Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek je dynamicky natočenou groteskou, jakýmsi leporelem lidských osudů, které se před námi odehrávají v rychlém tempu, s nadhledem a humorem. Skvělé herecké výkony, dobové hity i scénická hudba K. Svobody, to vše pod taktovkou zkušeného režiséra V. Polesného z něj činí filmovou lahůdku. Filmová adaptace slavného románu V. Párala je hořkým obrazem lidské touhy po požitcích, moci, majetku i panoramatickým záběrem opakujících se situací dějin moderní společnosti. Motorem příběhu je výbušná síla nenávisti těch „dole“, toužících po rozkoši lásky a společenském uplatnění, a kultivovanost, ale i únava světa lidí „nahoře“, kteří se už dost namilovali a užili moci, a tak vlastně rádi podléhají náporu barbarství. Vylhané naděje roztáčejí vždy znovu a znovu šílený kolotoč lidského života až k závěrečným ztraceným iluzím. Ústředním místem děje je dům v Ústí nad Labem, kde se střídají náhodní i trvalí zaměstnanci místní továrny. Příběh Borka Trojana (J. Langmajer), ambiciózního inženýra, a jeho lásky k Zitě Gráfové (Z. Adamovská), manželce ředitele továrny, příběh mladičkého Romana Gráfa (J. Prachař), zoufale až k sebezničení milujícího neklidnou Maddu (K. Kloubková), to jsou základní osy mnohavrstevného vyprávění, odehrávajícího se v průběhu šedesátých let s přesahem do doby po roce 1989. (Česká televize)

(více)

Recenze (249)

Budulínek 

všechny recenze uživatele

Přestože 44% není bůhvíjaký výsledek, přítelkyně jej chtěla mermomocí vidět. Tak jsme si sedli, koukali a protože ona měla přečtenou knihu, mohla mi dovysvětlit celou liniii příběhu. Bez toho by to asi byl jen špatně sestříhaný film.. ()

yenda1 

všechny recenze uživatele

Nenudil. Neurazil. Postava Juldy Serafína je v podání Vetchého výborně zmáknutá. Díky Vetchého osobitému uchopení se pro mě postava Juldy stala jednou z nejoblíbenějších filmových postav. ()

pupidup 

všechny recenze uživatele

nechtěla jsem se na ten film dlouho koukat. Četla jsem všechny Páralovy knihy a z téhle čiší opravdu zoufalství. Film jsem viděla 7 let po natočení a mnohem více let od přečtení knihy (naštěstí) a hodně mě překvapil. Byl neuvěřitelně dobrý a vypovvídající. Jen to zoufalství a beznaděj....z něj čiší také.Adamovská byla opravdu úžasná. Ale Žilková s Vetchým a Prachařem jsou hned těsně za ní. ()

gerojmanus 

všechny recenze uživatele

Nechápu, proč má tady tenhle rozhodně hodně nadprůměrný český film tak slabé hodnocení..Mně osobně se Milenci a vrazi líbí a srovnávat to s Troškovým odpadem je dost ubohý. Vetchý, Adamovská i Žilková hrály skvěle a rozhodně tohle drama z komunistického prostředí chemičky patří mezi to lepší české kinematografie 21.století, to ať se na mě nikdo nezlobí. 70% ()

Peregrina 

všechny recenze uživatele

paskvil!!! a jednu hvězdičku za to, že Veronika Žilková je jednoznačně nejodpornější herečka co kdy svět viděl. Fuj ()

nicky.2000 odpad!

všechny recenze uživatele

Tento film na mém žebříčku nejhorších adaptací bezkonkurenčně vede. Když jsem film viděla poprvé, naprosto jsem ho nepochopila, nebylo v něm absolutně nic, co by stálo za zmínku. Pak jsem dostala ve škole za úkol přečíst si knížku. Bože, jak mně se do toho nechtělo. Těch 500 stránek po té, co jsem tak trpěla u filmu? Knížku jsem nakonec zhltla jedním dechem. Byla skvělá. Nabušená emocemi, symbolikou, nadějí i bezmocí... no prostě vším, co ve filmu naprosto chybí. Nakonec jsem měla tu odvahu zhlédnout film ještě jednou v naději, že jsem na něj byla možná moc přísná. Pravda, díky přečtení jsem ho už konečně pochopila, ale zároveň jsem pochopila, že je to ještě větší žumpa, než jsem doufala. ()

Mrs.Christie 

všechny recenze uživatele

Jednu dávám dohromady za Ondřeje Vetchého a Marka Taclíka s Petrou Špalkovou. Celý film na mě působil jako chaos. A masky, které měly naznačit, že hlavní postavy zestárly, byly komické nikoliv reálné. ()

zuzka265 

všechny recenze uživatele

Jednu hvězdičku nedávám proto, že by film byl zpracován špatně, naopak, hvězdičku dávám právě proto, že na mě působil stejně jako Páralova kniha - podobnost, skoro až shodnost s knižní předlouhou se nedá zapřít. ()

Kosir 

všechny recenze uživatele

Páralovy příběhy měly ve své době poměrně velký ohlas, i když více méně na jedno brdo. Tahle u mě bezkonkurenčně vyhrála! Vladimír uměl lavírovat a vyhovět tak režimu. Ne úplně snadno se to dalo převést na plátno, a ne každý režisér se roho chtěl ujmout. Tři hvězdy jsou průměrem mezi knihou a její transpozicí, i když Polesnému nelze upřít, že předloze porozuměl a pro její převyprávění udělal co mohl.. ()

Honey007 

všechny recenze uživatele

Předlohu pro tento film jsem nečetla a po jeho shlédnutí asi ani číst nebudu. Dle popisu bych čekala psychologické drama a ne snůšku režisérky ne příliš dobře zvládnutých scének, většinu připomínajících televizní tvorbu devadesátých let. Nelze upřít pokus o vytvoření tísnivé dobové atmosféry, ale daleko více mě frustrovaly toporné dialogy, absentující psychologická kresba alespoň některých postav. A parta montérů- znásilňovačů jako katarze příběhu je prostě děs. 20% ()

macherano 

všechny recenze uživatele

Neviem čo to malo znamenat už dlho som sa takto nenudil ale odtrpel som to dokonca..V prvej časti blondína to malo ako tak stavu potom už odišla tak to celé padlo len kvôli krásnej Kristína dávam jednu.. ()

PORTER44 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to vypadá trochu jako erotická úchylárna kde každej s každým ale postupem se dostává snímek do psycha a ke konci se hlavní postavy potkávají jako zestárlé a působí to depresivně a smutně. ()

Ales.Blaha 

všechny recenze uživatele

Skvěle vyobrazená realita tehdejší doby a tehdejších míst. Knížka je samozřejmě lepší, ale film naprosto skvěle vylíčil, že tehdy to opravdu nebylo jednoduché. Mnozí mladí dnes už nepochopí, čili chápu většinou negativní reakce. ()

doubravkaa 

všechny recenze uživatele

Mám ráda tu knížku a možná díky tomu i fen film. Řekla bych, že jsou tam dobře vybraní herci pro hlavní postavy, tak nějak jsem si je představovala. Co mně na tom filmu bůh ví proč ruší, je hudba. ()

RadekV 

všechny recenze uživatele

Syrové nahlédnutí do duše severočecha. Páralovo milované Ústí a jeho kafíčka v Bohemce. Téměr vždy s nějakou hezounkou slečnou. ()

Reklama

Reklama