchý ani to druhý). ()

Zemi11 

všechny recenze uživatele

Škoda že jsem prostřední část zaspal. Kdybych věděl, že úterní dopoledne strávím v kině, nemusel jsem se tak dlouho do noci učit a mé hodnocení mohlo být o 44 minuty objektivnější. Prvních a také posledních 10 minut jsem však sledoval s pusou dokořán. Ne snad proto, že bych zíval, ale kvůli morální kvalitě Sira Wintona. Je zřejmé, že tsunami emocí v moři dokumentárních filmů nikdy k větší profesionalitě nevedou. "Emoce by měly přijít samy, z nějakého důvodu, ne proto, že mi to někdo naordinoval kompozicí dokumentu," řekl mladý nadějný scénárista. Ale kdo se dnes ptá na profesionalitu či styl. Cílem přeci nebylo předvést mistrovství režiséra Mináče, ale ukázat světu kdo to byl Nicholas G. Winton. Nevěděl jsem, vím, nezapomenu. A to je právě pocit, jež by si měl každý z dokumentárního filmu odnést. Není přípustné jiné hodnocení než VÝBORNÉ. Nepochybuji o tom, že hlavní pointa, tedy to, co dělá Sílu lidskosti pětihvězdičkovou, je ve scénáři. A když takový scénář napsal sám život. No panečku! Vynikající dojem mi zkazily debilně idiotské dotazy studentů na úrovni žáků střední manažerské školy. Zeptat se jednoho z tvůrců dokumentu o Wintonovi, jestli se setkal s Wintonem - to považuji za vrcholně neslušné vyjádření nezájmu a absolutního pohrdání nad 64minutovou ukázkou. (Mimochodem, rozlišujme pojmy únava a nezájem. Mé náhlé uzavření očních víček symbolem pohrdání nebylo!) Nebo otázka, jestli Winton přepravil do Anglie i děti. Legrace může být, ale je třeba vycítit situace, kde mohou nevhodně položené otázky ztrapnit tázajícího - nikoli dotazovaného. ()

slovan1 

všechny recenze uživatele

Říkla jsem si na co nás to ze školy táhnou? Němel jsem slov...strhujíci a dojemný dokument o lidskosti a odvaze jednoho mladého angličana za 2. světové války. Asi neni moc filmu, natož dokumentů!!!, které by dokázaly utišit našlapany kino sál a zaroveň hodně z nich rozbrečet. Vic nemam co dodat, paráda... ()

Ferinka 

všechny recenze uživatele

Se vší úctou k mým bývalým pedagogům - téměř nikdy se vám nepovedlo nás vzít na nějaké slušné představení nebo promítání v rámci vyučování. Tohle byla výjimka a pokládám to za hodnotně stávený čas narozdíl od hodin matematiky a bezpředmětného tlachání o ničem ( např. chemie). Ne, vážně, výborný dokument, ale s takovým námětem, co na tom chcete pokazit, že... ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Těchto 5 hvězdiče patří Nicholasovi Wintonovi... Kdybych měl hodnotit dokument po obrazové stránce, tak sem už viděl zdařilejší. Jenomže u tohoto dokumentu se to jaksi nedá. Tady by si každý člověk měl uvědomit, že to co Winton vykonal před 2.Světovou, bylo něco tak neuvěřitelně lidského, že z toho člověku prostě slzička ukápne. Též mu skláním poklonu za to, že až mrazivě předpovídal smrtelně blížící se budoucnost... Byl jeden z mála, který si uvědomil, kam až tato Hitlerova posedlost může zajít. Spousty jiných lidí by si po válce udělalo kariéru a už by se možná nemuseli o nic starat. Leč Winton je natolik charakterní člověk, že to vůbec neřešil. A nebýt jeho manželky, která když uklízela na půdě našla jeho spisy, nikdo ze zachráněných by do konce života nevěděl kdo že mu to zachránil život. Ano vážení, byl to Nicholas Winton, před kterým smekám... ()

Maruškaa 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné. Brečela sem snad milionkrát jako malá holka, scéna, kdy se pan Winton setká se svými "dětmi" je neuvěřitelná. Nehorázná síla a lidskost. Pan Winton je pro mě vzorem. ()

LuciusWlk 

všechny recenze uživatele

Silný příběh, dojemný, výborně zpracovaný. Člověk musí cítit vděk a obdiv, k někomu, kdo pouze z vlastní iniciativy, zorganizuje a zachrání několik stovek dětí, před téměř jistou smrtí, aby si to nakonec nechal jen pro sebe a téměř na to zapomněl. Setkání v tel. studiu byla emotivní smršť. Zarážející bylo, jak pouze dvě země Británie a Švédsko, poskytly azyl dětem. A jak ostatní, včetně těch, kterým lezeme do prdelí, neměly sebemenší zájem pomoci. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Moc hezky udělaný dokument, který skládá poctu muži, o kterém už dneska ví snad každý. Tehdy to ale neplatilo a za to Mateji Mináčovi moc díky, protože pozitivních lidských příběhů není nikdy dost. Krásné a dojemné, o to víc, když má člověk vlastní děti. (SD TVrip) ()

TheNine 

všechny recenze uživatele

Na dokument až moc dojemné, což si většina odmítá přiznat. Pět hvězd pak není ani za vysokou kvalitu dokumentu, (o níž nikdo nepochybuje) ale za činy, které Winton vykonal. Dialog pamatováček: "Ten, kdo vděčí panu Wintonovi za svůj život, ať si prosím stoupne." Hodnocení: 90% ()

nameadel 

všechny recenze uživatele

Sice nemám úplně ráda dokumenty, kde se naprosto prvoplánově hraje na city, ale tady to asi nešlo natočit jinak. Scéna z televizní show a velkého setkání s dětmi mě úplně zničila. Krásný dokument a velký člověk. ()

Reklama

Reklama