Reklama

Reklama

Zimní lidé

  • USA Winter People (více)

Obsahy(1)

Mladý vdovec Wayland Jackson se v roce 1934 přistěhuje se svou dcerou do horského městečka v Severní Karolině. Brzy se zamiluje do jedné z místních žen, Collie Wright, která má nemanželské dítě. Nejdříve se mladý muž musí zalíbit jejímu otci a jejím třem bratrům. To se mu podaří tak, že se k nim nejprve přidá při lovu na medvěda a potom navrhne pro místní komunitu věž z hodinami. Problémy ovšem nastanou, když se zjistí, že otcem dítěte Collie je šílený syn z nenávistného rodinného klanu žijícího za řekou, jehož členové se rozhodli dítě získat zpět. Na pozadí zasněžených hor v období Velké deprese se tak Jackson dostává do krvavého sporu dvou znepřátelených rodin. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

pursulus 

všechny recenze uživatele

Zapadákov a Zimní lidé.¬         Psáti budu o dvou snímcích v režii téhož tvůrce, Kanaďana T. Kotcheffa, které spojuje střet světa civilizovaného vzdělaného měšťana s vidláckým světem venkova případně maloměsta, snímků Zapadákov a Zimní lidé. "Zapadákov" uvádím jako první z důvodu jeho dřívějšího natočení.¬                 Velká města skýtají podstatně jiné a širší možnosti uplatnění a způsobu života, než je tomu u maloměsta či života na venkově. Tento rozdíl je dále umocněn dosaženým stupněm vzdělání a kulturních návyků s ním spojených. Další položkou, která může dramaticky proměniti životní sloh, je rozdílné prostředí — je jistě značný rozdíl mezi životem ve Vídni a Rio de Janeiru nebo mezi venkovskou krajinou střední Evropy a touž krajinou v zapadlých oblastech kanadských lesů. V "Zapadákově" dělá tento rozdíl moderní australské velkoměsto Sydney a pouštní řídce osídlená oblast vzdálená od velkých měst, v "Zimních lidech" to je rozdíl mezi nejmenovaným velkým městem a lesnatou krajinou odříznutou od civilizace.¬                 Vzdělanci usídlení v odlehlých končinách nejsou dáni do protikladu ke vzdělancům z velkoměst jako hrubci nebo lidé syrové povahy, nicméně musí svoje chování přizpůsobit podmínkám. Ani jeden z obou snímků není psychologickou studií, ale jsou dost dobře natočeny na to, aby se divák mohl poučiti i o vnitřním světě postav příběhu — bude-li ochoten o tom přemýšleti.¬                 "Zapadákov" je natočen lépe, rozvinutí děje je přirozené a není v něm místo pro melodrama — příběh je celistvý, a syrový tak, jak byl i zamýšlen; zatímco u "Zimních lidí" je rozvin příběhu rozpačitý a syrovosti příběhu překážejí nadbytečně mnoho citově podané vložky rozmělňující celkový účin. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Kurt Russell je dosti zvláštní herec. Jeho postavy z Osmdesátek jsem si zamiloval ať už to byl MacReady, Snake Plissken, Jack Burton nebo Gabriel Cash. Bohužel poměrně často propůjčil svou osobu také postavám jako je například Wayland Jaskson. A to beru jako jasnou zradu jeho chlapáctví. 40% ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Totálne neznámy film, o ktorom pravdepodobne zabudol aj samotný Kurt Russell, že v ňom hral. A pritom to vôbec nieje zlé. Celkom dobrá postava pre Kurta Russella, krásne prostredie (krajinky) a celkom sexi mamina Kelly McGillis. A nesmiem zabudnúť na Lloyda Bridgesa, prekvapivo vo vážnej úlohe a dokonca v zápornej. Poznáme ho skôr z bláznivých komédií. Inak príbeh sa odohráva v 30tych rokoch minulého storočia a to bolo ozaj zaujímavé obdobie a ja snímky z tejto doby vyhľadávam a som rád že som natrafil aj na túto, pretože ma príjemne prekvapila. Pripomína to dokonca taký neskorý western. Snímka je vyrozprávaná v realistickom duchu, s dôrazom na zachytenie života a vzťahov v horách, na vykreslenie odlišných charakterov, na vyobrazenie panenskej prírody; končí však sentimentálnom happy-endom. ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama