Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Snímek je dynamicky natočenou groteskou, jakýmsi leporelem lidských osudů, které se před námi odehrávají v rychlém tempu, s nadhledem a humorem. Skvělé herecké výkony, dobové hity i scénická hudba K. Svobody, to vše pod taktovkou zkušeného režiséra V. Polesného z něj činí filmovou lahůdku. Filmová adaptace slavného románu V. Párala je hořkým obrazem lidské touhy po požitcích, moci, majetku i panoramatickým záběrem opakujících se situací dějin moderní společnosti. Motorem příběhu je výbušná síla nenávisti těch „dole“, toužících po rozkoši lásky a společenském uplatnění, a kultivovanost, ale i únava světa lidí „nahoře“, kteří se už dost namilovali a užili moci, a tak vlastně rádi podléhají náporu barbarství. Vylhané naděje roztáčejí vždy znovu a znovu šílený kolotoč lidského života až k závěrečným ztraceným iluzím. Ústředním místem děje je dům v Ústí nad Labem, kde se střídají náhodní i trvalí zaměstnanci místní továrny. Příběh Borka Trojana (J. Langmajer), ambiciózního inženýra, a jeho lásky k Zitě Gráfové (Z. Adamovská), manželce ředitele továrny, příběh mladičkého Romana Gráfa (J. Prachař), zoufale až k sebezničení milujícího neklidnou Maddu (K. Kloubková), to jsou základní osy mnohavrstevného vyprávění, odehrávajícího se v průběhu šedesátých let s přesahem do doby po roce 1989. (Česká televize)

(více)

Recenze (249)

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Podivnej film. Na jednu strasne spatnej, na druhou stranu me zaujal. Tak nevim. Samozrejme sex sex sex, komanci, nesympaticke postavy, divoke charaktery. Milfka Adamovska. Vlastne vubec nevim jak se k tomu celemu postavit. Tak dam proste prumer. ()

Autenticita 

všechny recenze uživatele

Výjimka, kdy mi film připadá stravitelnější než literární předloha, proto 2*. (Kniha by měla jen 1* za popis socialistického Ústí.) ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Veĺká depka, v ktorej ťažko hľadať kladné postavy , hrdinov , ktorým fandiť. Viac než vtedajší režim film kritizuje spoločnosť, v ktorej všetko stojí za hovno. Knižnú predlohu som nečítal, neporovnávam... ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Velice nepodařená adaptace knihy. Příběh má potenciál oslovit i dnešní publikum. Bohužel zpracování zavání televizí a mnohé role jsou obsazeny nevýraznou hereckou sortou. Celkově se jedná o skoro bezcenný snímek, jenž maximálně posloužil pro jeho tvůrce k zaplacení nájemného a vodky :-) ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Milenci a vrazi nepůsobí rozhodně nijak zvlášť psycholgicky. Alespoň si pod tím nepředstavuji v podstatě normální manželské/partnerské neshody, nevěry a podobné zálažitosti. Ael autoři to asi vidí jinak. ()

reditelka 

všechny recenze uživatele

Po letech jsem se podívala znovu a musela jsem přidat jednu hvězdu. Film tak skvěle adaptující knižní předlohu nelze hodnotit níž. Pokud jste nečetli knihu, může vám děj připadat zmatený a postavy podivné. I přesto ve vás zanechá nepopsatelný dojem a donutí vás přemýšlet, co to vlastně sakra bylo? Podle mě jsou Milenci a vrazi téměř dokonalé filmové ztvárnění černého, zvrhlého, kritického a znechuceného Párala. ()

ViktorD 

všechny recenze uživatele

Tenhle snímek jistě není nijak závratně oslnivý, ale mám pocit, že s přibývajícím časem přece jen zraje jak víno. Viděl jsem ho během těch 9 let všehovšudy třikrát, a až teď jsem mu přišel asi nejvíc na chuť. Trochu ho sice sráží přílišná expresivnost většiny hrdinů – snad snaha o převedení původní atmosféry Páralovy výtečné předlohy, byť víceméně neúspěšná, přesto mu zejména díky zdařilým lokacím a celkovému vyznění zvyšuju hodnocení na slabší čtyři hvězdičky. Zkrátka se mi nějak nyní při posledním zhlédnutí trefil do noty víc než při těch dvou předchozích. ()

Anderas odpad!

všechny recenze uživatele

Tohle je přesně typ filmu, který mi na české kinematografii vadí ze všeho nejvíc. To že se někteří stále psychicky nevyrovnali s minulým režimem je sice politováníhodné, takhle příšerné filmy se o tom ale točit nemusí. Tragikomedie z dob komoušů mi prostě lezou krkem a to ani nemusí být špatně natočené (což se ovšem tohoto kusu netýká). ()

mirkaaa 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se mi moc nelíbil, přestože je podle předlohy Vladimíra Párala, což je bezesporu dobrý spisovatel. Děj je chaotický, takže se v něm těžko orientujete a dalo by se říct, že to děj víceméně postrádá, postavy jsou spletité… Nezachránili to ani Ondřej Vetchý a Jiří Langmajer. Ostatní herci se mi nelíbili. ()

Piškotka 

všechny recenze uživatele

Menší slátaninka, ale kupodivu zajímavá. Vztahy, ze kterých je kdekomu na zvracení nebo rovnou na sebevraždu. Osudy hrdinů si vzájemně se sebou krutě pohrávaly a křížení vztahů bylo někdy na hranici nechutnosti a zešílení. Neseděly mi tam ty dějové linie, kdy kupř. malá Aranka z dětského domova náhodou pracuje za x let na tomtéž místě jako zdravotní sestra. Hodně líto mi bylo O. Vetchého, tak komplikovaná role, která je jako mávnutím proutku smetena z pozemského života. Byl nazýván pomateným idiotem, ale v hlavě to měl v pořádku ze všech nejvíc. Výborně hrál Langmajer, takové pokroucené role mu sedí. ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Když jsem viděl místní hodnocení, měl jsem sto chutí vrazit 5*. Ale nechci se stát tím magorem, kterej hodnotí bez špetky rozumu. Co musím říct, možná to tu už padlo, ale stejně musím a jistě to mí vliv na veškerá, hlavně slabí hodnocení. Kdo nečetl knihu, nemůže nikdy v životě tento film zaprvé pochopit a za druhé vůbec pobrat. V. Párala čtu hrozně rád, má to mnohé do sebe a tento film byl pro mě jako třešnička na dortu hned poté, co jsem vstřebal poslední řádky knihy. Herecké výkony bohužel dosti nevyvážené. Geniální (Vetchý, Kloubková, Langmajer, Norisová, ...) střídají těžce poprůměrné (Špalková, Žilková, ...) K výkonu O. Vetchého bych se rád ještě vyjádřil. Úžasné!!!! Opravdu klobouk dolů - pan herec. Co víc, jak jsem řekl. Kdo nečetl knihu nemůže pochopit. Skvělá filmová práce. Jen se mi zdá, že konec si filmaři hodně přizpůsobili a pozměnili, ale čert to vem. ()

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele

"Se dívám na ty vobrázky, zatim." Tento film, ve kterém Žilková vypadá hůř, než jako nemocná Marjánka ze Zapomenutého světla, by se dal rozdělit na dvě poloviny. První je celkem zábavná, postupně seznamuje diváka s obyvateli prokletého domu, se symbolickým číslem 2000 a jejich světem, který je někdy přízemní, až vypočítavý a jindy zas ušlechtilý, či šlechetný, ale každý se z něj chce dostat. Druhou polovinu, pak zajímavým způsobem otevírá černobílý sestřih, z průběhu života bývalého obyvatele domu, Ing. Trojana a jeho ženy, ale poté se už zábava pozvolna vytrácí a je nahrazována prázdnotou a sebelítostí, ale i smířením, s vlastním osudem. ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Panoptikum postaviček v jedné chemičce a v jedné svobodárně. Ta socialistická atmosféra se povedla. Asi si od Párala časem i něco přečtu, abych zjistil příčinu jeho oblíbenost, i když mám pocit, že to byl takový Šabach své doby". ()

Jeržik odpad!

všechny recenze uživatele

Velmi Velká, velmi Dlouhá a hodně Nedobrovolná filmová soulož bez jediné známky vzrušení či vyvrcholení(alespoň tedy u diváctva;) ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Tak ta normalizace byla celkem fajn doba - strašná nuda, která se zaháněla prcáním každého s každým. Myšlenka dne. Film je to celkem bizardní, ale obsazený je dobře.( kde se vzala tu se vzala Kloubková ) Dobová výprava fajn, ale nějak mi to nesedlo. Spíš jsem na to koukal udiveně s otevřenými ústy. ()

Jacek odpad!

všechny recenze uživatele

Čistý odpad. Děs běs. Odpudivý scénář, obskurní (teatrální a hysterické) herecké výkony, dementní režijní práce. Proboha... K čemu? A za co? A pro koho? ()

alenka 

všechny recenze uživatele

bohuzel, nemam tuseni, kam polesny miril. smysl tohoto avantgardniho skvostu mi opravdu unikl, jestli v paralove knize byl, nevim, ale kazdopadne se nekam vytratil. doufam, ze milenci a vrazi nemeli byt absurdnim dramatem, protoze to bych nesla tezce . a bejt polesnym, nebrala bych si do huby ani kafku. ()

hell_boy 

všechny recenze uživatele

Docela mě udivuje to, že je film tak odsuzovaný. Na mě zapůsobil velice silně...smutný pohled do smutné doby, který je podán velmi netradičně, ale přesto působivě. Další věcí, co mě udivuje je zařazení do žánru komedie, což je dost scestné, poněvadž já nenarazil na vtipný moment, i když ve výsledku je trapnost komunistického režimu opravdu k smíchu. Klidně mě ukamenujte, ale 4* si tento film zasouloží...ehm teda zaslouží. ()

Reklama

Reklama