Reklama

Reklama

Stopa vede ke Stříbrnému jezeru

(festivalový název)
  • Východní Německo Die Spur führt zum Silbersee
všechny plakáty

Obsahy(1)

Loutkový film vypráví o parníku na Mississippi, na němž pluje bandita Brinkley, na kterého byl vydán zatykač a který proto své zrzavé vlasy schovává pod černou parukou. Old Shatterhand, doprovázený Hobble-Frankem a Tetou Drollovou, se také nachází na parníku, aby kmenu náčelníka Velké Medvědice doručil mapu, která vede ke zlatému pokladu na Stříbrném jezeře. Brinkley se o mapě dozví a pokusí se ji ukrást. Nejen mapa ale může skončit ve špatných rukou, ohrožené jsou i peníze na odměny pro železničáře. Vinnetou spěchá na pomoc – zvládnou ale s Old Shatterhandem zastavit Brinkleyho a jeho bandity? Je ještě možné poklad na Stříbrném jezeře zachránit? (Das Filmfest)

(více)

Recenze (3)

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejvěrnějších adaptací knižní předlohy Karla Maye uspěje i bez tohoto kontextu. Děj je velmi zábavný a napínavý. Pouze zde se mají diváci možnost seznámit s postavami Hobble Franka a Tety Drollové (muž). Jediné dvě zásadní věci, které jsou v knize a chybí v tomto filmu: přepadení Buttlerovy farmy a postava Old Firehanda (ten chybí i ve filmu z roku 1962). Naopak nechybí geniální dějové linky s černým panterem na lodi a uvěznění banditů v železničním tunelu. Východní Němci chystali i loutkový film Duch Llana Estacada, ale ten již nebyl natočen vzhledem k přelomovým událostem roku 1990. Podle mě je skutečně škoda, že tento film nebyl nadabován do češtiny a vydán alespoň na DVD. Hodnocení filmu: 85 %. Dodatek: poklad a stříbrné jezero se staly později námětem pro animovaný film z roku 2007 a pro druhý díl televizní trilogie z roku 2016. V těchto případech se filmaři totálně odklonili od literární předlohy Karla Maye (mj. jde v těchto filmech o poklady Inků!! a Apačů!). Ve všech čtyřech snímcích s motivem pokladu na stříbrném jezeře chybí postava Old Firehanda, který je v románu zcela stěžejní postavou. ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

Východonemecká stop-motion adaptácia Mayovej klasiky si, čo sa týče vernosti držania sa predlohy, v ničom nezadá so slávnejšou západonemecko-juhoslovanskou koprodukciou. Dokonca mám pocit, že naschvál vynechali nimi použité scény ako obliehanie Butlerovej farmy a súboj v utažskom tábore a naopak sfilmovali vynechané udalosti na parníku a železničnom tuneli. Taktiež sa tu objavia inak filmom ignorované postavy Hobble Frank a tetka Drollová čo by vtipné elementy. Vizuálne je to nádherné, prírodné scenérie, dopravné prostriedky, Old Shatterhand konečne nie je hladko oholený ani ukážkovo učesaný. Objavia sa tu dokonca aj nejaké hudobné čísla. Ústredný zlosyn Cornel Brinkley je skvelý a dokonca mení farbu vlasov ako v knihe. Film som pozeral v mne cudzej nemčine, titulky v žiadnom jazyku sa mi nájsť nepodarilo, ale keďže kniha bola zásadné a opakovane čítané dielo môjho detstva, orientoval som sa v deji dobre, len mi ušli podrobnosti v dialógoch. Príjemný počin. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Karl May v animovanej podobe, konkrétne v stop-motion animácii. Oproti omnoho známejšiemu hranému filmu sú tu značné dejové rozdiely, ale výpravné dobrodružstvo je výborne zachované. Postavičky síce nie sú príliš detailné (taký Winnetou vyzerá viac ako žena), nájde sa tu pár chybičiek (idúci parný vláčik raz čmudí, inokedy nie), aj samotná animácia miestami pokrivkáva, viac sa ale vsádza na zábavnosť a svižný dobrodružný dej. Ide o veľmi príjemný snímok, ktorý zabaví dospelých i deti. Veľká škoda, že dédéeráci nenatočili viac takýchto animovaných mayoviek. ()

Zajímavosti (2)

  • Bylo zhotoveno okolo 90 loutek a 36 různých dějišť. (hippyman)
  • Realizace filmu trvala přes tři roky. Již v roce 1987 mohli návštěvníci při dnech otevřených dveří společnosti DEFA obdivovat železniční stanici a lokomotivu Union Pacifiku. (hippyman)

Související novinky

Kina ovládne němčina, startuje DAS FILMFEST

Kina ovládne němčina, startuje DAS FILMFEST

14.10.2019

3 země – 4 města – 7 kin – 8 programových sekcí – 20 hostů - 50 celovečerních filmů a další 4 bloky krátkých filmů. Tento týden startuje festival DAS FILMFEST a již po čtrnácté nabídne divákům… (více)

Reklama

Reklama