Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Po orgasmu je člověk ve zvláštním rozpoložení. Směje se tomu, pro co by před chvílí vraždil, říká věci, o kterých by normálně nemluvil... Devět hlavních postav tuto situaci v našem filmu zažije mnohokrát, podle matematického výpočtu - čtyři muži x pět žen. Přesně dvacetkrát. Vzniká sled miniepizod, které se slévají do jednoho příběhu o lásce, intrikách a sexu. Film Post Coitum je především o vztazích, ze kterých se láska nevytratila, protože tam nikdy nebyla.

Celý propletenec vzniká díky intrice ambiciózní asistentky ředitele Sabriny (Eva Elsnerová), která cítí, že její biologické hodiny již bijí na poplach. Rozhodne se ulovit svého šéfa Zikmunda (Jiří Langmajer). Strhne tak lavinu událostí, která postupně smetává všechny aktéry příběhu. Počínaje bezelstnou Zikmundovou partnerkou Violou (Beata Greneche) a poživačným stárnoucím hipíkem, fotografem Bakchusem (Franco Nero), přes naivního Jarouška (Mira Nosek) a jeho manželku, barmanku Messalinu (Mahulena Bočanová), až po zmatenou pannu Kristýnu (Lucie Vondráčková), otrlou studentku medicíny, přivydělávající si prostitucí - Kleopatrou (Sandra Pogodová) a pak překvapivě i zdánlivě neprůstřelného bohéma, rockera Adama (Richard Krajčo).

Devět rozdílných charakterů se svými potřebami a touhami rozpoutává na filmovém plátně hru, která se zpočátku jeví jako komická fraška, ale postupně z ní začíná mrazit v zádech. Divák je miluje i nenávidí zároveň, protože každý má šanci najít ve filmu moment, ve kterém pozná sám sebe.

Chcete mít lásku za každou cenu? Tak plaťte! Účet však bývá dosti překvapivý...

Režisér Juraj Jakubisko se po dlouhé odmlce po filmu "Nejasná zpráva o konci světa" pustil do moderního kontroverzního příběhu, který zcela jistě zaujme diváky svou originalitou. Posledním filmem producentské společnosti Jakubisko Film je umělecky kvalitní a divácky velmi úspěšná "Kytice". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (308)

anais 

všechny recenze uživatele

Post Coitum je prodchnuto odleskem velkého mistra Felliniho, k němuž se Jakubisko tak hrdě hlásí. Výtvarná stylizace se však nedá popsat jinak než kýčovitá (Nero fotografuje Bočanovou coby anděla, Nero fotografuje "zrzavou" ve vaně se saxofonem...). Nechápu, že člověk jako Jakubisko, který má bezesporu úžasné výtvarné nadání, dokáže být s PC spokojený. Kromě tétopodivné stylizace jsou tu také nepovedené triky - střílení s digitální krví a špatně načasované výbuchy. Herecké výkony - jsou tu lepší i naprosto hrozivé kreace. Jednu z těch horších vytvořil Franco Nero. Ona to asi není tak úplně jeho vina, protože kostymér, který mu vytvořil image bezdomovce, nedává divákovi příliš šancí slavnému herci něco věřit. Zvlášť, když hraje sexuálního přeborníka! A ty hloupé dialogy (ten o Woodstocku je nejlepším příkladem), darmo mluvit. Abych jen nekritizoval, pravým opakem je Jiří Langmajer, který mě tu skutečně překvapil, a udělal radost (doslova postcoitální:) Role záporáka mu sedla, a scéna, s ponižovanou manželkou stojící na židli je svou intenzitou v českém filmovém rybníku docela ojedinělá (člověká napadají jména jako Trier...) Ostatní herci se pohybují na pomezí divadelního přednesu a filmového herectví...nikdo krom zmíněného Langmajera mě nepřevědčil. Hrdinové filmu řeší všichni do jednoho problém s navázáním vztahu, v němž jim brání animální touha po sexu. Nic proti tomu, ale ve výsledku je únavné sledovat docela početnou skupinu hrdinů, kteří se chovají naprosto nelogicky, až náhodně, jediný systém je "každý s každým", což se brzy stane trochu stereotypním. A poslední věc - docela se mi líbil nádech magického realismu, takřka alternativního světa, který je tak trochu pohádkový... současně to působí i troochu nepatřičně, jakési alibistické ospravedlnění "prázdnoty" něčím hlubším (např scéna svatby, která jako by k předchozímu dějí moc nepasovala) Post coitum je film, který chtěl asi hodně říct, nakonec ale moc daleko nezašel...je to mišmaš videoklipové estetiky, magické realismu a filmu pro teenagery. ()

HappySmile 

všechny recenze uživatele

O čem ten film vlastně byl? Když vynechám to každý s každým, tak úplně o ničem, žádný příběh. Za chvilku už sem ztrácela přehled kdo s kým už jo a kdo s kým ještě ne... Nechápu jak se mohli takoví známí herci do tohohle filmu vůbec zapojit - třeba taková Bočanová, Vondráčková nebo Langmajer. Co mě ale ještě víc udivuje, že zrovna Franco Nero si v takovéhle sračce zahrál... Takže ta jedna hvězdička snad jenom za něho. ()

Reklama

ZoltanCZ odpad!

všechny recenze uživatele

Tedy, to byl zážitek. Scénář se neustále opakuje dokola, každá scéna končí sexem a všichni zúčastnění si své protějšky spravedlivě vystřídali. V jednom z okamžiků filmu začali tři postavy umírat, ale nakonec to odnesl jen jeden z mužů, aby se ke konci filmu všichni svorně sešli na jeho pohřbu. Scénář nemá příběh ani smysl. Většina herců hraje prachpříšerně, mimo Ondřeje Pavelky v roli faráře, který se tam snad zjevil z jiného filmu a Jiřího Langmajera, který si jako jediný s pošahaným scénářem dokázal poradit. Naopak nejhorší výkon předvedli Franco Nero, který měl však roli tak blbě napsanou, že si možná osočit ani nezaslouží a Eva Elsnerová, která mi byla nepříjemná a navíc neumí hrát. A ještě jedna věc - ten film není erotický, sex pod dekou je dnes už v každé druhé telenovele a nahé zadky máme v každém hollywoodském bijáku. ()

Damiel odpad!

všechny recenze uživatele

Pokud mělo jít o nadsázku, která pranýřuje uvolněnou morálku současné společnosti, pak vůbec nefunguje. Jednak vinou slabého scénáře (vlastně to pořádně nezačíná ani nekončí), jednak za to mohou neuvěřitelně kožené dialogy spojené s topornými hereckými výkony v čele s obstarožním Frankem Nerem. Až na pár záblesků černého humoru se dá konstatovat, že postavy se filmem nudně prosouloží až k závěrečným titulkům To lepší na celém díle náleží vizuální stránce (zajímavý střih), což ale výsledný efekt nemůže zachránit. ()

Flyer 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv mám rád filmy, které jsou nějakým způsobem "jiné," Post Coitum se mi nelíbilo. Celé mi to přišlo jen jako prachobyčejné a hlavně přehnané předváďění kamerových triků a na nějaký smysluplný děj už jaksi nezbylo místo. S tím souvisí i vizuální stylizace, která je velice nevkusná a snažící se za každou cenu šokovat. K hereckým výkonům řeknu jen to, že až na Langmajera (díky kterému dávám alespoň *) je to jedna velká katastrofa. Ostatně jako celý tento snímek. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (11)

  • Nero mluví plynule pěti jazyky. Ve filmu jeho postava mluví italsky, zatím co ostatní herci mluví česky. Mimo kameru probíhala vzájemná komunikace anglicky. (imro)
  • Scenárista a režisér Marcel Bystroň, který původně scénář k Post Coitu napsal pro seba, měl v té době na kontě jen ne zrovna úspešný roadmovie Cabriolet. (imro)
  • Lokality natáčení: ASA atelier - Kunratice, metro Stodůlky, přístav Holešovice, Palác Lucerna, Kováry - koňská farma a les, skvost moderní architektury - vila Tugendhat Brno, železárny Hrádek u Rokycan, Most Inteligence v Braníku, kostel v Chotči, Panenský Týnec, Vojenská nemocnice ve Střešovicích, Krupkovo náměstí na Praze 6, hotel Adria na Václavském náměstí, bar Ještěrka, kanceláře ING Bank, hotel Anděl, Boulder Bar, Benzina na Argentinské ul. a sprcha v Melantrichově ulici. (hippyman)

Související novinky

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

25.02.2023

Československá kinematografie přišla o jedno ze svých velkých tvůrčích jmen, ve věku čtyřiaosmdesáti let totiž v pátek 24. února v Praze zemřel legendární slovenský režisér, scenárista, výtvarník a… (více)

Bathory – velkofilm po Československu

Bathory – velkofilm po Československu

25.02.2007

Finanční propadák Post Coitum, který ani kritiky nešetřily, neotřásl s Jurajem Jakubiskem, tak jak by se mohlo zdát. Každý jistě ví, že splín se většinou zahání prací, ale to co si ukousnul samotný… (více)

Reklama

Reklama