Reklama

Reklama

Tumannosť Andromedy

  • Sovětský svaz Туманность Андромеды (více)

Obsahy(1)

Vesmírná loď Tantra je zachycena gravitační silou jakési železné planety. Lidé jsou na této planetě uvězněni a musí čelit útokům podivných dravců, kterým chutná lidské maso. Posádka stále hledá možnost, jak z planety uniknout. (Terva)

Recenze (7)

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Jefremovu knihu Mlhovina v Andromedě z knihovničky rodičů jsem jako dítě nadšeně hltal (několikrát), ač byla značně stará už tehdy. V mé současné knihovničce se také nachází. Rozmáchlá vize budoucnosti, silně ideologicky komunistické, a přesto dost lidské, dala prostor vlastním představám a zamyšlením nad lidskou kooperací, nezištností, lidstvím... Zde dostaly vesmírné vzdálenosti perspektivu. Lidé sledují mezihvězdné vysílání vzdálených civilizací, a i ve filmu smutně hovoří o čase, který je dělí, a osamělosti mimozemšťanů. Ti před desítkami či stovkami let, kdy nyní sledované vysílání probíhalo, mysleli, že jsou sami -- a stejně dlouho budou netrpělivě čekat na odpověď... Stejné osamocení a oddělení, smutek, že nejsou s ostatními, se týká hvězdné výpravy uvízlé u vyhořelé železné hvězdy... Myslím, že pokud přistoupíte na toto sdělení, touhu procházející celým filmem, může vás silně zasáhnout... Film je uťatý v půlce děje, tedy nedostane se na rozuzlení čtyřúhelníku, vysvětlení nalezeného disku na temné planetě, a grandiozní (a úspěšný) experiment, při kterém Mven Mas a Dar Veter totálně poruší důvěru v ně vkládanou, zničí vysílač a snad polovinu elektráren na Zemi, nicméně překlenou vzdálenost mnoha parseků a spojí se s mimozemšťany v reálném čase... a Dar Veterův soud a katarzi, kdy se musí vyrovnávat s tím, že zavinil smrt mnoha lidí, kteří na místě zahynuli. Považuji to za velmi zdařilou adaptaci, která se zbavila většiny balastu knihy. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Urputná nuda, která se sice snaží tvářit jako klasické sovětské scífko s nádechem hlubších myšlenek a jímavým, neblbým příběhem, ale hle, nějaká prachsprostá, bídná entita se rozhodla tyhle celkem příjemné propriety zazdit tím, že cesta k (nudnému! Blbému!) konci je dlážděná odpudivou červenou knihovnou, za kterou by se nemusela stydět ani germánská velkoproduce ve znamení Hallmarku a Rosamunde Pilcherové. Ne, tohle se nepovedlo, scénář psala nejspíš hrouda zamilované ovesné kaše a herecké party by koneckonců madame hrouda taky možná odehrála lépe. Jedna hvězdička navíc za příjemnej retroháv. ()

Reklama

Gaskin 

všechny recenze uživatele

Naprosto neuvěřitelné c-čko, které baví stejně jako filmy eda wooda - jde o absolutní bordel, který vypadá, jako by ho točilo sedmileté dítě. Je geniální svou příšerností. Tak nebo onak, jestli se k vám film něakou zvláštní híčkou osudu dostane, naslouchejte jeho příběhu - ten, ač zabit, je stále relativně zajímavý. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Teorie krajní meze zakazovala sovětským spisovatelům rozvíjet příliš futuristická témata, ale Ivan Antonovič Jefremov měl proti ní zřejmě imunitu. Psal o dobrodružstvích mnohokrát propíraných v americké sci-fi zlatého věku, jen v reáliích mu vlastních. Proto je Mlhovina v Andromedě tak unikátní. Snoubí dobrodružnou space operu a naivní idealistickou vizi komunistické utopie, rozšířenou po celé Mléčné dráze. To platí o knížní předloze, ale bohužel ne o filmu, protože je v něm ideologická složka zatlačena do pozadí. Obvykle bych to ocenil, ale tímhle rozhodnutím ztratila Mlhovina v Andromedě svou výjimečnost a stalo se z ní stěží průměrné sci-fi. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Opravdu zvlastni (a narocny) zazitek. Shoduji se temer s komentarem Gaskina...je to psycharna, ale divna...vystupuje tam postava Dar Veter (ohledne toho je docela zajimava diskuze na imdb, vcetne podobnosti zdejsiho robota s R2-D2). Nicmene amici byli v tomto pripade podle vsech indicii az druzi... ()

Zajímavosti (1)

  • Natáčení probíhalo převážně na Ukrajině. (Terva)

Reklama

Reklama