Reklama

Reklama

Aerograd

  • Sovětský svaz Аэроград (více)

Recenze (5)

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Nejde o žádné Sci-fi, jak je uvedeno v záhlaví, ale o progagandistický film o upevňování sovětské moci v tajze na dálném východě. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Opět lze vzpomenout Berďajeva: „Prorocká ruská duše cítí, že je prostoupena mystickým prouděním. V národním životě bere na sebe podobu hrůzy z očekávání Antikrista. […] Je až příliš jasné, že Rusko není povoláno k blahobytu, k hmotné a duchovní harmonii, k tomu, aby zpevňovalo staré tělo světa. Nemá dar vytvářet průměrnou kulturu a tím se vskutku hlubinně liší od zemí Západu, liší se od nich nikoli svou zaostalostí, ale svým duchem. „Právě zde tkví tajemství ruského ducha. Tento duch směřuje k poslednímu a konečnému, k absolutnu ve všem, k absolutní svobodě a k absolutní lásce. V přírodním a historickém běhu však vládne relativita a průměr. A proto ruská žízeň po absolutní svobodě vede v praxi často k relativitě a průměrnosti a ruská touha po absolutní lásce k nepřátelství a nenávisti. Pro Rusy je charakteristická jakási bezmoc, jakýsi nedostatek nadání pro všechno, co je relativní a průměrné. A přitom veškeré dějiny kultury a společenského života spočívají v průměrnosti a relativnosti, nejsou ani absolutní, ani konečné. Království Boží je královstvím absolutna a konečnosti, a proto Rusové všechno relativní a průměrné lehce odevzdávají do moci ďábla. Tento rys je velmi národní a ruský. Vydobýt si relativní společenskou svobodu je pro Rusy těžké nejen proto, že v ruské povaze je pasivita a submisivnost, ale také proto, že ruský duch žízní po absolutní božské svobodě.“ ()

Reklama

inutihar 

všechny recenze uživatele

Pro stalinistický Sovětský svaz je docela příznačné, že část štábu včetně některých představitelů hlavních rolí (Stepan Šagaida, který hrál Glušaka) byla v roce 1937 zatčena a následně popravena. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Dobový propagandistický film o upevňování sovětské moci v tajze na dálném východě. Dovženko bohužel žádný umělecky kvalitní scénář nedostal anebo nesměl... ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Propagandistický film to nepochybně je. Navíc propagandistický film natočený v té nejpitomější době, kterou si lze představit. A stejně je to geniální kus filmařiny, to bezesporu... ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama