Reklama

Reklama

Pohraniční pásmo

(festivalový název)
  • Jižní Korea Gongdong gyeongbi guyeok JSA (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

V demilitarizované zóně rozprostírající se mezi Jižní a Severní Koreou došlo k zavraždění dvou severokorejských vojáků. Odpovědnost za jejich smrt je přičítána jihokorejskému seržantovi. Objasnit nešťastnou událost, která by mohla přerůst v opětovnou válku dvou znepřátelených zemí, přijíždí skupinka nezainteresovaných vyšetřovatelů z NNSC (Neutral nations supervisity commision). Úkolem není zjistit, kdo a jak zločin spáchal, ale proč k němu vůbec došlo.

V pořadí třetí celovečerní snímek jihokorejského režiséra Chan-Wook Parka (autora známé trilogie o pomstě: SYMPATHY FOR MR. VENGEANCE, OLDBOY, SYMPATHY FOR LADY VENGEANCE) posbíral množství nominací a ocenění nejen v Asii, ale i v Evropě a Americe. Jmenovitě byl nominován například na cenu za nejlepší režii na Berlínském filmovém festivalu, na FantAsii v Kanadě se umístil na třetím místě ve stejné kategorii. (kiddo)

(více)

Recenze (141)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vztah Severní a Jížní Korei je v dnešní době jistě neutrální na první pohled. Otázka je jak na to hledí samotní vojáci obou stran. Rozhodně ne příliš poklidně jako to vnímá svět kolem nich. Když už se mezi nimi ale stane nehoda je třeba to vyšetřit a co udělat, když se pobijí vojáci obou stran? Pozvou právníky ze Švýcarska. Právníci ze Švýcarska si myslí bůhví jak to nebudou mít lehký, jenže oni na ně ostatně jako na okolní svět kašlou a stejnak to řeší po svém. Výborná sonda do života Korejců, kteří se nebojí sáhnout takhle hluboko do jejich politiky a povedlo se jim natočit tento excelentní politický thriller. Přiznám se, že na tyto filmy dvakrát tak nejsem, i tak mě dokázali svojí tématikou rozhodně zaujmout, sice chvílemi nudili, ale naopak určitě přiučili a donutili vnímat svět kolem nás.--- Ve stručnosti: tyhle diskuse mezi severem a jihem by se daly přirovnat ke hře v suchém lese. Stačí jedna malá jiskra a shoří celý les. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Zvláštní podívaná, která ve mě nenechala zrovna jednoznačný názor. Chan-wook Park ukazuje svoje kvality, ale také na 110 minutách předvádí, že i mistr tesař má slabší chvilku a nedokáže tuto filmovou "rekonstrukci" dokonale vyvážit. Pro diváka je to velká škoda a tak se lepší a silnější momenty střídají s horšími. Další film, který ukazuje co pro Korejce, Japonce nebo Čínany znamená přátelství. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Mu-yeong Lee, Hyeon-seok Kim, Seong-san Jeong, Chan-wook Park .. Absurdní to doba v níž se tohle válečné drama odehrává.. Oddělení komunismu a demokracie „železnou oponou“ je i nám Čechům dosti známá záležitost. Její horší varianta byla v Německu a je dosud na Korejském poloostrově, kde je takhle politicky rozdělen jeden stát - rodiny, přátelé .. O to absurdnější je setkání několika „znepřátelených“ vojáků hlídajících společnou demarkační linii a jejich následně vzniklé přátelství, jenž přes mnohé krásy skončí tragedii. .. Formální stránka je bezchybná, od prvního záběru až do závěrečné detailní prohlídky fotografie (krásná pointa), je pořád na co koukat. Park má velice zajímavý styl, zejména cit pro kompozici a snímání scén je úžasný, přesto není ještě tak vrcholový jako později. Náplň snímku, vyšetřování tragického vojenského incidentu, se pozvolna prolíná tu s veselými tu s smutnými scénami ze společných setkávání vyšetřovaných vojáku. Překrásný film o hořkosti přátelství, kterému doba nepřeje. I přes vysoce hodnocenou "trilogii pomsty" si dovolím říct, že tohle je nejlepší Chan-wook Park. 100%. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

„ Naše práce není najít kdo, ale proč“. Vyšetřováním střelby ve společné bezpečnostní oblasti mezi Severní a Jižní Koreou je pověřena právnička z neutrální země. Incident, který může mít vážné politické důsledky, protože Severní Korea má dva mrtvé. V případu jsou nejasnosti, nesedí počet výstřelů, chybí náboj „Pokud ho někdo schoval, znamená to, že se obával toho, že by vyšlo najevo, čí zbraň vystřelila. Jinými slovy, na scéně byl ještě někdo, pátá osoba.“ A přitom pravda je mnohem prostší a o to víc smutná. Rozhodně další velmi silný zážitek, nevím jak to funguje u jiných, ale na mě Parkova kombinace drobných detailů (Tichá výměna cigaret mezi nepřáteli. Hraniční čára a u ní , vlastně proti sobě, stejné vojenské boty), které doplňují hlavní příběh a pocitově přesný výběr hudby má nepopsatelné, téměř omračující účinky. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Vojenská dráma s prvkami detektívky. Joint security area je prvým výrazným Parkovým filmom, s ktorým v domácej krajine získal tak rešpekt kritiky ako aj komerčný úspech u publika. Odohráva sa na demilitarizovanom území korejského polostrova, kde jednej noci dôjde k násilnému a vražednému stretu medzi pohraničnou posádkou juhokórejcov a severokórejcov. Prípad prichádza vyšetriť členka nestrannej organizácie a postupne odhaľuje hlbšie pozadie celého incidentu. Oproti neskorším Parkovým filmom JSA trošku zaostáva po horizontálnej línii, t.j. príbehu. I keď jeho odvíjanie je pomalé a premyslene vrstvené, miestami, hlavne vďaka neustálemu prepínaniu dvoch časových línii (súčasné vyšetrovanie a retrospektívny náhľad na samotné pozadie incidentu) a pre mňa trochu nadbytočnej postavy vyšetrovateľky, stráca kompaktnú súdržnosť a čiastočne narúša tempo odvíjania deja. Formálnej stránke ale nie je čo vytknúť, pričom hlavne strihovou skladbou Park jasne poukazuje na svoje silné stránky a až fetiš v detailne premyslenej kompozícii. Vo výsledku 4,5* ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Drama v politicky atraktivním prostředí hraničního předělu mezi Koreou a... A Koreou. Dojde tu ke konfliktu a každý tvrdí něco jiného, ostatně, vždyť tohle ohrané schéma jistě znáte odjinud. Čeká vás však překvapení. Zda pozitivní či přesně opačné záleží spíše na vašem vkusu. Ač námět přímo vybízí k hutné atmosféře, tak je výsledkem dosti poklidný humanisticky ladění příběh. Celé je to vyprávěno ve dvou liniích. Jedna je vyšetřování a druhá je jak se to událo. Nemohl jsem se však zbavit pocitu, že ta vyšetřovací část má zbytečně mnoho prostoru a dost klame tělem. Není totiž pro snímek nijak výrazněji podstatná a přitom dostane prostoru takřka shodně jako ta, kvůli které byl film natočen. A nikdo mi nevymluví, že pokrácení právě této linie by celku výrazně neprospělo. Přesto jde o film nadprůměrný a ani výše zmíněné, natož až příliš okatě sdělovaná hlavní myšlenka, mu nijak výrazněji na kvalitách neubírají. Na druhou stranu ani nepřidávají. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Někteří vyčítají filmu, že dění kolem vyšetřování není zdaleka tak zajímavé, jako událost, která ho nastartovala. Je to sice asi pravda, ale IMHO je zvolení této formy vyprávění poměrně šikovné. Pozornost diváka je tím nasměřována od běžné otázky "Jakpak to asi dopadne?" k otázce "Pročpak k tomu došlo?", kterážto je pro film podstatnější. A to bez toho, aby divák hned od počátku znal konec i pointu, ale ještě nevěděl, k čemu ta pointa patří. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Mělo-li spočívat kouzlo tohoto filmu v nepochopitelnosti bratrských vztahů obou Korejí, pak je tento film dokonalý, jinak řečeno dokonale nepochopitelný. Proč se stalo to a ono? ... Parkova režie je trochu nevyvážená. A naprostá emocionální chladnost mi nakonec nedovolí dát lepší známku. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Obvykle mi nečiní nijak zvláštní potěšení pobíhání po mostě mezi oběma Koreami, ale tentokrát jsem byl mimořádně spokojený. Ono totiž není často k vidění zelené maskování žlutých vojáků či přátelské flusání přes hranice, ale hlavně konečně někoho napadlo citlivě zobrazit známé lidové rčení - Tak dlouho se chodí s Playboyem v ruce kalit do nepřátelského bunkru až to Švýcaři budou muset vyšetřit. ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

Velký příběh o velkém přátelství plus to vše za velké nepřízni osudu. Nádherný příběh zpracovaný zajímavou formou, za taktu bezchybné a dechberoucí hudby. Nejprve to vypadá jako prachobyčejné story z vojenského prostředí. To, co se z toho však vyklube, předčilo všechna má očekávání. Citlivý a smutný příběh, který v určitých momentech vyčaruje na tváři úsměv (nezvyklá forma dětské hry "přetlačovaná" mezi vojáky etc.), v určitých chvílích vhání do tváře slzy... a současně jde o příběh, který vás na jedné straně převálcuje tiše a nepřímo tikající hrdostí, na straně druhé pak beznadějností něco změnit v té kocourkovské a přesto tolik reálné situaci. Shrnuto a podtrženo: Během filmu jsem se rozhodoval mezi 4 a 5 hvězdičkami. Ke konci filmu se to naklonilo k plnému hodnocení a nebylo nic, co by toto skóre zvrátilo. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Úžasné drama o přátelství přes hranici dvou znepřátelených států a jeho tragických důsledcích. Po mstitelské trilogii další film od Parka, který nelze než označit jako výtečný - skvěle napsaný, natočený i zahraný. Park Chan-wooka považuji za jednoho z nejlepších režisérů současnosti - fascinujícím způsobem se u něj doplňuje vyprávěný příběh s tím, jakým způsobem jej podává. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

JSA je pro mě obrovským filmem se srdceryvným příběhem. Vyšetřování samo o sobě sice není až tak zajímavé, ale dává tomu hlavu a patu. O mnoho zajímavější je postupné odhalování minulosti, při němž se člověk občas i trochu zasměje. Bylo to tak hezké, že jsem málem zapomněla, jaké tragédii to předchází. V tomhle případě prostě vůbec neváhám a pálím nejvyšší hodnocení. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Komorně vyprávěný příběh o přátelství, který svou silou a prožitostí mezi řádky poukazuje na vypjatou a absurdní atmosféru/situaci na hranici dvou rozkmotřených Korejských bratrů. Výborné je, že i poměrně prostý děj dokázal Chan-wook Park krásně rozbít do střípků a zase složit, aby působil zajímavě a v podstatě až "mysteriózně". To dodává filmu patřičný nádech detektivky, u níž je navíc třeba kromě důsledků odhalit také příčiny (ba naopak je to důležitější). S odstupem času ve mě respekt pro tento film sílí, takže po druhém zhlédnutí navyšuji... 9/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Na to, že zhruba od třetiny je naprosto jasné, k čemu film směřuje, si uchovává značnou poutavost. Je to minimálně na úrovní Old Boye. Osobně mi tak úplně nesedí ta touha vyprávět na přeskáčku i filmy, které to nepotřebují, ale to je zase o něčem jiném. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem mi to připomnělo film Šťastné a veselé. Jen víc beznadějné, tmavé a aktuální. Obstojně zahrané, provedené, slušně „špinavé“. Celou dobu jsem čekala, co se vlastně stalo, a když jsem se dočkala, zklamaná jsem nebyla. Pokud člověk ví, do čeho jde, myslím si, že úplně zklamán být nemůže. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Dvě věci, kterými film diváka na první pohled zcela pohltí - realistické zobrazení (uměle vytvořeného) střetu mezi komunistickou Severní a demokratickou Jižní Koreou a formální kvality samotného filmu, především jeho narativní struktury (rekonstrukce incidentu formou vzpomínek/flashbacků jednotlivých postav, částečná podobnost s Kurosawovým Rašomonem). Při sledování si divák nejednou uvědomí závažnost celého konfliktu, ale i jeho absurdnost, která ale ihned poté přerůstá v otevřenou nenávist mezi oběma stranami. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý vojensky ladený kriminálny film. Má veľmi dobrý príbeh odohrávajúci sa na hranici medzi severnou a južnou Kóreou, kde došlo k prestrelke a usmrteniu niekoľkých strážiacich vojakov a tak na miesto prichádza mladá, ale schopná neutrálna vyšetrovateľka. A tá postupne zisťuje, že pravda je úplne iná, ako by podľa oficiálnej verzie mala. Spracovanie sa mi páči, síce tempo je pomerne pomalé a za väčšinu času sa tu toho až tak moc neudeje, čo ale ani neprekvapuje, keďže je to celkom uveriteľná kriminálka a zaujala ma po celý čas. Je rozdelená na tri podobne dlhé fázy, prvá a tretia sú skôr kriminálne ladené, ale najlepšie na celom filme je nepochybne práve tá stredná časť, ktorá zobrazuje minulosť, čo vlastne celej prestelke dlhodobo predchádzalo a zároveň prečo vôbec začala, táto časť sa skvelo venuje všetkým zúčastneným, takže sa k nim aj výborne vytvára vzťah, ale dobrý je celý film. Herecké obsadenie je perfektné, moji traja obľúbení herci Song Kang-ho, Lee Byeong-heon a Sin Ha-gyun, ktorých som si v tej strednej fázi veľmi obľúbil, výborná je aj Lee Yeong-ae, ale s nikým nemám problém. Réžia a technická stránka už z tohto tématu asi ani viac získať nemohli, tu som veľmi spokojný a podobne je na tom aj technická stránka. Zaujal má hlavne výborný záverečný pohľad na fotografiu. Joint security area je vydarená vojenská kriminálka, možno aj najlepšia. 78% ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Fascinuje ma ako jemne dokáže Park odľahčiť takýto vážny film komickými momentami bez toho, aby to pôsobilo rušivo. Formu aj obsah zvláda s prehľadom a ešte som od neho nevidel zlý film. JSA je toho dôkazom. Doporučujem nielen fanúšikom ázijskej kinematografie. ()

Reklama

Reklama