Reklama

Reklama

Síla lidskosti - Nicholas Winton

  • Slovensko Nicholas G. Winton - Sila ľudskosti (více)

Obsahy(1)

V roku 1939 Nicholas Winton z vlastnej iniciatívy zachránil 669 prevažne židovských detí počas nacistickej okupácie Československa a cez hranice hitlerovského Nemecka sa mu podarilo prepraviť ich do Veľkej Británie. O svojom veľkom čine mlčal neuveriteľných 50 rokov. Nicholas Winton dodnes žije, má 94 rokov a volajú ho britský Schindler. Dokumentárnym filmom nás sprevádza Joe Schlesinger, reportér kanadskej tv stanice CBS, ktorý je jedným wintonových zachránených detí. Príbehy, ktoré rozprávajú zachránené deti, sa prelínajú s rozprávaním a spomínaním Nicholasa Wintona, dokumentárnymi dobovými a archívnymi zábermi. Ku koncu filmu sme svedkami dojímavej scény stretnutia Nicholasa Wintona so svojimi deťmi po dlhých rokoch. Držiteľ International Emmy Award 2002 za najlepší dokumentárny film. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (221)

klukluka 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příběh, zejména z důvodu, který zde byl několikrát zmíněn, totiž že se na čin Wintona a jeho přátel postupně zcela zapomnělo. Winton o tom nikde s nikým nemluvil, nepovažoval to za důležité a samy děti po tom nepátraly, že přežily často jako jediný člen původní židovské rodiny nacistickou genocidu. Silné, dojemné. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Dokázat odhadnout dopředu nešťastný vývoj událostí v podobě války a holocaustu, najít sílu s tím bojovat všemi prostředky, díky tomu ve výsledku zachránit stovky děti a pak o tom pokorně padesát let mlčet… Rozhodně to nepřeženu, když napíši, že je pan Nicholas Winton jednou z největších osobností moderních dějin. Je až s podivem, že je známý tak málo a další filmoví tvůrci se ještě jeho obdivuhodného příběhu nechytili (až na polo dokument Nickyho rodina). Formální stránku tentokrát nechám stranou, nebyla špatná a nádherně vygradovaný závěr dokáže emoce vyvolat naplno. Dávám pět hvězd za téma a za příklad vzepření se zlu a konání dobra tím nejlepším možným způsobem. ()

Tery16 

všechny recenze uživatele

Příběh je to opravdu neobyčejně úžasný a dojemný, ale ani dokument nemůže čerpat jen ze skutečnosti, chce to trochu nápadů ve zpracování apod. Kdybych hodnotila jen obsah, dám plný počet, jenže za zpracování si dovolím hvězdičku strhnout. Ovšem pár silných či zajímavých záběrů tam také je, takže moc nízko taky jít nemůžu. Myslím, že čtyři hvězdičky si zaslouží, přestože ty hvězdičky patří spíše Wintonovi, než tvůrcům. ()

kery- 

všechny recenze uživatele

Skutečně skvělý dokument. Nicolas je vážně skvělý člověk a když jsme na tom byli se školou v kině, málem jsem se rozbulel...(ne)uvěřitelně dojemné. Jinak než ta 5* ani nemůžu... ()

Stružák 

všechny recenze uživatele

Dobrý, takhle to má vypadat. Proč mi jenom přijde, že se dřív dělaly dokumenty tak nějak líp, poctivějc, poutavějc, než dneska? 🤔 ()

Sairina 

všechny recenze uživatele

Čtyřkrát jsem tenhle dokument viděla a čtyřikrát jsem si poplakala. Je dobře, že byl tento film natočen, aspoň si můžeme uvědomit, jak je záchrana života to nejcenější, co člověk může jinému člověku dát. A celou dobu vás provází skvělý hudební doprovod. ()

Honzeek95 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězda dolů za naprosto úděsný, odporný, katastrofální a neposlouchatelný český dabing. Abrahám a Šafránková by měli zůstat u herectví a už nikdy nedabovat. Samozřejmě, že činy Pana Wintona pouze hvězdičkami ocenit nejdou, stejně tak jako můj respekt k němu.. Velký to člověk. ()

AIMÉE 

všechny recenze uživatele

Opravdu hodně emotivní dokument. Cítila jsem se jako zmražená ještě dobu po skončení. Hodně mě zasáhl, a to kompletně. ()

Zyne 

všechny recenze uživatele

Standardně střižený dokument s dobovými záběry, výpovědmi zúčastněných, který by jinak nevybočoval z obvyklé dokumentární škatulky. Vypráví ale příběh jednoho z největších hrdinů poslední doby (nebojím se použít slovo hrdina), pana Wintona, který je skutečně borec a to, co udělal, je něco tak úžasného a respektuhodného a to z tohoto dokumentu dělá vyprávění silného a dojemného příběhu a ne jen tak obyčejný dokument... ()

halixCS93 

všechny recenze uživatele

Tohle mě dostalo, dojalo , potěšilo... prostě to se mnou udělalo fakt docela divy. A to se považuju za částečnýho apatika. Nobelovku tomu chlapíkovi , dokud dejchá (je mu 102 tušim) :-) ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Nádherný dokument o jednom z nejhumánějších činů v historii lidstva, nebojím se říci. To co udělal Nicolas Winton stojí za všechny medaile a ocenění. Navíc, jak svůj čin považoval za samozřejmost a nepokládal za nutné o něm později nikomu vyprávět. Jo, nebýt jeho ženy, nikdy bychom se tuhle story nedozvěděli. Nestydím se říci, že u dvou scén jsem se neubránil slzám. Jednak při vyprávění o nastupování dětí do vlaků a jejich loučení s rodiči. Dnes si něco takového nedovedeme představit, ale to muselo být skutečné peklo. No a ještě při vyprávění starého pána obklopeného celou rodinou v Izraeli. Respekt. Tenhle příběh by si zasloužil film. Jako Pražské vlaky. ()

Elgin 

všechny recenze uživatele

Bez debat pat hviezd za vypovednu hodnotu. Nezistna pomoc ktora vyustila k zachraneniu 669 deti pred neodvratnym koncom. Nicholas Winton si plne zasluzi nasu pozornost a obdiv. ()

embecka 

všechny recenze uživatele

Jediné, čo ma mrzí, je, že som sa k tomuto človeku dostala pomerne neskoro. Mohla som ho obdivovať a uctievať už dávno :) Všetky klobúky sveta dole pred ním. ()

77Ivana 

všechny recenze uživatele

Je to dokument o skromném člověku, který ač zachránil před jistou smrtí 669 dětí, nikdy o tom nikomu neřekl, ani své rodině. Až jednou jeho manželka Greta našla na půdě dokumenty, ve které byly nalepené fotografie dětí, které zachránil. Tento dokument od režiséra Matěje Mináče je tak hrozně silný a emotivní, že to nemůžu ani popsat, to musíte vidět. ()

Czernozub 

všechny recenze uživatele

O kvalitě a síle lidskosti tohoto filmu svědčí už fakt, že plné kino pubertálních výrostků jej dokázalo sledovat více-méně v naprosté tichosti. ()

Cecilka 

všechny recenze uživatele

Bezpochyby dojemné události, které si zaslouží připomínku. Ačkoliv se jedná o výrazné zpracování přímo vyzařující emoce a přimělo mě k slzám, zároveň mě trochu zklamalo. Škoda, že tak silný příběh je filmařsky založen spíše na přehnaném sentimentu a emocích - vždyť v tomto případě není nutné schovávat fakta za slzy na plátně, i když ty k tomu jistě taky patří. Obávám se, že si odnesu pocity podobné shlédnutí amerického "dojáku" než ohromující faktické zážitky z vážného dokumentu... Přesto musím dát 75%, protože jsem nečekala skoro nic a byla jsem překvapena - a to se vždycky nestává ()

Reklama

Reklama