Reklama

Reklama

Mistři

  • USA Champions
TV spot

Obsahy(1)

Pro řadu Čechů je lední hokej sakrálním prostorem, kde si realizují vlastní touhu po dokonalosti, vítězství, obdivu a moci. V takové fanoušky se mění i skupinka hrdinů, obývajících zdevastovanou vesničku kdesi v českém pohraničí. Scházejí se v průběhu mistrovství světa před skomírající televizní obrazovkou v místní hospodě, jejíž zadlužený majitel Karel už nemá odvahu po nich požadovat peníze za útratu. Chodí sem opuštěný invalida Jarda, který nenávidí Romy, poctivec Josef, jehož hlavní starostí je, aby ho za Roma nikdo nepovažoval, neurotický Pražák Pavel, pokoušející se vyhnat ze své víkendové chalupy původního německého majitele, žena hostinského Zdena, po níž pokukuje Jardův dospívající syn a jež miluje světáckého řidiče, jehož autobus zprostředkovává jediné spojení se světem Autoři nabízejí hořce drsnou, černohumornou grotesku o citové prázdnotě a lidské malosti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (210)

Houdini 

všechny recenze uživatele

Křišťálový glóbus - výběr, Český Lev 3 : Herec VR - Jan Budař, Herečka VR - Klára Melíšková, Střih + 4 nominace: Nejlepší film, Režie, Scénář, Zvuk + Plakát ()

Lima 

všechny recenze uživatele

"Jsme mistři, vole, jsme mistři!!"...Ironický podtext z filmu je dost patrný, ale spíše než o zesměšnění nacionalistické povahy některých fandů jde o portrét zpackaných životů lidí žijících kdesi v Zapadákově. Film svým obsahem a stavbou příběhu dost připomíná Slámovy Divoké včely. V nich je také cítit touha jedné z postav vymanit se z bryndy, opustit díru, ve které žiju a udělat za svojí minulostí tlustou čáru. I herecké výkony jsou stejně přesvědčivé. A mimochodem se dozvíte, že když budete chlastat benzín, budete mít v delíriu pororocké vize stejně jako Bohouš v podání skvělého Jana Budaře....No možná ne, to už záleží na míře odolnosti vašeho organismu :o)....3 a půl* ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Superchcípácký film, který o Češích říká nepříjemně hodně pravdivého a nabízí ojedinělou dekonstrukci národní identity utvářené sportovními zápasy. 75% Zajímavé komentáře: Tosim, Anglie, Pitr_Pan ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Jedna moje teta bydlí v absolutní prdeli světa. Ta vesnice má sice několik desítek čísel, ale když se tam projdete třeba i v pravé poledne, myslíte si, že má obyvatel jen pět. Tím chci říct, že pokud tvůrci chtěli vyprávět o několika jediních, nemuseli představovat lidi ze širokého okolí atd. atd. Tenhle film je neuvěřitelně těsným spojením reality a jakéhosi "soukromého světa", do kterého všichni utíkáme - to je vyjádřeno i těmi iluzemi, které mají všichni zůčastnění - ta si myslí, že ji miluje, ten zase, že má hospodu a onen, že není Cikán. V takovém zapadákově se asi nic jiného než pít, souložit a dívat na hokej, nedá. A člověk, tváří v tvář hokejovým a jiným úspěchům (které se vám mimochodem stejně vykouří z hlavy několik dní potom, co reprezentanti přistanou se speciálem v Ruzyni) si je vědom malosti a marnosti svého života. Snímek byl opravdu nečekaným zážitkem - tragikomickým, smutným, ale i radostným. Nejen Svěrákova Jízda je důkazem, že se dnes dají točit vynikající filmy za málo peněz. A ta hudba, Legas? Vynikající! :-) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mistři ! Každý v týhle zkorumpovaný zemi si myslí, že když udělá nějakej podvod, tak je mistr. Netvrdím, že tohle je dost hluboká myšlenka, je to prostě jenom můj názor. Kdo by nechtěl být Radovan Krejčíř na Sejšelech nebo Viktor Kožený na Bahamách. Nic na tom nemění fakt, že v tomto filmu je fantastickým způsobem znázorněna právě čecháčkovská duše se vším všudy. Právě taková vychcaná duše, která se s nikým nesere a hraje jen a pouze na sebe. Každý to tvrdí, a každý to kolem sebe vidí, tak proč bych to netvrdil i já. Jenže tohle je pouze film a ještě to má být komedie, a tyto aspekty to podle mě rozhodně nesplňuje, proto dávám dvě hvězdy jen za to, jak dobře je to všecko na vesnici ztvárněné, jinak je to dost velká nuda, o které se ale v té době dosti mluvilo a taky jsem na ní byl vcelku zvědavý, nicméně zklamaný. Jen to jedno ale ve mně utvrdilo to, že to někdo vidí a dokáže to tak dobře ztvárnit do filmu. To teda čumim. Fandit si musíme sami. Nikdo jinej to za nás neudělá! ()

T2 odpad!

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $79,035║ asi pokus o nejakú umeleckú hokejovú krčmovú vtákovinu ale u mňa len a len nepozerateľný nepodarok /5%/ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Výtečné postižení nálady v ryze českomoravské vesnici, v místě mimo hlavních dopravních tras a a daleko od hlavních center (tohle místo je symbolickým opakem Prahy či Brna) progresivní sociální politiky... V komunismem i pseudokapitalismem zdevastované vesnici se zastavil čas a v mnohém tak připomíná poetiku debutu Bohdana Slámy. I zde se objevuje nečekaně host z jiného (velkého) světa - ovšem na rozdíl od Divokých včel to není člověk, ale fenomén hokeje... Tenhle národní fetiš slouží hrdinům jako jediná možná seberealizace, z pozice na nejnižším patře sociálního žebříčku se dá skrze výkony reprezentačního hokejového mužstva projektovat k možné úspěšné identifikaci se s vítězícími hokejisty a realizovat tak (alespoň formou takovéto náhražky) i svůj pocit sebeuspokojení a realizace životních cílů... V Bohem zapomenutém místě, jehož jediným pojítkem se světem je pravidelná autobusová linka, se tak odehrává během hokejového šampionátu groteskní drama čtveřice místních kamarádů, pro něž je paradoxně hokej vším, i když s ním v podstatě nemají vůbec nic společného. A existuje-li skutečně cosi, co Václav Havel označil v české společnosti pojmem ,,blbá nálada", pak v Mistrech se to doslova zhmotňuje a vytváří opak ,,veselých" pražských filmů. Takhle vypadá novodobá vesnická deprese z bytí, které již není propojeno s půdou a přírodou, ale byla do něj uměle naočkována normotvorným diktátem městského způsobu života... Podobné filmy: Divoké včely, Indiánské léto ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Český filmy radši moc nevyhledávám, protože proto, ale když už je nějakej docela dobrej, sprostě nadržuju, takže 3,5* nahoru i přesto, že ženská a synek by tam mohli silně nebejt. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tohle neni komedie, tohle je depka s nekolika skvelejma hlaskama. Vetsi prdel, nez tu kde se dej odehrava, neznam. Herci byli paradni, fakt vypadali jak kdyby na ty vesnici zily. Pribeh to sice zadnej poradnej nema a misty to pusobi az zbytecne amatersky, ale vubec to nevadi. Navic diky delce asi 80 minut jsem se nestihl nudit. Navic tu je par povedenejch a originalnich napadu a hustej Budar. Sice tenhle film asi tezko bude patrit do zlatyho fondu, ale Marek Najbrt by to moh nekam dotahnout a ja nemam filmu co vytknout, takze 5*. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Chtít v jediném filmu řešit všechny "typicky české nešvary" je zaručený recept na fiasko. Mistři pracují s dobrým nápadem shromáždit všechnu tu xenofobii, rasismus, buranství a vyčuranost pod jednu střechu kdesi na samotě u Sudet a prezentovat je jakoby v druhém plánu na pozadí hokejového mistrovství, takže nepůsobí tak rozklíženě jako třeba Krausovo Městečko. Ale jestli někdo čekal, že se tento druh filmu může stát kinohitem, tak je pomatené jelito. 70% ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Taková pointa! Tak skvělý námět! A takhle zmrvený film... :-( . . . Připadá mi to už jako nějaké prokletí současného českého filmu, kemouši s kemoši otočí spousu (cizích!) peněz (se státní podporou, samozřejmě!) za velké filmové NIC, pak se poplácají po ramenou, protože tohle hnízdo je malý a všichni všechny znaj, že... Tak rád bych se s tímhle námětem podíval na dobrý film. Tenhle film to ale není. Tak rád bych dal tři čtyři hvězdičky. Tomuhle filmu ale ne. Ten film jako takový asi nestojí ani za ty dvě, ale tak snad za ten námět... Ale především za dobrou Kláru Melíškovou. Její ztvárnění postavy nešťastné Zdeny bylo takové malé hození >perly sviním< a je příznačné, že ač získala cenu Českého Lva za vedlejší roli (viz.Houdini), tak tu mezi těmi ve svých rolích topornými zoufalci není vůbec uvedená. Typické. Jako celý tenhle nemistrovský kus... Generálním partnerem tohohle filmařského výdrbu je jakási firma Chance. Asi zalepila spoustu peněz, ale tahle šance zůstala krutě promarněná...- - - P.S. Co je další věcí, je opravdu mizerná technická úroveň dvd! A prachy se točí... - - - P.P.S. Co ale nechápu vůbec, je množství vysokých čtyř a pětihvězdičkových hodnocení. To je opět nějaká marketingová hra? Žeby i pro tyto účely bylo takové množství >mrtvých duší< registrovaných v ČSFD? - - - P.P.P.S. Jak tak koukám - srpen 2006, Klára Melíšková přibyla do databáze. Ejhle!... :-)) ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Já bych to jako komedii úplně neviděl, spíš je to taková tragikomedie.Celej film se odehrává v šílený prdeli, kde žije pár lidí a další tam občas zajedou a těch pár jedinců čumí na hokejový mistrovství světa, ale to co mě docela zklamalo je to, že těch situací kolem hokeje je tam docela málo A taky mi vadí, že tam nešoupli opravdový a celý mistrovství světa, ale jenom různý záběry z různých zápasů český reprezentace, ale jinak je to udělaný dobře a nenudí to, ale přece jenom k dokonalosti tomu něco chybí a určitě to neni Jan Budař, ten je fakt krutej ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Zakomponování hokejového fanatismu a národní hrdosti do příběhu o české malosti byl zajímavý tah, který Mistry odlišuje od podobně laděných snímků. Na hokejové úspěchy z přelomu tisíciletí však napadalo hodně prachu a o pozornost si začaly říkat další sporty (tenis, biatlon, MMA), takže pro mladší generace bude zde prezentované šílenství asi méně pochopitelné. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Za málo peněz hodně muziky tak, jak jsem to schopná snést. Samota, samota, samota. Deset, dvacet, třicet roků samoty. Jednotlivé samoty a jednotlivé iluze tak konkrétní, až bych to nominovala na archetyp postmodernismu a vůbec všemožně dokazovala, jak jsem strašně vzdělaná a dojatá. Ze všech možných českých polistopadových filmů o životě v zapadákově se mi tenhle líbil nejvíc, protože osazenstvo nevypadá jako banda Pražáků, co si ve špíně hraje na realismus (Štěstí a tak dál). ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Kdo neochutnal, jak chutná romantika a život v totální díře mimo sezónu, když jsou tak akorát plískanice a bláto, šeď všude kolem... Kde není práce a když, tak jen na holé žití za almužnu a za prací se jezdí x kilometrů někam "dolů" do líbezné vesničky či města střediskového s všudypřítomným pocitem "fyzického odříznutí od zbytku světa" nepochopí... Upnutí na cokoliv z vnějška, co připomene pocit sounáležitosti, že je člověk něčeho součástí (v tomto případě na hokej) je pak jen logické. A ne vždy pocit sounáležitosti vzbudí v jedinci to lepší já... Víc než dobrý film na hranici absurdity, s bravurně a přesvědčivě civilně a realisticky zahranými postavami, ze kterého až nepříjemně často zamrazí víc než pobaví.... ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Prazvláštní film, který se dost vymyká svou formou běžnému českému standartu. Od tématu hokejových fanoušků jsem si sliboval hodně, ale nakonec to dopadlo spíš průměrně - především proto, že děj je předvídatelný a bez jakéhokoliv překvapení. Není zde nic, co by diváka dokázalo vtáhnout, snad všechny postavy jsou nesympatické a není důvod s nimi soucítit a nebo jim dokonce fandit. Příběh není složitý a místo fanoušků hokeje se mohlo jednat o cokoliv jiného - což je škoda, protože značný potenciál ten námět má, jenže zde zůstal bohužel naprosto nevyužit. Tady ve skutečnosti o hokej vážně nejde, ačkoliv to byl zřejmě původní záměr tvůrců - zpracovat nějak motiv lidí, kteří žijí pro fandění. Pak jim možná došlo, že to nestačí a tak přidali mnoho dalších motivů a ve výsledku se jedná o poněkud nerealisticky podaný příběh chudáků z nějaké vesnice (nebo snad samoty? když ve filmu vystupuje všehovšudy 10 postav...), kteří se snaží vymanit ze svejch zpackanejch životů a samozřejmě jim to vůbec nejde. A kromě toho se tam "řeší" další vážné motivy, aby byl charakter českého zaprděného vesničana úplný - roztržky s Němci a odpor k Cikánům... jenže se nic nevyřeší, postavy jsou vám naprosto ukradené, divákovi je jedno, jak film dopadne. Je to chcípáckej film a to nemam rád. Některým lidem se to samozřejmě líbí, ale já se u toho zoufale nebavil a to je pro mě při hodnocení hlavní. PS: Ze zobrazení pití ředidla/benzínu se mi dělalo fyzicky špatně. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Snůška surových, divokých filmařských nápadů, které mohly fantasticky fungovat, kdyby se podařilo je zpracovat a zkultivovat do filmu. Ale není to vůbec hotový film, jen kvapný, zbrklý koncept, předčasný pokus, z něhož je cítit především zoufalou snahu už někudy prorazit tu slepou uličku, do níž se česká porevoluční filmařina postupně vehnala. Najbrt si musel na dozrání počkat ještě pět let, během nichž získal soustředěnost, hravý nadhled i filmařskou pokoru, a Protektor a pak ještě bravurněji Polski film ty roky zúročily maximálně jako divukrásná zjevení. *~ ()

Související novinky

Český lev je za námi

Český lev je za námi

07.03.2005

Poprvé v historii Českých lvů, získaly hned dva filmy stejný počet sošek. Nejúspěšnějšími snímky minulého roku jsou tedy HOREM PÁDEM a KRÁL ZLODĚJŮ. Hřebejkovo Horem pádem ale přesto zazářilo v… (více)

Reklama

Reklama