Reklama

Reklama

Epizody(12)

Legendární seriál o městském chlapci Pavlovi, lesníku Horynovi, psu Halušce a jejich společných dobrodružstvích. (oficiální text distributora)

Recenze (85)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Dnes už převážně nostalgická pecka o zeleném přátelství samotářského hajného a městského kluka. Jejich příhody byly místy celkem akční (viz potok otrávený čpavkem), jindy zas dost naivní (výstavba silničního nadjezdu). Co však nikdy nezestárne a svou barvou tak bude krásně ladit s celým seriálem, to je úvodní píseň - nesmrtelná odrhovačka "kdybys tak náhodou":) 70% bez jakýchkoliv výčitek. ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Kdyby se známkovala nostalgie, tak bych dal asi "pět" ... Je ale fakt, že takovéhle seriály se už nenatočí, takže díky za ně. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Mimo města existují místa, kde rostou stromy, je tam čistý vzduch a žije tam spousta zvířat. Takovému místu se říká les a jelikož jsem optimista, tak si myslím, že nejeden filmový nadšenec o něčem takovém již slyšel. V tomto seriálu může jedno takové místo dokonce i poznat, ale pro ty porevolučně narozené to asi nebude mít správné tempo, napětí a superhrdiny. Já jsem tuto socialisticky ekologickou agitku v dětství samozřejmě hltal mnohem více než dnes, soudruh hajný Horyna pro mne byl vzorem chlapa, ale i z dnešního pohledu mne její repríza poměrně potěšila. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V době svého vzniku šlo nesporně o výrazně nadprůměrný pořad pro mládež, ovšem je nutné připomenout, že kvalita tehdejší produkce nebyla valná a při současném reprízování se v plné nahotě projevují slabiny tohoto dílka - nejvýrazný scénář, mizerné herectví ve vedlejších rolích, slabší zápletky a pomalejší tempo. Celkový dojem: 40 %. Pro Vlado Müllera byla nicméně role hajného jako ulitá a pokud dnes má smysl tento seriál shlédnout, tak díky jeho zralému herectví. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Zatracovat ta díla předlistopadového období, která nepatří mezi jejich nadčasovou špičku, je poměrně snadné. Zvažujeme-li však jejich kvalitu ve srovnání s polistopadovou tvorbou pro děti a mládež - pokud ve srovnatelné podobě vůbec existuje - jsou výsledky a názory, k nimž dospíváme, jednoznačné. Ostravská tvorba ve většině případů na tuto špičkovou hodnotu nedosáhla; zřídkakdy však šla také pod standard doby. Scénář, který nepatří k nejdokonalejším, dokázala režie vylepšit a některé herecké výkony dále posunout. Vlado Müller, výrazný, osobitý slovenský herec (SIGNUM LAUDIS, OBŽALOVANÝ) tu dostal jednu ze svých vděčnějších příležitostí; herectví Tomáše Holého muselo být vždy psáno na míru; kvalita jeho výkonu tím bývala ovlivněna. Je to pochopitelné. I po tom, co jsem naznačil, klady zůstávají: slušně zvládnutý televizní seriál pro děti a mládež, v osmdesátých letech ještě děti a mládež všeho věku. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Seriál, do kterého se zub času zakousnul opravdu hodně a vy marně pátráte ve vzpomínkách, cože se vám na tom tenkrát tak líbilo. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Dle mého názoru velice příjemný a neškodný dětský seriál. Vlado Müller ve své nejznámější roli. Seriály tohoto ražení v dnešní tvorbě citelně chybí. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Znáš nebe bez mraků a mraky zase bez nebe. Stříbrnou vodu řek, a zázraky jménem les. Dík křiku sojky poznáš jednou i sebe. Už zítra znát se budeš mnohem líp než dnes. Kdybys tak náhodou měl pocit, že jsi sám. Tou cestou mechovou přijď rovnou k nám. Vždyť fůru přátel máš v zeleném údolí. Tak si jich jenom važ, ať už jsi kdekoliv. Pro štěstí do kapsy tři sojčí pírka dej si. A špetku jehličí, ať vždycky trefíš zpět. Kdybys to nevěděl, tak dávno malý nejsi. Vždyť v kůře stromů dá se najít celý svět. Kdybych to nevěděl, tak dávno malý nejsem.Vždyť v kůře stromů dá se najít celý svět." * ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Nostalgie jak kráva:-), které dítko z osmdesátých by nepamatovalo chytlavou písničku a přírodovědné příběhy o městském chlapci a jeho přátelství se samotářským hajným. Jó, tehdy byla pedofilie neznámým pojmem, dnes už by se filmaři na takhle tenký led nepouštěli:-). Po stránce scénáře byly jednotlivé díly většinou celkem slabé, často nám tam soudruzi moralizovali a dnes už bych zřejmě nezvládla sledovat ani jedinou epizodu, ale tehdy... no tehdy to byl prostě solidní seriál pro děti a mládež. 55% ()

paascha odpad!

všechny recenze uživatele

Vedle slovenského seriálu Spadla z neba je tento klenot z ostravského studia největší perverzitou a úchylárnou, kterou jsem kdy viděl.. Kam se na to hrabe hvězda mých dětských nočních můr Čertík Bertík nebo čert Bulibán ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Škoda hereckého talentu Vlado Mullera pro tento naivní sladkobolný spíše dětský než rodinný seriál. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Pavel troufale: "Pane Horyno, mohl bych si nabrat trochu vody z té studánky, co se z ní dá pít? Mně se dneska vytírá Perleťovec." Horyna podrážděně a se zvýšeným hlasem: "Opovaž se, v ní žijí raci a potřebují klid!" Pavel otráveně a se sklopenou hlavou: "Ach jo, a můžu si ponechat toho voříška, co jsme ho našli uvázaného u stromu v lese?" Horyna přísně a rozhodně: "Už jsem ti snad vysvětloval, že takový psi nemají na hájovně co dělat! " A pak zahřímal: "Pokud se ti něco nelíbí, tak sem nemusíš chodit, mám práce, že nevím, kde mně hlava stojí, a ještě se budu starat o cizího kluka. Máš možnost se zabavit jinak, když nechceš poznávat krásy lesa a naslouchat jeho zvukům." Pavlík znuděně až otráveně se sklopenou hlavou kopajíc do kamínku na prašné cestě: "Ach jo, jsem mohl jet s rodiči k moři, takových koček v bikinách jsem tam mohl pozorovat, místo toho smrdím v lese na hájovně." // Legendární seriál o krásách naší přírody z pohledu městského kluka, co se přátelí s chlapáckým lesníkem, netřeba představovat. Tvůrci odvedli dobrou práci, ale seriál už těžko dneska někdo ocení, protože dneska spíše k netu než do přírody. 60% ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Vždy jsem se divil, proč vede dálnice kudy vede. A tady je důkaz. Ne korupce, ale hajný Horyna a podobní v tom mají prsty. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Vlado Müler je frajer, ale ten spratek mi už od začátku pil krev a srdečně jsem mu přál všechny průsery do kterých neustále upadal a znichž ho musel Horyna tahat. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl malý, tak tenhle seriál byl jedním z mých nejoblíbenějších ;o) Dnes už svět vnímám přecejen méně idealizovaně, a taky už jsem viděl víc filmů a můžu lépe srovnávat ;o) Přesto jej hodnotím jako docela slušný film pro děti a mládež, který do dětských dušiček vpašovává přecejen zajímavější hodnoty než přiblblé seriály vysílané ve stejné chvíli na Nově či Primě. Ideologicky není ani moc zapšklý a mdlé herectví bohatě vyváží krásné přírodní exteriéry. Na svou dobu malý zázrak a těžký naprůměr ve tvorbě pro děti. Samozřejmě mu lze vyčítat určitou schématičnost až pitomost (těžko uvěřit, že by tak cenné území nebylo už za socialismu nějakým způsobem chráněno, představa dálnice která by zasypala polovinu údolí je taky trochu absurdní, stejně jako fakt, že by projektanty nenapadlo použít pro jeho překonání most), ale o to tu asi tam moc nejde. Pro děti je přesně tahle jednoduchost kladem, protože je jasně definovatelná a dobře pochopitelná. Příjemně překvapí civilní herectví a režie, naopak zamrzí některé slabší výkony v epizodních rolích a místy hodně ledabylá zvuková režie. Celkový dojem: 65% ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Krásná ústřední písnička. Scénář řeší hlavně problémy člověka a přírody z pohledu kluka. Jen jsem nechápal, proč Pavel nemá říkat Horynovi pane. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Seriál, který se nese v linii Jezevčích skal a ochrany přírody, tehdy velmi podporované a populární. Dokonce vycházel časopis pro mládež Naší přírodou. Idea je to dobrá a zajímavá, a z tohoto pohledu nutno je nutno se dívat na celý seriál. Ano, jsou zde naivní kousky, ale celkově je to ve svém žánru povedený seriál. ()

Reklama

Reklama