Reklama

Reklama

Pohraniční pásmo

(festivalový název)
  • Jižní Korea Gongdong gyeongbi guyeok JSA (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

V demilitarizované zóně rozprostírající se mezi Jižní a Severní Koreou došlo k zavraždění dvou severokorejských vojáků. Odpovědnost za jejich smrt je přičítána jihokorejskému seržantovi. Objasnit nešťastnou událost, která by mohla přerůst v opětovnou válku dvou znepřátelených zemí, přijíždí skupinka nezainteresovaných vyšetřovatelů z NNSC (Neutral nations supervisity commision). Úkolem není zjistit, kdo a jak zločin spáchal, ale proč k němu vůbec došlo.

V pořadí třetí celovečerní snímek jihokorejského režiséra Chan-Wook Parka (autora známé trilogie o pomstě: SYMPATHY FOR MR. VENGEANCE, OLDBOY, SYMPATHY FOR LADY VENGEANCE) posbíral množství nominací a ocenění nejen v Asii, ale i v Evropě a Americe. Jmenovitě byl nominován například na cenu za nejlepší režii na Berlínském filmovém festivalu, na FantAsii v Kanadě se umístil na třetím místě ve stejné kategorii. (kiddo)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (141)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Dodnes asi najnormálnejší Parkov film bez jeho tradičných šialených dejových zvratov. Aj keď so štruktúrou príbehu sa musel pohrať aj tu a tak dej nemá chronologický priebeh. Príliš ma nebavila úvodná tretina, ktorá je pojatá ako detektívka, keďže tento žáner nemusím, ale od chvíle, keď sa začne odhaľovať skutočná pravda, tak sa naplno rozbehne protivojnová agitka v takom sympatickou poučnom podaní. Proste zase zistíme, že obyčajní radoví vojaci sú ľudia, ktorí nemajú problém spolu vychádzať aj keď sú na opačných stranách a za všetko svinstvo môžu tí hore. Finále je ale typicky Parkovsky horké. Veľkým plusom filmu je herecké obsadenie zložené z budúcich hviezd. Získali si ma hlavne severokórejci Kang-ho Song a Ha-kyun Shin. Byeong-heon Lee mi už tradične príliš nesadol, takže ma záver nejak nemrzel. Výsledkom je kvalitná dráma s pekným posolstvom, ktorého naplnenie sa asi nedožijem. Vyžratí Kimovci nás prežijú všetkých. 8/10. ()

Pirkaf 

všechny recenze uživatele

Po lehce zmateném začátku, kdy jsem při typicky Parkovsky se prolínajích dějových liniích chvilku moc nechápal co se vlastně děje, se plně rozvine hřejivé drama o světýlku přátelství a porozumění v mrazivém světě hluboce do duše zarytých křivd a nenávisti. Při závěrečném záběru až mrazí. Pro mě osobně větší zážitek než trilogie o pomstě. Třešničkou na dortu je zde pro mě přítomnost mé oblíbené Yeong-ae Lee, byť zde nedostala až tolik prostoru ukázat co v ní vězí. ()

Reklama

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Někteří vyčítají filmu, že dění kolem vyšetřování není zdaleka tak zajímavé, jako událost, která ho nastartovala. Je to sice asi pravda, ale IMHO je zvolení této formy vyprávění poměrně šikovné. Pozornost diváka je tím nasměřována od běžné otázky "Jakpak to asi dopadne?" k otázce "Pročpak k tomu došlo?", kterážto je pro film podstatnější. A to bez toho, aby divák hned od počátku znal konec i pointu, ale ještě nevěděl, k čemu ta pointa patří. ()

_Moon_ 

všechny recenze uživatele

Park Chan-wook mi svým OldBoyem představil pro mě do té doby neznámý korejský film. Joint Security Area je druhý Parkův film, který jsem viděl. A znovu mi vyrazila dech ta nápaditost, co se úhlů záběru a zajímavých střihů týče. Parkovy delší, kompozičně čisté a jednoduché záběry ostře kontrastují s dnešním trendem "uspěchaného" střihu. Z herců je mi známý pouze Byeong-heon Lee, který perfektně ztvárnil hlavní roli ve snímku Bittersweet Life. Zde je jeho výkon trochu slabší, přesto pořád nadprůměrný. Samotný příběh je vyprávěn podobným stylem jako v OldBoyovi. Postupně se dozvídáme, jak se vyšetřovaná událost vlastně odehrála. Park mistrně příběh graduje a co bych ocenil ještě víc, dokáže ho úderně zakončit. Shrnul bych to tedy tak, že se rozhodně těším na tohoto korejského mistra u dalšího z jeho filmů. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Chan-wook Park je u nás známy predovšetkým výnimočne kvalitným Oldboyom. Tento jeho predchádzajúci film kvalitou nijako nezaostáva a ponúka príbeh z prísne stráženej hranice kórekských republík. Netreba dúfam pripomínať, že Kórejci sú rozdelení na komunistických a kapitalistických hajzlíkov, takže každý , čo i len malý spor môže vyústiť do vojny. A to by si neželala ani jedna strana, pretože jednu krvavú vojnu už zažili .Priateľstvo aké vzniká medzi pohraničnými strážnikmi z obidvoch znepriatelených strán je veľmi krehké a nebezpečné, preto tragédia visí vo vzduchu. Prvá tretina filmu je trochu náročnejšia, pretože sa spomína množstvo mien s ktorými sa divák ešte nestihol poriadne zoznámiť. Režisér hlavne druhou polovicou filmu dokáže diváka strhnúť a v závere aj obyčajná fotografia dáva filmu ešte väčší rozmer. Opakujem sa , ale Kórejci robia naozaj kvalitné filmy. Škoda, že nie sú dostupnejšie. 80%. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (3)

  • Protože natáčení v Joint Security Area (Společná bezpečnostní zóna) je samozřejmě nemožné, byly kulisy postaveny ve filmovém studiu a dodnes existují. (villain)
  • Film byl promítán severokorejskému vůdci Kim Čong-ilovi a jihokorejskému prezidentovi Ro Mu-hjonovi během korejského summitu v říjnu 2007. (villain)

Reklama

Reklama