Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek je dynamicky natočenou groteskou, jakýmsi leporelem lidských osudů, které se před námi odehrávají v rychlém tempu, s nadhledem a humorem. Skvělé herecké výkony, dobové hity i scénická hudba K. Svobody, to vše pod taktovkou zkušeného režiséra V. Polesného z něj činí filmovou lahůdku. Filmová adaptace slavného románu V. Párala je hořkým obrazem lidské touhy po požitcích, moci, majetku i panoramatickým záběrem opakujících se situací dějin moderní společnosti. Motorem příběhu je výbušná síla nenávisti těch „dole“, toužících po rozkoši lásky a společenském uplatnění, a kultivovanost, ale i únava světa lidí „nahoře“, kteří se už dost namilovali a užili moci, a tak vlastně rádi podléhají náporu barbarství. Vylhané naděje roztáčejí vždy znovu a znovu šílený kolotoč lidského života až k závěrečným ztraceným iluzím. Ústředním místem děje je dům v Ústí nad Labem, kde se střídají náhodní i trvalí zaměstnanci místní továrny. Příběh Borka Trojana (J. Langmajer), ambiciózního inženýra, a jeho lásky k Zitě Gráfové (Z. Adamovská), manželce ředitele továrny, příběh mladičkého Romana Gráfa (J. Prachař), zoufale až k sebezničení milujícího neklidnou Maddu (K. Kloubková), to jsou základní osy mnohavrstevného vyprávění, odehrávajícího se v průběhu šedesátých let s přesahem do doby po roce 1989. (Česká televize)

(více)

Recenze (249)

Brylin 

všechny recenze uživatele

Ač má tato adaptace Páralova románu své mouchy, nechápu "odpady" v hodnocení některých. Film poměrně věrně zachytil atmosféru bujícího komunismu v chemičce na severu a pokřivené morálky lidí, které systém drží pod krkem, zasévá jim do duší nízkost a zlo a mění ctižádost v bezohlednost. Jinými slovy: film poměrně věrně zachytil atmosféru knižní předlohy. Tři hvězdičky. ()

Skarface 

všechny recenze uživatele

No uplně jako drama mi to nepřišlo leda až tak druhá půlka v první půlce sem se smál takže celkem dobrá komedie. ()

psychous3 

všechny recenze uživatele

Zajímavé české psycho-drama, docela mě to překvapilo. za svůj krátký život jsem českých filmů na podobné téma neviděl mnoho - a určitě to v brzké době napravím... a možná taky změním 3*, které to ve mě zanechalo. ()

blazenka 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavý film. Nezdá se mi, že by si v něčem zasloužil označení odpad!. Rozhodně výborný výkon Adamovské, slušný Langmajer a překvapivá Žilková. Skvělý Taclík se Špalkovou. Nemám ráda Páralovskou tematiku, proto jsem byla mile překvapena, jelikož jsem nic dobrého nečekala. A čeští herci nezklamali. 45%. ()

Honza dAve 

všechny recenze uživatele

Hnusné, násilné, laciné, křečovité .... . Ale co když ta knížka je taky taková (já ji nečetl - a tento film dost odrazuje). Ta doba každopádně hnusná byla, i když já v ní naštěstí nežil. A co když ten film přece jen odráží realitu? Coby inženýra chemie mě to i lehce vyděsilo :o). Jan Vlasák ovšem zahrál dobře. Na tu jednu * se to s bídou vyškrábalo. ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele

Hodně zvláštní film. Plný obrazových metafor, podivných individuí a všeobecného životního pesimismu. A stále se opakující koloběh života. Lepší 3 ()

Everyone 

všechny recenze uživatele

Něco bylo dobré, něco špatné, něco strašné, něco hrozné, něco trapné...ale atmosféra od Párala v tom zůstala. ()

Matli 

všechny recenze uživatele

Celkem slušně zahrané od všech herců, je vidět, že své role myslej hodně vážně a tolik ero scén jsme v českým filmu ještě neviděl :-) 44% ()

Brtniik

všechny recenze uživatele

Nějak nevím, co si mám o filmu myslet. Až na Zitu, sekretářku a mordýře snad nikdo nikoho neměl rád, ovšem i tito "stateční" tak činili nějak nenormálně. ()

Heroine odpad!

všechny recenze uživatele

Ano, měla jsem při sledování tohohle filmu pocit že jsem se zbláznila, nebo že se zbláznil někdo z autorů filmu. Mistr Páral skutečně neumí vystihnout skutečné problémy společnosti, neumí ale ani náznaky v nepřímé metafoře. Prostě mu to nejde. K tomu je film moc špatně zrežírovaný, a většina herců je naprosto trapná. Ostuda české kinematografii! ()

mutace 

všechny recenze uživatele

Ne že by ten film byl tak dobrý, ani náhodou, ale jsou tam krásné záběry na mé oblíbené Ústí nad Labem a na správní budovu Spolchemie, kde jsem se celý jeden rok kopal nudou do zadku :) ()

Gabretta 

všechny recenze uživatele

Film mi napomohl k přečtení stejnojmenné knižní předlohy od Vladimíra Párala. Místy mi přišel i poutavější, jelikož vynechal četné nezáživné popisy, kterým se čtenář v knize nevyhne. A navíc - byl doprovázen poutavou hudbou. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Český film natočený podle literární předlohy V. Párala je situován do nepřívětivého a šedivého Ústí nad Labem a popisuje navzájem propletené a neveselé osudy lidí rozličných charakterů obývajících jeden dům. Většina příběhu se odehrává v roce 1966, v závěru snímku pak můžeme sledovat depresivní vývoj některých postav po 30 letech. Název snímku docela odpovídá zaměření příběhu a také jeho stylu natočení, neboť ve filmu jsou zdůrazněny pouze milostné a citlivé a na druhé straně ponižující a destruktivní charaktery postav. Právem se tak jednotlivé postavy mohou zdát nedostatečně psychologicky vykreslené a jejich chování tak působí dost nepřesvědčivě. Na prvním místě mě z mnoha postav vystupujících v tomto filmu nejvíce herecky zaujala Z. Adamovská, hrající ženu v letech, manželku ředitele místní chemičky, jež se hluboce zamilovala do ambiciózního inženýra Trojana (J. Langmajer), přičemž po jeho odmítnutí můžeme sledovat její společenský sestup až na totální dno. K mému velkému překvapení herecky více než obstála, mně osobně nesympatická, nynější televizní moderátorka K. Kloubková, jež ztvárnila citově nestálou ženu, již opačné pohlaví přitahovalo více než je zdrávo. Naopak od O. Vetchého, hrajícího mimořádně humanisticky založeného muže, jenž však ze scény odejde příliš brzy, jsem očekával víc. Typická česká malost byla dokonale prezentována v manželském páru M. Taclík + P. Špalková, kteří byli schopni učinit vše pro to, aby získali větší byt. Nerad bych zapomněl na naoko sebevědomou závodní lékařku V. Žilkovou, ve svém soukromí tající silné sklony k sebeponižování. Syna ředitele podniku J. Vlasáka a již zmíněné Z. Adamovské hrál nezkušený a herecky slabý J. Prachař, jenž na sebe upozornil především svým zkratovitým a nepochopitelným činem v návaznosti na odmítnutí od ženy a poté v závěru snímku, kdy je velmi neuměle a amatérsky namaskován, aby působil o třicet let starší. Pokud mám přistoupit k závěrečnému hodnocení, konstatuji, že Milenci a vrazi mě určitě nenadchli, domnívám se však, že průměrná známka by pro tento snímek mohla být odpovídající. ()

Reklama

Reklama