Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka vypráví o tom, co je důležitější, jestli vnější krása nebo ta vnitřní. Co se stane, potká-li nás smůla? A co je vlastně štěstí a co smůla? Princ Lukáš (F. Blažek) je přesvědčen, že štěstí a krása spolu souvisí, že jedno musí doprovázet to druhé. Obdivuje krásu obrazů, krásu slov a zejména krásu tváře. A tak není divu, že ve chvíli, kdy v lese zahlédne spanilou vílu Oxanu (J. Schneiderová), nejkrásnější lesní bytost, zamiluje se. Zamiluje se do jejího vzhledu. Jak se však zachová mladý princ, když později právě kvůli němu Oxana svoji krásu obětuje? (Česká televize)

(více)

Recenze (18)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

V pohádce to moc sluší Jitce Schneiderové, navíc má velmi pěknou výpravu, problém je, že postavy se tu chovají divně a mají dost nedomyšlené motivy jednání. Kdo by toužil po takovém nesympatickém blbovi, jako byl princ zde. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Princi Lukášovi se vehementně vnucuje princezna Helena, hezká sice, ale umělá jak babiččiny zuby. Samozřejmě, že na louce odchycená víla je pro něj větší atrakce. Komplikace jejich harmonického soužití nastane v okamžiku, kdy princ zatouží se svou vyvolenou hovořit. Nějakou dobru to fungovalo, princ hovořil o sobě a víla Oxana přikyvovala. Přikyvovala tak vehementně, až z toho princ zešílel a ona zas nebyla šťastná z šíleného prince. Pak to ale ve vzájemné spolupráci zalepili smůlou a od té doby se jich láska a porozumění držely, jako ... pryskyřice kůry. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Spíše než pohádka je to filozofické podobenství - na můj vkus zbytečně dlouhé - o tom, nakolik si má nechávat člověk lhát a od druhých přijímat jen to, v čem s ním souhlasí, a nakolik by měl přemýšlet, zda názory, jež se mi nelíbí, nemohou mít v sobě zrnko pravdy. Široce by se to vzdalo vzít i jako feministické téma, nakolik má žena mlčet a nechávat rozhodovat jen chlapa, i když ten rozhoduje sobecky, namyšleně a špatně. V podstatě je zde i téma partnerských vztahů a důvodů rozchodů. Takže ne, není to pohádka. Ševčíková zde kdovíproč dostala roli protivné, panovačné holky, alespoň tak svým sarkasmem od začátku působí. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Nejsem sice již dávno dítě, ale tato pohádka u mě propadla. Oceňuji sice pěkné exteriéry, ale ze sympatických herců v hlavních postavách vytvořili autoři nesympatické duo. Jednou a dost. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

„Má v sobě tolik zvláštní pokory. Jako by pokládala hebký koberec pod každé princovo slovo.” - „Aby nebylo slyšet, jak princ namyšleně dupe!” +++ „Její slova jsou jen dutou ozvěnou slov prince Lukáše. Není v nich ani kousek její duše.” - „Chceš tím říct, že Oxana duši nemá? Myslíš, že upsala duši čertu?” - „Čertu ne, princi Lukášovi.” - „Miluje ho!?” - „Ano, ale duše se nedává. Kdo je bez duše, nemá žádnou cenu.” +++ „Máš na ruce smůlu, mou smůlu.” - „Roztála horkem ohně.” - „Ne, teplem tvých dlaní.” +++ „Říká se, že smůla patří k životu a kdo nepozná smůlu, neváží si štěstí.” +++ Moc pěkná pohádka, která je tak pravdivá, až se na to současným smrtelníkům zřejmě špatně kouká a ještě hůř se jim ta životní moudra poslouchají. Jinak si neumím vysvětlit její zdejší nízké hodnocení. Kéž by dokázala promlouvat alespoň k dětem, jimž je primárně určena. Hned by se nám na světě všem lépe dýchalo, kdyby nové pokolení více dbalo o sílu vnitřní krásy než nablýskaného zevnějšku. (80%) ()

otík 

všechny recenze uživatele

Hodně slabá pohádka. Jindy alespoň průměrná Janečková servíruje zbytečně natahovanou nudu. První polovina pohádky je totálně o ničem, nezajímavá a nudná, v druhé polovině se přeci jen už řeší králova změna povahy, láska a odvržení. Ale i tak je s podivem, jak slabý a nezajímavý příběh vznikl. Ani slušné herecké zastoupení nic nezachrání. Většina vedlejších postav je tu zcela zbytečná a jen do počtu, pohádku aspoň trochu nad vodou drží slušná výprava a exteriéry. ()

sahe 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem tu pohádku a nijak mi neoslnila, ale pro děti možná jako, že dobrý... pro mě jednou vidět stačilo ()

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele

"Já jsem si svou krásu našel, živou." Romantická pohádka, vhodná zejména pro Donatellu Versace, která dost zdlouhavým a komplikovaným způsobem vypráví o tom, že bez smůly, bychom si nevážili štěstí, jejíž obsazení utvrdilo mé přesvědčení o hereckém antitalentu Igondy a Schneiderové. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Koncert amatérského herectví připomínající ochotnické divadlo v laciných televizních kulisách. Herci jsou toporní včetně hlavních představitelů (Blažek a Schneiderová). Celá pohádka je laděna do hnědé barvy, což se odradí už od pohledu. Uším zase vadí ten příšerný zvuk. Všude je samá ozvěna a neustále jen švitoří ptáčci. Kostýmy jsou doslova otřesně. Jsou to jen takové přehozy přes tělo, hlavně u Schneiderové a ostatních víl, včetně královny lesa. A v tomto všem už tak nezáživný příběh se ještě více ztrácí. Tohle je opravdu velice špatná pohádka. [258. hodnocení, 12. komentář, 51%] ()

Pitryx odpad!

všechny recenze uživatele

Tak tento los k vánoční pohádce nedopadl dobře. Těžká filosofie na začátku jistě přinutila malé děti opustit blízkost televizoru a jít raději do sklepa. Herci odříkávali texty, jak jen to šlo a děj se začal rozvíjet až někdy v polovině. Tohle se opravdu nepovedlo. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Občas si čtu komentáře pode mnou, abych správně uměl vyjádřit své pocity, když sám nenacházím vhodných slov. Pohádka nebyla vyloženě špatnou. Jenže...ona ta nuda není úplně pohádkou. Spíše by to mohla být pověst o dvou milencích přetočená do povídky. Ale filozofické podobenství se mi docela líbí. Od Vlasty Janečkové jsem například vysoce hodnotil Silák a strašidla nebo třemi hvězdami Ty, ty, ty, Moneti! Tahle režisérka má za sebou ale také výbornou Zlatovlásku. Tak právě ta komediálně-hudební nota pohádce chybí. ()

BubbleGum 

všechny recenze uživatele

Myslím že toto se nestává jen vílám a princům! Tohle se každodenně děje i smrtelníkům. Tenhle film má vlastně moc dobrou myšlenku, které velmi fandím. ()

Stefi_836 

všechny recenze uživatele

Svými 5* jsem zvedla hodnocení o celé jedno procento a mám z toho fakt radost. Pohádka sice vůbec neoplývá vtipem, ale o to je víc jemná, smysluplná a naprosto reálná, pokud si tedy člověk odmyslí tu smolu z borovice. A proto si 50% opravdu nezasloužila. A jak napsal Angel74, tak skutečně, mnozí tady v princi poznali sami sebe a to se pak  špatně vysoce hodnotí žena, která si dovolí mít vlastní názor..... ()

Reklama

Reklama