Reklama

Reklama

Síla lidskosti - Nicholas Winton

  • Slovensko Nicholas G. Winton - Sila ľudskosti (více)

Obsahy(1)

V roku 1939 Nicholas Winton z vlastnej iniciatívy zachránil 669 prevažne židovských detí počas nacistickej okupácie Československa a cez hranice hitlerovského Nemecka sa mu podarilo prepraviť ich do Veľkej Británie. O svojom veľkom čine mlčal neuveriteľných 50 rokov. Nicholas Winton dodnes žije, má 94 rokov a volajú ho britský Schindler. Dokumentárnym filmom nás sprevádza Joe Schlesinger, reportér kanadskej tv stanice CBS, ktorý je jedným wintonových zachránených detí. Príbehy, ktoré rozprávajú zachránené deti, sa prelínajú s rozprávaním a spomínaním Nicholasa Wintona, dokumentárnymi dobovými a archívnymi zábermi. Ku koncu filmu sme svedkami dojímavej scény stretnutia Nicholasa Wintona so svojimi deťmi po dlhých rokoch. Držiteľ International Emmy Award 2002 za najlepší dokumentárny film. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (221)

Veseldaa.! 

všechny recenze uživatele

Dnes jsem se přesvědčil, že i dokument může být velice dojemný. Oceňuji hlavně velkou část archivních záběrů. Při závěrečné scéně opravdu nešlo ubránit se ukapnutí slzy. ()

Monroe1991 

všechny recenze uživatele

Dnes je panu Wintonovi neuvěřitelných 102 let. Snad se Nicholasi té zasloužené Nobelovy ceny přece jen dočkáte. Co se dokumentu týče, rozhodně stojí za shlédnutí a já takovému silnému příběhu nemohu dát méně než pět hvězdiček. Jiná hodnocení vlastně ani nechápu!!!! ()

ing.man 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála dokumentů, kde téma vždycky bude lepší než zpracování. Co je dnes lidskost podle nás? A co podle Nicholase? ()

ChloeQueen 

všechny recenze uživatele

Měla jsem tu čest vidět tento dokument o udatném zachránci dětí - Nicolasu Wintonovi za jeho přítomnosti. Nikdy nezapomenu, jaké pro mě bylo vidět ho stát přímo přede mnou... ()

RajAthen 

všechny recenze uživatele

Ke skromnosti i velikosti činu pana W. není třeba více dodávat, mluví sám za sebe. Jako dokument je film lehký nadprůměr, ovšem scéna nečekaného setkání Wintona se zachráněnými je zkrátka silná káva i pro ty, kdo nejsou na běžné bázi slzopudní. Bylo by velmi vhodné zařadit do školních osnov. ()

Zikus 

všechny recenze uživatele

Pro mě úplně normální dokument. Nic u čeho bych žasnul. Nedávno jsem se díval na dokument o tygrech, který mě zaujal mnohem víc než tohle. Každopádně je zajímavý, kam se to může vyvinout, když člověk zrealizuje nějaký svůj nápad. Ten Wintonův byl ovšem určitě velmi obtížný. Každopádně se mu to ale vyplatilo. ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Příběh pana Wintona je dechberoucí, ale o to větší škoda je, že tento dokument mi prakticky nic neřekl. ()

RedOctober 

všechny recenze uživatele

Nicholas Winton byl skromný člověk s obrovským a statečným srdcem. Byť dnes jsou v kurzu jiné orgány, tak já volím srdce i mozek, protože v mozku sídlí mysl a u tohoto rytíře světla a dobra to byla mysl nezkažená falešnou zlobou antisemitismu a poklonkování nacismu. ()

Rodin 

všechny recenze uživatele

Tedy nechci být žádný pedant, zažil jsem leccos, jsem skoro metrákový chlap, ale přátelé - já brečel, jak želva. Tohle bylo naprosto neuvěřitelné setkání s ČLOVĚKEM. ()

xenopus 

všechny recenze uživatele

Žánrově čistý polohraný dokument, kterému lze vytknout snad jen to, že čerpá z natolik silného tématu a natolik silných filmových materiálů, že samotná invence tvůrců je poměrně upozaděna. Ale film má potenciál obrovského dopadu na zúčastněné diváky. Zažil jsem, jak leckterý říkal, že by rád byl alespoň zčásti takovým výjimečným a zároveň skromným mužem, jako je Nicolas Winton anebo že ho aspoň ten příběh inspiroval. No, a pak vidíte B. Obamu, jak za svoje pacifistické řeči přebírá Nobelovu cenu. Pořád si myslím, že na malého ouředníčka z Velké Británie velkého odvahou a svými činy nemá ani v nejmenším... a nejen on, ale většina lidí, kterým Winton může i prostřednictvím tohoto dokumentu dávat lekce z lidskosti. Ne jen jako teoretického pojmu, ale z toho, co lidskost znamená v životě každého z nás a jakou roli díky své síle může hrát. ()

krapek 

všechny recenze uživatele

Silný príbeh, ktorý je prabiedne zdokumentovaný. Nebyť silného príbehu a toho, že je to domáca tvorba, tak je to snáď len za 1*. ()

dewil21 

všechny recenze uživatele

Nic u mě nemá větší šanci na úspěch, než nezištná záchrana dětí před jistou smrtí s nasazením vlastního života. Smekám a za slzy se nestydím. Takových ryzích lidí již dnes bohužel moc není, proto je nutné si čas od času připomenout a uvědomit, že jde žít se ctí ()

frmoll 

všechny recenze uživatele

Myslím, že Wintonovy činy jsou nedoceněné a že by měl nobelovu cenu dostat - ale u provedení tohoto filmu jsem byl lehce v rozpacích. Pasáže, kde jsou rozhovory s Wintonem či jeho "dětmi" jsou zajímavé, stejně tak archivní záznamy z doby války. Bohužel celý film sráží hraná část, u které jsem měl chuť zavřít oči a přehnaně srdcervoucí hudba. 70% ()

Jack333 

všechny recenze uživatele

Nadčasový film o člověka, který dokázal pomoci, aniž by to někdo druhý po něm chtěl. Víc takových lidí, kteří nemyslí jen na sebe a své blaho. Citově silné nejen pro dospělé, ale i pro dospívající. Díky za to! ()

MikyS90 

všechny recenze uživatele

"Nicolas Winton, jeden z nejslušnějších lidí, které znám", právě toto řekl na závěr besedy k Síle Lidskosti dramaturg Zdeněk Tulis. Nemohu jinak než souhlasit. Nicolas Winton udělal záslužnou věc, když zachránil přes 650 českých a slovenských dětí. Dokument byl poutavě natočen, velmi dojemné scény, které režisér Mináč dokonale vystihl V dokumentu mě celkem zaujala i hudba, která byla poměrně smutná a deprimující, což mě, přiznám se, dostalo. Sílu Lidskosti 100% doporučuji všem! ()

yaqwsx 

všechny recenze uživatele

Průměrně natočený dokument o vyjímečném člověku. Tak se dá v jedné větě chrakterizovat tento dokument. Narozdíl od ostatních mnou dobře hodnocených dokumentů, tento dokument nevyniká po filmařské stránce. Vyniká sílou příběhu. ()

Reklama

Reklama