Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Profesor Vlk (F. Smolík) vyučuje na pražské obchodní akademii podle učebnic, které sám sepsal. Jeho studenti se musejí učit poučky slovo od slova. Avšak tři z nich – Karel Toman (R. Hrušínský), Vašek Pelíšek (J. Kemr) a Ivan Javorský (V. Salač) nastoupí o prázdninách na praxi u podnikatele Josefa Vichra (F. Kreuzmann) a s hrůzou zjistí, že jejich nabiflované znalosti jsou v reálném životě k ničemu. Vědí sice, k čemu slouží který formulář, ale nedovedou ho kloudně vyplnit, stejně jako nedovedou napsat obchodní dopis. Když se Karel odváží říct to později ve škole profesorovi do očí, vznikne problém. Vlk totiž nehodlá na „osvědčených“ metodách výuky nic měnit, a naopak podá návrh na Karlovo vyloučení z akademie. Osud odvážného studenta je tak v rukou profesorského sboru, který má o všem hlasovat, především však v rukou profesora Vlka… (Česká televize)

(více)

Recenze (72)

Joges 

všechny recenze uživatele

Rok vzniku 1939. Vedle patálií studentského života jsou zde evidentní narážky na protektorát - německou okupaci. Tvůrcové skloubili a zvládli tyto dvě věci znamenitě. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Neni to spatny film, ze stinu Fricovych studentskych filmu ale nikdy nevysel. Je zajimave videt zde, zacinajici herce, jako Hrusinsky, Kemr, Gollova. Na komedii malo humorne a scenar take neni nicim vyjimecny. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Už tenkrát se zpochybňovaly učební metody jak samotných kantorů, tak celého školství. Viděly se veliké rezervy ve způsobu jak připravit mladé lidi na život, který jim z třetiny vyplní zaměstnání. A přesto všechno, se v naší zemi našlo mnoho geniálních vědců, spisovatelů a jiných osobností. I když prošli tím stále zastaralým a kritizovaným školstvím. Netvrdím, že reforma není nutná, ale tak nějak je zřejmé, že hladový a schopný mozek ani to naše školství nepoškodí a hloupější než druzí nejsme a nikdy jsme nebyli. Film jako takový mě moc neoslovil, je plný klišé a nebýt Smolíka v netradiční roli, zapadl by v průměru. Nicméně podobná díla pro mě mají přidanou hodnotu v historickém kontextu k dnešku. Jakýkoliv film, který přiměje diváka k zamyšlení, je minimálně dobrý. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Dobře natočený starší film z tradičního studentského života, kdy je líčen vztah staršího pedantského učitele a jeho třídy, jejíž mladí lidé mají samozřejmě zcela jiné myšlení a vidění světa. Je zde výborně ukázán problém typický snad i dnes pro školství - učí se teorie, ale praxe vypadá úplně jinak. Hudba: Josef Stelibský ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Odvěký střet dravého mládí a konzervativního zralého věku. Kde probíhá ten boj nejintenzivněji? Ve škole v rámci učitelského sboru. Mladí chtějí naslouchat a spolupracovat, staří učitelé už iluze ztratili a uznávají tvrdou linii. O tom je v podstatě tato romantika, kde pravda a láska vítězí....70% ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Oni umí všechno částečně, ale pořádně nic"... Tato prvorepubliková komedie ze školního prostředí mě zaujala hlavně tím, že zpracovává bohužel stále poměrně živé téma kontrastu mezi teoretickou průpravou ve škole a praxí v zaměstnání. František Smolík coby profesor Vlk alias Bivoje je vskutku nerudný člověk s nemožnými způsoby výuky. Změna, která se s ním stane ze dne na den, není sice podána úplně věrohodně, ale to lze u žánru filmové komedie do značné míry tolerovat. Z dalších rolí mě mj. zaujal František Kolařík coby roztržitý profesor. ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Mám takový dojem, že ten propastný rozdíl mezi školní teorií a pracovní praxí se nezměnil dodnes. Ale to už je na jiné povídání. Film je to poměrně solidní, ovšem na skvělá dílka typu "Škola, základ života" a "Cesta do hlubin študákovy duše" to nemá ani v nejmenším. A hvězdičku nepřidám ani kvůli tomu (či přesto), že jsem rovněž absolventem obchodní akademie. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Staré spôsoby učenia verzus nové spôsoby „škola hrou“. O reformu školstva sa v škole snažia už od roku 1939 podnes a zdá sa, že ešte aspoň ďalších 80 rokov to bude trvať. Medzitým všetko zostarne, ale to nevadí, začne sa odznova. V tomto film sú snahy o reformu sympatické, detské postavy hrajú naozaj deti a nie herci stredného veku, ako bolo zvykom v iných filmoch. –––– Prosím, tatínek říkal, že je to hloupost takto se to učit. ()

Fox85 

všechny recenze uživatele

Na komedii mně to přišlo málo vtipné, dějově nezajímavé a proměna učitele v závěru humorná, ale očekávaná ()

mohamedsfinger 

všechny recenze uživatele

Docela povedená studentská komedie, která ale bohužel doplácí na nepříliš dobrý scénář. Ale i tak se člověk docela dobře pobaví a navíc má možnost sledovat herecké začátky Rudolfa Hrušínského, Josefa Kemra a dalších budoucích hvězd. ()

Babous 

všechny recenze uživatele

Zírám! Tak aktuální poselství už dlouho žádný film nepřinesl. Koukám, že za těch 75 let se toho mnoho nezměnilo. Film je příjemný a hezký, ovšem poněkud zdlouhavý (škodí absence hudby) a konec je tak umělý, až to bolí. Škoda, že Nataša Gollová neměla větší prostor. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Vytecne hrava a zabavna studentska komedie, s urovni a bez vulgarit. Ke konci potom trochu mentorske, edukativni. Ale za me hodne prijemny prekvapeni... P.S.: plus Kemr a Hrusinsky jako studentici... :) ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Vydarená komédia, ktorá už vtedy ukázala rozdiel medzi školou a životom. Krásna prehliadka nezabudnuteľných hercov. 60%. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Nikdy mě to nijak extra neoslovilo. Ale z toho co bylo natočeno to byl pořád solidní průměr, který i po letech umí bavit. Navíc ta neuvěřitelná řada herců, ze kterých vyrosli postupem času skutečné superhvězdy našeho filmového nebe. To si prostě nemůže nikdo nechat ujít. ()

HawkeyeSaw 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od čistě komediálních studentských filmů z předválečného období se tento snímek vypořádává s konkrétní otázkou, a to způsobem výuky čistě teoretickou formou, podepřenou navíc prvorepublikovým extrémním důrazem na kázeň. Otázka stylu výuky však zůstává stále nadčasovou. Dá se říci, že většina českého školství se ze zde kritizovaných forem výuky dosud nevymanila, a po vzoru výuky zdejšího mladého profesora si mohou asi současní studenti obchodních akademií nechat stále jen zdát. ()

ondrula 

všechny recenze uživatele

František Smolík je pro mě hercem, kterej dokresluje mojí představu o tom, jak se (asi) hrálo kdysi na dívadle ještě před příchodem filmu. Myslím si, že tehdy herci přehrávali jak blázni, aby diváci vůbec poznali, že něco hrají. František Smolík, odkojen starou školou, proto ve svých rolích ztvárňuje pohoršení třeba tak, že strašlivě vyvalí oči, rozechvěje tváře i hlas a začne vyluzovat nějaké lamentace. Mladej Hrušínskej, Kemr a Filipovský.. jinak o ničem. ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Nevtipná komedie, která se zřejmě snaží svézt na vlně Fričovy Školy, základ života a Cesty do hlubin študákovy duše. ()

Reklama

Reklama