Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Snímek je dynamicky natočenou groteskou, jakýmsi leporelem lidských osudů, které se před námi odehrávají v rychlém tempu, s nadhledem a humorem. Skvělé herecké výkony, dobové hity i scénická hudba K. Svobody, to vše pod taktovkou zkušeného režiséra V. Polesného z něj činí filmovou lahůdku. Filmová adaptace slavného románu V. Párala je hořkým obrazem lidské touhy po požitcích, moci, majetku i panoramatickým záběrem opakujících se situací dějin moderní společnosti. Motorem příběhu je výbušná síla nenávisti těch „dole“, toužících po rozkoši lásky a společenském uplatnění, a kultivovanost, ale i únava světa lidí „nahoře“, kteří se už dost namilovali a užili moci, a tak vlastně rádi podléhají náporu barbarství. Vylhané naděje roztáčejí vždy znovu a znovu šílený kolotoč lidského života až k závěrečným ztraceným iluzím. Ústředním místem děje je dům v Ústí nad Labem, kde se střídají náhodní i trvalí zaměstnanci místní továrny. Příběh Borka Trojana (J. Langmajer), ambiciózního inženýra, a jeho lásky k Zitě Gráfové (Z. Adamovská), manželce ředitele továrny, příběh mladičkého Romana Gráfa (J. Prachař), zoufale až k sebezničení milujícího neklidnou Maddu (K. Kloubková), to jsou základní osy mnohavrstevného vyprávění, odehrávajícího se v průběhu šedesátých let s přesahem do doby po roce 1989. (Česká televize)

(více)

Recenze (249)

Bigfuckman 

všechny recenze uživatele

To byl panečku život za těch komárů. Příjit si na drzo za říditelem fabriky rozvalit se a říct chcu byt. A ejhle šlo to. Nejvíce ovšem profitovali udavači a arogantní hovada jenž se neštitili ničeho. Film je natočený docela dobře koukatelně. Odráží se zde různé charaktery lidí, přičemž jediný sympatický svou rolí mě zde byl Ondřej Vetchý. Ta svobodárna to byl ale bordelhaus jak se patří. Tak súdruzi sbohem a už se nevracejte! ()

amyth 

všechny recenze uživatele

Samotné Páralovo dílo bych v žádném případě neoznačil za vrcholnou českou prózu. Nicméně své čtenáře má a kvalitu také. Ovšem je mi záhadou, proč každá adaptace jeho knihy končí více či méně tragicky. Toto je jedna z těch více podařených a stejně to nestačí než na podprůměr. To je vzhledem k velice silnému hereckému obsazení a předloze (kde by určitě bylo co hrát) totální zklamání. ()

hackstolle

všechny recenze uživatele

Zkusim priste nedelat tolik veci najednou. Prozatim bych hodnotil jen dvemi, definitivne si na to vsak netroufam. Vim jedno, ze jsem mel velky problem s tim, aby me film chytil natolik, ze bych neodbihal pokazde, kdyz me napadla nejaka malickost, ktera by za "normalnich" okolnosti jiste pockala. Anebo bych to alespon resil mezernikem. Do kina bych na tohle rozhodne nesel... ()

Bounce11 

všechny recenze uživatele

Z tohoto filmu skutečně nevím kde mi hlava stojí...žánr psychologický, bych poupravila spíše na psychiatrický, protože většina postav (ne-li všechny) jedná naprosto iracionálně, stupidně a jsou zralé na psychiatrii. Jejich jednání je natolik nekonzistentní, že ani ten nejempatičtější divák nemůže být schopen z tohoto popleteného počínání vytáhnout nějakou charakteristiku postav a dostat se pod povrchní slupku hlavních (anti)hrdinů. Film je plný naprosto nepochopitelných zvratů ve vztazích hlavních postav, ti co se v minulé scéně milovali, po sobě najednou křičí a nenávidí se..proč?..to nevědí nejspíš ani postavy samotné. Upřímně nechápu, že se do takové filmové tragédie nechalo uvrtat tolik známých a výborných českých herců. ()

DragonWife 

všechny recenze uživatele

Co všichni máte??? Vy tady jenom kritizujete! Je mi z vás smutno! Jasně, nemá to na knížku. Ale herecké provedení je fakt na jedničku v mnoha případech. Jste namlsaní americkýma filmama a odsuzujete našinec! Uvědomte si čas dění toho filmu a leta natáčení..... ()

Nalimator 

všechny recenze uživatele

Moc nerozumím tomu nízkému hodnocení ostatních uživatelů. Sice je film dost depresivní, ale velmi dobře udělaný, herecké výkony, dialogy, výborné dobové reálie a kamerové záběry...rozhodně nadprůměr. Sice jsem se po něm cítil sklíčeně, ale nějak na mne zapůsobil, na rozdíl od jiných filmů, které jen prošumí. Souhladím s názorem Kleopatry. ()

darthvader77 odpad!

všechny recenze uživatele

Co je za strašný dialogy, lepší by napsal i úplný idiot. Uřvaná sračka ještě horší než ranní Dnes v jednom domě. Herci skvělí, ale k čemu to je když musí pracovat s takovouhke hrůzou. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Mám rád české filmy. Dobré české filmy. Bohužel, tenhle film k nim rozhodně nepatří. Říká se, že ruku v ruce se špatným příběhem jdou i herecké výkony. Pokud na tom něco pravdy je, tak tady to platí rozhodně. Celý film je psychologický na můj vkus až moc. Příběh je hodně složitý a je velmi těžké se v něm vyznat. Je tak zaplantaný do sebe, že po chvíli již téměř nevíte, kdo je kdo, kdo komu co provedl a kdo se komu za co chce mstít. Co se týče herců, tak mě se líbili jen tři. Skvělá herečka Petra Špalková, která mě nezklamala, myslím, a Marek Taclík, kteří hrají manžele a hrají skvěle. A nakonec Ondřej Vetchý. Nedá se ani říct, že by snad ostatní herci hráli špatně. Oni prostě nemají moc co přesně hrát. Ve filmu je na můj vkus až nesmyslně velký počet erotických scén. Takže se ve snímku buď souloží nebo vede nesmyslný dialog. Jediné, co mě skutečně zaujalo a co oceňuji jako kvalitní, je hudba. Velmi se mi líbila a k tak ponurému příběhu se dost hodila. Tak Karel Svoboda je prostě mistr. Víc ale není potřeba dodávat. Necelé dvě hodiny nekvalitních souloží a nefalšované nudy. To je film, který stačí vidět jednou. Možná to autoři mysleli dobře, ale vznikla jen nepochopitelná mišmaš. Film je zkrátka příliš těžký. Na závěr jednu poznámku. Já osobně jsem nečetl knihu Vladimíra Párala, podle které byl film natočen, ale mluvil jsem s člověkem, který ano. Snímek podle něj prý knize příliš neodpovídá a rozhodně je lepší kniha než film. ()

Plastík 

všechny recenze uživatele

Mě to něco dalo. Je toho málo, ale řekl bych, že to ztráta času rozhodně nebyla. Zkrátka: Lidé jsou absolutně nešťastní a mají převrácené hodnoty. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Tak ti nevím. Knihy od Párala jsem nečetl žádné a filmy podle nich byly vždycky takové divné. V kině se mi to moc nelíbilo tenkrát, teď jsem na to omylem koukal v televízi a asi nejzajímavější tam byla dnešní zprávařka z Novy Kristina Bastienová-Kloubková. ()

yntelygent 

všechny recenze uživatele

Skoda reci...videl som to prvy krat pred rokmi a nebavilo ma to,dal som tomu sancu teraz,a je to stale rovnako rozharane a nudne....asi nie som ta spravna cielova skupina....jednu hviezdu davam za....vlastne ani neviem za co. ()

Leonora 

všechny recenze uživatele

Děs. Mám z toho takovou depku, že mě přešla chuť přečíst si předlohu. A to jsem fakt chtěla. Vážně to tak Páral napsal? Vážně vytvořil sbírku totálních magorů? Ani jeden normální člověk? Děsím se, v jakým prostředí to asi žil, že stvořil takový panoptikum.  Filmařsky je to stejná břídilovina jako všechna tahle díla, Renč, Cieslar, všechno sračky. Naprosto marný období v české kinematografii... ()

Tominni 

všechny recenze uživatele

Film podle předlohy V.Párala - z prostředí chemičky a vztazích, kde opravdu romantiku nají nejde. Možná i proto sledování příliš radosti nenabízí a je na škodu, že všechny vztahy jdou tak trochu po povrchu a nesklouznou hlouběji. I tak ale film ukazuje i komunistická léta ve své šedi kariér, bydlení, udávání a pod. Za mě solidní průměr. ()

pOne 

všechny recenze uživatele

Protože jsem se v průběhu celého filmu celkem úspěšně nudil, přemýšlel jsem aspoň, co je na celém filmu nejhorší. Ani mi to nedalo moc práce. Byla to hudba. Chvíli melodie z 60. let, chvíli syntezátorové paskvily hodné špatného seriálu s otřesnou elektrickou kytarou, kterou by lépe namíchal 10tiletý kluk na Amize. Prostředí roku 1968 se tvůrcům taky moc nepovedlo. Třeba některé kusy nábytku bychom asi těžko našli v panelákovém bytě roku 68. ()

axik 

všechny recenze uživatele

Milenci a vrazi a samotný Páralův román jsou smutnou výpovědí o životě malých a ještě menších lidí kdesi v Ústí nad Labem. V žádném případě to není komedie, spíš hodně smutný film o lidech mezi námi plný syrového sexu bez citu. ()

Lish84 

všechny recenze uživatele

Milenci a vrazi jsou pro mě bohužel dalším důkazem toho, že režisér Viktor Polesný nedokáže natočit divácky přitažlivý film, ani když dostane ke zpracování atraktivní téma. Tentokrát natočil shluk několika různě se prolínajících příběhů. Některé scény jsou sice zajímavé a působivé (třeba návštěva opilé Zlaty Adamovské na pokoji dělníků), film má dobrou pointu, ale díky mnoha postavám, které se na plátně střídají víceméně nahodile, jsem se pořádně do jejich osudů nedokázal vžít a prožívat je s nimi. Místy jsem se i nudil, účel a smysl mnoha scén jsem nepochopil. Na druhou stranu film aspoň nepůsobí televizně, jak se často režisérům točícím většinou pro TV stává. ()

Romadoor 

všechny recenze uživatele

Ústí, chemička, ukájení základních pudů....jojo nezměnilo se toho zase tolik....a to jsem tam studoval skoro 40 let po ději knižní předlohy. Nerozumím možná 80 % z chování většiny lidí ve filmech ani v realitě a nechápu potom tedy ani hlavní zdroj výtek většiny diváků. Často jsem nechápal jednání postav v Kunderových románech ani když bylo rozebrané do posledního elementu myšlenky nebo emoce. Psychologická dramata nejsou akční filmy - je rozdíl mezi situací kdy hrdiny vbíhá do plamenů místo aby bral nohy na ramena a situací kdy ženská ví, že je ten chlap agresivní kurevník, ale stejně se ho nechce za nic na světě pustit. Neschopnost vcítění se do situace člověka v jiné době, na jiném místě, v úplně jiném prostředí atd. neberu jako vadu filmu...........na druhou stranu třeba Žilková mi přišla opravdu až moc neuvěřitelná a Vetchý by byl lepší, kdyby vůbec nemluvil. ()

LuckyK 

všechny recenze uživatele

Na knihu to samozřejmě nemá, ale to docela sugestivní. Ústecká atmosféra tam opravdu je docela přesná, díky použití reálných exteriérů, Spolchemie i Větruše atd. Soužití elity a buranů na jednom místě. Dobrá hudba. ()

Reklama

Reklama