Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Bostonský gangster Bobby Batton (Tom Sizemore) pracuje pro podsvětí a vede se svojí rodinou vcelku poklidný život. Ovšem jen do doby, než se stane nepohodlným. Útok na svou osobu dokáže odvrátit, ale ochránit celou rodinu, která je ve stejném nebezpečí jako on sám, to už chce systém. A tím je federální program ochrany svědků, který výměnou za svědectví a další informace může zprostředkovat dokonalou změnu identity nejen pro dotyčnou osobu, ale pro celou její rodinu.
Film Ochrana svědků (1999) je záznamem pěti dnů, jež Bobby, jeho žena Cindy (Mary Elizabeth Mastrantonioová) a jejich děti Sean (Shawn Hatosy) a malá Suzie (Skye McCole Bartusiaková) strávili v utajeném domě FBI, kde je federální marshal (Forest Whitaker) připravoval na to, co bude dál. Protože nic už nebude stejné. Peníze, jež nikdy nebyly problémem, se budou muset tvrdě vydělávat. Veškeré svazky s příbuznými a přáteli budou navždy přetrhány. Seanův plán studia na Harvardu se nebude konat a svoji novou přítelkyni mladík už nikdy nesmí nijak kontaktovat. Snímek zkušeného televizního režiséra Richarda Pearce (Správná pětka, Zločin v ulicích, Kriminálka Miami, Médium aj. seriály) vznikl podle článku Roberta Sabbaga Neviditelná rodina, publikovaném v roce 1996 v New York Times Magazine.
Sabbag je údajně jediným novinářem, který se kdy dostal do utajeného místa FBI, kde jsou kandidáti na ochranu svědků podrobováni přísnému školení a připravováni na další život. Jakmile souhlasí s podmínkami, není už pro ně cesty zpátky. Film přesvědčivě zachycuje klaustrofobii rodiny, kterou její živitel dostal do ohrožení života. Na povrch vyplouvají skryté výčitky i traumata. Rodina však musí držet pohromadě, jinak nepřežije. K působivosti snímku přispívá herecké umění hlavních představitelů (Tom Sizemore byl za svůj výkon nominován na Zlatý glóbus) i profesionalita dalších tvůrců, jež byla mj. oceněna nominací na Zlatý glóbus v kategorii Nejlepší TV film či minisérie a nominací na Cenu Emmy pro kameramana Freda Murphyho. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (23)

Anthony 

všechny recenze uživatele

Zajímavé spíše komorní drama stojí především na hercích. Vedle Sizemora, Mastrantoniové a Whitakera mě dost zaujal Shawn Hatosy (známý z Fakulty). ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Komorní rodinné drama o složité životní situaci, v níž se ocitli všichni Battonovi, jde jim o život a tak se zapojují do programu na ochranu svědků.. Pravdou je, že ani jeden člen rodiny netuší, do čeho jdou a postupně den za dnem zjišťují, že změna identity je velice náročný proces a nepůjde to lusknutím prstů.. Tom Sizemore a Mary Mastrantoniová jako manželé bezvadní, Forest Whitaker výborný a za zmínku nepochybně stojí mladý Shawn Hatosy i jeho filmová sestra Skye, jednu zamrzí, že už tu s námi není.. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Rezisewr Richard Pearce je dodnes neznamy reziser, ktory ako svoj posledny regulerny film natocil  A Family Thing 1996, potom uz tocil len televizne filmy, ani jeden nesiel  do oficialnej kinodistribucie. Toto je uz vyslovene televizny film. Temy ako bostonsky gangster a podsvetie maju divaka navnadit, v konecnom dosledku je to ale zrucna reziserska rutina. Tom Sizemore /Natural Born Killers/ nevie hrat, aspon ze Les Bielyker je zrucny herec a udrzuje to v sivom sedivom priemere  : 65 % ()

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Nenápadný malý snímek s výbornou zápletkou. Máme možnost nakouknout pod pokličku programu na Ochranu svědků (film vychází ze skutečných událostí) a až mě překvapilo, jak to ti lidé nemají růžové. Tom Sizemore sice hraje gangstera, ale nemohl jsem si pomoct, celý film jsem byl na jeho straně, i ve vypjatých chvílích v rodině. Takováto komorní dramata mi absolutně sedí... ()

danecek24

všechny recenze uživatele

57. Zlatý Glóbus za rok 1999 - nominace (2) - Nejlepší minisérie / TV film, Nejlepší herec v minisérii / TV filmu - Tom Sizemore ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Tento film ukázal nevedomej verejnosti iný pohľad na to, čo sa skutočne deje v programe na ochranu svedkov. V kriminálnych filmoch je postup zobrazený plytko, ale tento film využíva rodinu mafiána na odhalenie problémov, ktorým čelia. 6/10 ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Neobvyklé mafiánské drama podle skutečných událostí, výborný scénář, skvělý herci (výtečný je hlavně Whitaker). ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Institut programu na ochranu svědků se zmiňuje ve spoustě kriminálek a tenhle komorní film jako jeden z mála ukazuje, co vše se za tímhle termínem skrývá. Opustit celý svůj dosavadní život ze dne na den není vůbec jednoduché i když jako jediná další alternativa je smrt.... ()

dopita 

všechny recenze uživatele

První půlhodina mě moc nebavila, málem sem od toho utek. Zůstal sem a dobře sem udělal. Povedenej konverzační film s docela originálním námětem. Mafián se stal nepohodlným a tak aby ochránil rodinu, upíše se do programu ochrany svědků. Rodina stráví 5 dní v utajeném domě FBI a Forest Whitaker je připravuje na novej a od minulosti odříznutej život. Docela dobrý koukat na mafiána jak je na mrtvici z toho, že už nebude velký kápo kterýho všichni poslouchaj, ale že bude muset makat rukama. Druhá polovina rozhodně lepší než první. ()

RomanHyde 

všechny recenze uživatele

Nenápadný televizní film (produkce HBO), který ovšem příjemně překvapí. Ve finále se jedná spše o komorní drama, kdy se členové rodiny (hlavně její hlava, která je do této situace dostala), v jakémsi zařízení odříznutí od světa, rozhodují, zda-li své dosavadní životy vymažou a začnou žít někde jinde, na zcela jiné úrovni, bez přátel, bez kořenů, úplně nový život. Buď tohle podstoupí všichni, nebo se kdokoliv z členů rodiny s nikým již neuvidí... Velmi zajímavá zápletka, s vynikajícími herci, vás do děje velmi rychle dostane a donutí vás taky k přemýšlení jak by jste se v dané situaci zachovali vy.. Je to těžká volba. Každopádně doporučuji tento film shlédnout. Jako bonus uvádím, že každý týden jsou v USA k tomuto rozhodování donuceny 3 rodiny. ()

Joeey 

všechny recenze uživatele

Filmy o rodině na mě většinou silně dolehnou. Tento výtečný televizní film se může pyšnit hereckými výkony i neotřelou zápletkou. Ochranu svědků rozebírá (v různé míře) kdekterý kriminální seriál, zde se nám však autoři snaží přiblížit fungování celé jedné instituce zabývající se změnami identit. ()

BDMarty007 

všechny recenze uživatele

I já se připojím s adjektivem "zajímavé". Komorní drama, zajímavé hlavně zobrazením velmi neobvyklé a mezní situace, kdy rodina nejen že mění svoji identitu, ale i sociální status. Do detailu ukazuje, co vše to znamená a jak to inkriminovaným jedincům teprve postupně dochází. Silné téma nepotřebuje výpravné řešení. Film je po produkční stránce minimalistický, dal by se klidně inscenovat i divadelně. Tím důležitější jsou herecké výkony. Ty nejsou špatné, ale nejsou ani nijak úžasné. Zajímavé je vidět i nátlakové techniky FBI, kterými se snaží dostrkat lidi tam, kde je chce mít (ať už ku prospěchu FBI či ku prospěchu těch nešťastníků, kteří v tu chvíli ještě dobře nehápou, co je pro ně dobré a co ne). Určitě stojí za vidění. ()

Pete 

všechny recenze uživatele

Instruktážní video, jak rodina mafiánského práskače prochází programem na Ochranu svědků. Je to tak trochu laciná produkce, kde se většina děje odehrává v jakémsi poměrně luxusním bunkru Dr.Evila, který slouží pro přípravu na novou identitu. A mě ta rodinná krize, která nutně musela v ponorkovém prostředí nastat, nakonec docela chytla a bavila. Akorát místo Toma Sizemora bych si dovedl představit řekněme výraznějšího herce, ale o mrtvých jen dobře. ()

magu 

všechny recenze uživatele

Nič pre tých, čo očakávajú nejakú akciu. Toto je psychike, o sile vôle. Prežiť. Za každú cenu. Ochrániť svoju rodinu. Aj proti ich vôli. Nechcel by som byť nikdy klientom tohto programu. Prechádzka ružovým sadom (dajú Vám nové papiere, nové miesto na bývanie a ste v pohode) to určite nie je. Každý má totiž svoje zvyky, svojich priateľov, obľúbené veci. A to sa nedá len tak ľahko zmeniť. Aj keď si myslíte, že dá. Tom Sizemora som v tom nespoznával. Nepatrí k mojim obľúbencom, ale toto zahral perfektne. A ostatní mu úspešne sekundovali. ()

PlayBitch 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film s dobrým obsazením stojí určitě stojí za vidění. V roce 2000 byl uveden na Karlovarském fimovém festivalu. ()

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama