Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Snímek je dynamicky natočenou groteskou, jakýmsi leporelem lidských osudů, které se před námi odehrávají v rychlém tempu, s nadhledem a humorem. Skvělé herecké výkony, dobové hity i scénická hudba K. Svobody, to vše pod taktovkou zkušeného režiséra V. Polesného z něj činí filmovou lahůdku. Filmová adaptace slavného románu V. Párala je hořkým obrazem lidské touhy po požitcích, moci, majetku i panoramatickým záběrem opakujících se situací dějin moderní společnosti. Motorem příběhu je výbušná síla nenávisti těch „dole“, toužících po rozkoši lásky a společenském uplatnění, a kultivovanost, ale i únava světa lidí „nahoře“, kteří se už dost namilovali a užili moci, a tak vlastně rádi podléhají náporu barbarství. Vylhané naděje roztáčejí vždy znovu a znovu šílený kolotoč lidského života až k závěrečným ztraceným iluzím. Ústředním místem děje je dům v Ústí nad Labem, kde se střídají náhodní i trvalí zaměstnanci místní továrny. Příběh Borka Trojana (J. Langmajer), ambiciózního inženýra, a jeho lásky k Zitě Gráfové (Z. Adamovská), manželce ředitele továrny, příběh mladičkého Romana Gráfa (J. Prachař), zoufale až k sebezničení milujícího neklidnou Maddu (K. Kloubková), to jsou základní osy mnohavrstevného vyprávění, odehrávajícího se v průběhu šedesátých let s přesahem do doby po roce 1989. (Česká televize)

(více)

Recenze (249)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Kniha kdysi dávno přečtená neměla chybu a dodnes si pamatuji tu zvláštní pachuť z čteného a smutek z osudů lidí v ní. Film, pravda, nějaké ty filmařské nedostatky má, ale mám za to, že náladu knihy docela slušně vystihl. Tu příšernou dobu, kdy lidi o něčem snili, drali se za tím přes lži, podrazy, osobní ztráty a oběti, aby pak zjistili, že se stali něčím, čím pohrdali. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Scény s geniálním Ondřejem Vetchým působí v téhle laciné adaptaci jako z jiného filmu. Jen díky němu to není úplnou ztrátou času... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Už pár let mám dojem, že jediným účelem devadesáti procent vzniklých českých filmů je schytat co nejnevybíravější kritiku. Ne, že by mi to bylo lhostejné, na Milencích a vrazích si nicméně rád smlsnu. :) Není to ani film, jako spíš dramaturgicky těžce nezvládnutá mozaika exhibicí navzájem příliš podobných postav, které mi navzdory veškerému úsilí herců byly stejně nesympatické. Ještě bych přenesl přes srdce, že chybí hrdina kladný, natožpak hlavní, ale ono chybí cokoliv, co by mě přimělo se o postavy začít zajímat. Píše se léto 66, všichni spí se všemi, pouze naivní dobrák Julda tráví volné chvíle u staříka meloucího z posledních, jenž se jednoho dne zvedne a odpotácí bůhvíkam, což je vlastně problém celého filmu – horko těžko se zmáhá, aby nakonec nabral nějaké ty síly a odešel bůhvíkam. Rozdělení prostoru mezi jednotlivými postavami je zcela nesmyslné, někdo je nečekaně a necitlivě odklizen, někdo slouží pouze coby „uzavírací“ pojistka. Postavám naprosto chybí hlubší motivace a kdybych si to nepřečetl, netuším, že hlavním motivem Milenců a vrahů není ubohost lidského pachtění po (sebe)ukojení, nýbrž imaginární boj, jenž mezi sebou svádějí „modří“ a „červení“. Nemohu posoudit, jaký podíl má na této zdánlivé prostoduchosti knižní předloha, ale pokud větší než malý, nechápu, proč se někdo do realizace podobného projektu vůbec pouštěl. 30% Zajímavé komentáře: Brouk, Odpadlik ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Téměř všechny adaptace Párala případného čtenáře odradí. Ani nevím, proč dávám hvězdičku. Pokud jsou jeho knihy vyjádřením odcizení člověka v moderní společnosti, vyobrazením povrchnosti vztahů a marnosti snahy, pak je tenhle film přesný. Je odcizený, povrchní a marný. Náčrtek - tak by se to dalo charakterizovat jedním slovem. Živočišný sex v podání Kristiny Kloubkové na straně jedné, pomatené hlubokomyslné řeči Ondřeje Vetchého na straně druhé, ale ani jeden z těchto pólů nemá oporu v režii, scénáři, hercích, ničem. Už vím. Jednu hvězdičku dávám za Petru Špalkovou. KURVY!!! ()

Djkoma odpad!

všechny recenze uživatele

Nejhorší český film, který jsem viděl za posledních 10 let a to klidně Troškovy podepíšu a může si to dát vedle plyšových lvů :) ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Třeba mě zabte, ale mě se to vážně líbilo!!! Můj oblíbený spisovatel Vladimír Páral, jeho Ústí nad Labem – chemie – a kontroverzní román o složitosti lidských vztahů “Leností začíná hřích“. A protože v té době bylo nadějí víc než dost „O razítku se nediskutovalo“ tak zůstanu se soudruhem Gráfem u Sigmunda Freuda „Život je pud ukájení, milá Zito“. Ovšem co mě zaskočilo, že film se ocitnul (oproti předloze) až v roce 1989. ()

Radek99 odpad!

všechny recenze uživatele

Adaptace kontroverzní Páralovy knihy coby telenovela?! Tah buď geniální, nebo katastrofální... Vnímám to jako to druhé... ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Ne snad úplná katastrofa, ale slabý film jednoznačně. Příběh sice má na to, aby utáhl celý film, ale Polesného neurážející režii podtrhávají prapodivné herecké výkony, jmenovitě Žilková, Norisová a hlavně otřesná Tereza Duchková, která i na malém prostoru ničí veškeré divákovy smysly. Snaha spolehlivých stálic Langmajera s Vetchým pak působí až smutně. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl divnej film. Je mozny, ze to bylo predlohou, tu jsem necet, ale po tomhle si ji ani neprectu. Celej film pusobi hodne lacine, sestrihanej je dost zmatene, pribeh vicemene zadnej a postavy musi rikat fakt stupidni dialogy. Nechapu, proc se k tomu propujcilo tolik dobrejch ceskejch hercu, ktery se snazi hrat dobre i tady, i kdyz vicemene nemaj co. Na druhou stranu, obcas tu je naka dramaticka nebo smutna scena a ta je zvladnuta docela solidne, no a krome techhle scen jsem se u filmu docela nasmal, asi to nebylo vsude umyslny, ale jelikoz jsem se nenudil, tak pod 3* nepudu. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Zase jeden z českých filmů, jaké se nafukují ambicemi a množstvím obsazených hvězd praskají ve švech, aby krátce po uvedení splaskly a vyšuměly k zapomnění. Škoda toho, co je na Milencích a vrazích dobré, když se to stejně utopí v banalitě. Film si z Páralova košatého románu bere vesměs vnějškově efektní scény, chce působit dravě a provokativně a přitom je povrchní a místy (hlavně v závěru "po letech") přímo trapný. Co je platné, že třeba Zlata Adamovská hraje s léta nevídanou bravurou, je-li obklíčena karikaturami Žilkové, Vetchého a spol.? To není kritika herců, ale scénáře (zjevně hodně přepisovaného), který jim víc nedovolil. 30% ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Tak ještě že jde o tu adaptaci "...jednoho z vrcholů české prózy a díla strhujícího svou imaginací...", že... . . . I když je to jen kvantum blábolivé přiblblé pózy, jakýkoli smysl zabíjejícího tyjátrálního přehrávání a šaškování soudruhů artistů napříč pražskočudláckým spektrem (debilové, víte že jste točili - nebo měli točit - PSYCHOLOGICKÉ DRAMA?!?) a rejžisejrsky zmateného skládání momentek ze svobodárky a všelijakých jiných dobových situací z >okresu na severu< se špetkou trapného televizáckého sexu a kvazišedesátkových melodií mistra Svobody... . . . Ach jo. To je prostě tragedie, kam došla naše čudlárna v časech svobodné tvorby, to se i ten dnes už senilní agent Páral snad musí drbat v trenclákách... Dynamické to není, groteska už vůbec ne, spíš taková zase až směšná rádoby >trendy< lepší >nežánrová< televizácká macha. Tož tak pane Serafíne. Srát na to... :-( . . . Takže ta jedna hvězda hlavně za ty věci vizuální, ano, pan kameraman nepochybně umí své řemeslo! - - - P.S. A viděl někdo (ze starších bystrých a poučených pamětníků) někdy švestkařskou Volhu s bílejma manžetama na gumách? To jste vy gumy co si říkáte rekvizitáři nemohli - když už nic tak aspoň - ty >vytuněný< kola u zapujčené káry nějak zamaskovat? Maličkost? Ne! Čest práci, blbečci... - - - P.P.S. A kdo to je kurva ta "ARVA"?!? Další tunel na >veřejnoprávní< prachy Šašské tupovize? %-[ - - - - - (Poprvé viděno kdysi v době vzniku na nějakém tv k/anále, hodnocení při repete 24.1.2012 na >vrazí jebničce< 3232., komentář zde nemile vražený jako stočtyřicátý - 24.1.2012) - - - - - - - - - - Mimo mísu: Jen nechápu, proč jiná (ještě větší!) srajda mr. P. (http://www.csfd.cz/film/308857-sama-v-case-normalnosti/) je v dadabázi v červenejch a tady mudrlanti metají >odpady< jak diví, d.m.s.n. je to jen doklad nenormálnosti, která vraždí jakoukoli smysluplnost vnímání současné tušašské masové televizácky-filmakové tvorby... A to je vlastně zase celý... °-/ ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Komedie? Romantický film? (to se někdo zase sekl :-)) Je to drama a to ne moc vybíravé. Ikdyž se odehrává po většinu času za komunismu, je opravdu NADČASOVÉ. Ostatně, jak zde psal SpeedyL, že postupně začíná spát každý s každým; to je přece tak už i v dnešní době (akorát se TROCHU víc hledí na peníze ;-)). Ty postavy nebyly zas až tak špatně vykreslené, tedy až na hodně "nedokresleného" Ondřeje Vetchého a jeho část příběhu (ať už se to týká vztahu k doktorce, nebo také toho divného hrůzu nahánějícího dědka, jehož roli jsem opravdu nepochopil :-)). Co mě však docela naštvalo, že se ještě natáčely osudy hrdinů po těch více letech (nevím přesně kolika); sice jsem pochopil, že to myslí Polesný jako nástup generace za generaci, které je vlastně stejná, ale prostě mi to přišlo zbytečné a hlavně ten konec byl dost nudný (ty hodniny nebyly tak moc hezké, nato, že jsem po nich tak často koukal :-)). Hodnocení je mezi 3/4*, ale teď to vidím pouze na průměr. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Stačí se jen podívat kolem sebe - rovní lidé končí s nožem v zádech, ti morálně pokřivení míří ke hvězdám. Čím křivější jsou, tím rychlejší elevátor jim bude přistaven... Páralův paralelní vesmír beznaděje k seriálu Vyprávěj. K vlastní škodě nepříliš konzistentní vykreslení (nejen dobou ovlivněného) naturelu potomků Pratáty Čecha nejspíš nepůjde pod nos všem a pokud se rezignuje na nakouknutí pod povrch, není se vlastně čemu divit. Méně hloubavé diváky by tak alespoň mohl uspokojit náznak análního sexu Zlaty Adamovské, protože těchto praktik se v Ordinaci Rose Garden určitě nedočkají. A já říkám škoda, sledovanost by jistě vyletěla nahoru! ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Už jen jako severočech srdcem i duší, byť nějaký pátek žijící v Brně (jo jo, Brno je zlatá loď...) nemohu tenhle film zkopnout i kdyby to byl totální paskvil... A Párala? Skoro všechny jeho knihy jsem četl ... Ale k věci... Milenci a vrazi není asi film na jedno podívání... Co tomuhle filmu vadí je jaksi nedotaženost a hlavně zmatenost hlavních postav, neboť divák nemůže ani při nejlepší vůli i Holmesovském nadání, proč... Proč tak jednají, co je vede k tomu, aby se takto chovali? Leckdy tak neidentifikovatelné postavy které zas byly ve většině nadprůměrně odehrané... Scénář, který se měl radši držet předlohy, skákání v čase zničehonic aniž by se člověk dozvěděl proč a jak není zrovna ideální a standardní... Film asi zaujme jen skalní Páralovo fanoušky A Páral? U Párala hraje hlavní prim chemie tedy chemička, hlavě pudy a Ústí nad Labem... Tak co víc? To vše ve filmu bylo a úchvatný pohled z Větruše, Ořechovky na Střekov a na Spolchemii a a a a Mí Severočeši mi rozumějí :-) 70 % A Bogan Tušl? Bogan je holt Bogan, aktivní blb = třídní nepřítel... Boganka Jolanka jakbysmet :-) Špalková s Táclíkem, kandidují jako "nejférovější" páreček poslední filmové doby... ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Pochopil jsem, co se film snažil říct (knížku jsem nečetl, tak nevím, jestli i knížka). Ale říká to špatným, nudným a pro mě nezajímavým stylem. Jedna hvězda za dokonalou hudbu pana Svobody, druhá za výkony Žilkové a Adamovské. Vetchý se mi sem absolutně nehodil (nic proti tomuto skvělému herci, ale zde neměl jak předvést, co v něm je). Jednou bohatě stačilo - 40 %. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Předlohu neznám, od Vladimíra Párala jsem nikdy žádnou knihu nečetl, a na film jsem se podíval úplnou náhodou, protože na žádné jiné stanici nic zajímavějšího v tu dobu nezačínalo. Ze začátku jsem si říkal, co tohle má sakra být, ale u obrazovky jsem setrval. Asi po 10 minutách jsem se do děje začal pomalu dostávat, a zhruba půl hodiny po začátku filmu už jsem věděl, že tohle chci rozhodně dokoukat až do konce, protože takhle zajímavé postavy s tak rozdílnými charaktery pohromadě v jednom filmu se vidí málokdy. Nechci psát, že jsem úplně pochopil pohnutky jednotlivých postav, ani že jsem jim porozuměl, prostě jsem jen většinu postav svým způsobem chápal. To asi jediné, co mi na filmu vadilo, je přeskakování z místa na místo, zkrátka chvilku sledujeme příběh jedné postavy, a pak najednou zase sledujeme jinou postavu a její příběh, prostě dějově je to takové rozhárané a přijde mi, jakoby to nedrželo pohromadě. Jinak mě ale film hodně oslovil a zaujal, herci byli ve svých rolích perfektní, obzvláště pan Vetchý zde předváděl svůj herecký koncert, a herecký pár Taclík a Špalková mě opravdu hodně pobavil. Nebýt toho přeskakování v ději, hodnotil bych nadprůměrně, takhle je to z mého pohledu jen za tři hvězdy. ()

LiVentura odpad!

všechny recenze uživatele

Co tohleto má znamenat..?"!!!!! Nechápu, jak se do podobného mohou cpát zbytečně peníze a pak má mít česká kinematografie peníze... :-((( ()

Reklama

Reklama