Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Profesor Vlk (F. Smolík) vyučuje na pražské obchodní akademii podle učebnic, které sám sepsal. Jeho studenti se musejí učit poučky slovo od slova. Avšak tři z nich – Karel Toman (R. Hrušínský), Vašek Pelíšek (J. Kemr) a Ivan Javorský (V. Salač) nastoupí o prázdninách na praxi u podnikatele Josefa Vichra (F. Kreuzmann) a s hrůzou zjistí, že jejich nabiflované znalosti jsou v reálném životě k ničemu. Vědí sice, k čemu slouží který formulář, ale nedovedou ho kloudně vyplnit, stejně jako nedovedou napsat obchodní dopis. Když se Karel odváží říct to později ve škole profesorovi do očí, vznikne problém. Vlk totiž nehodlá na „osvědčených“ metodách výuky nic měnit, a naopak podá návrh na Karlovo vyloučení z akademie. Osud odvážného studenta je tak v rukou profesorského sboru, který má o všem hlasovat, především však v rukou profesora Vlka… (Česká televize)

(více)

Recenze (72)

Shimargh 

všechny recenze uživatele

Tyhle studentské veselohry zbožňuju i když se to nakonec zvrtne v sociální dramat, navíc hvězdně obsazený, takže není co řešit. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Boj mladého Hrušinského proti konzervativní autoritě a principu školství ztělesněném v postavě Smolíka. Vyskytuje se zde i pár vtipnějších okamžiků, ale moc originality film nepobral. Navíc je zde zoufale málo Natašky ve vedlejší roli. ()

HanaM. 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem něco na způsob Cesty do hlubin študákovy duše, ale film mě nemile překvapil. Téma, že uřitelé jsou hrozní a nejlepší - pokud možno jedíný způsob vzdělání je praxe. V kontextu tehdejšího (budoucího) zavírání vysokých škol, je tahle myšlenka trochu pobuřující. Pokud film viděl Goebbels, určitě jásal. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Prostě Cikán, který uměl navodit atmosféru příjemně koukatelné komedie, ale dosti ji pokazit v samotném závěru, který byl ostatně okopírován ze dvou či tří předválečných študáckých klasik, především ale z prvním z nich - Před maturitou. Ale zatímco Plachtův hrdina se "napravil" poté, co byl studentem postřelen (a navíc v tomto filmu byl Plachta siced pedant, ale nikoliv nelida), tak napravení Františku Smolíkovi nemohl věřit snad ani dosti naivní divák. Takové věci se prostě nedějí, aby ze škroba, který požaduje doslovné znění vlastní učebnice, se stal učitel - šašek, jehož rázem miluje celá třída. Nejvtipnějším okamžikem filmu byl pokus o zabití králíka, zatímco Cikán okopíroval z filmu Eva tropí hlouposti scénu seznamování brigádníků se šéfem obchodu. ()

Chudobka 

všechny recenze uživatele

Tuto studentskou komedii jsem dnes viděla poprvé a docela příjemně mě překvapila. Stále aktuální téma (rozpor mezi teorií a praxí), dobré herecké výkony a výborný František Smolík. ()

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Částečně komedie, částečně kritika školství, částečně přehlídka hereckých elit... Film nedosahuje humoru svých slavnějších předchůdců, víc kritizuje praktické školství než baví. Nicméně je hloupost chtít od školy přípravu na praktický život, když každý zaměstnanec požaduje něco jiného. Důkazem je konec filmu, kdy studenti vlastně jenom požadovali, ať je profesor neunudí k smrti. ()

gombarix 

všechny recenze uživatele

Téma je silné a (bohužel asi) věčné, ale podání hrozně naivní. Chtěl bych věřit, že "pes" Vlk si z toho v tom závěru dělá cynickou legraci, ale obávám se že skutečně jde o vážně míněný absurdní veletoč v zájmu idylického happyendu. Pohled na mladičkého Kemra s Hrušínským je ovšem k nezaplacení, Nataša je standardně roztomilá a pobaví i popletený, ale dobrácký "profesor Hrbolek zamlada". ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Snímek patří do série několika málo tzv. studentských filmů natočených ve třicátých letech, které vkusně a zábavně prezentují školní historky a kriticky upozorňují na určitý problém. V tomto snímku obzvlášť a je to problém platný i v dnešní době. Teorie a praxe. Ano, něco jiného je se o určité věci ve škole ´nabiflovat´ a něco jiného pak na pracovišti konat. Děj shlíží do Obchodní akademie, kde se s takovým problémem perou tři studenti, kdy proti nim vystupuje přísný profesor školy s tváří Františka Smolíka, u něhož se očekávaně jedná o herecký koncert. Hrušínský, Kemr a Salač v rolích studentů, kteří se s neblahou realitou adekvátně poperou. Zajímavostí je, že se tu objevuje i František Filipovský, který si ve stejném roce zahrál ve snímku ´Cesta do hlubin študákovi duše´ populárního studenta Mazánka. V roli prokuristy u firmy Vichr je tentokrát svoji postavou od studentů starší. Při porovnání nelze jinak než smeknout klobouk. Děj filmu je tedy o sporu mezi studenty a profesorem, který moralizačně dospěje k očekávanému konci. Snímek i dnes má své kouzlo a kupodivu neztrácí na své atraktivnosti a zábavě. Studentský film, ke kterému se i dnes dá věrně vracet. ()

domirovec 

všechny recenze uživatele

Studujeme za školou je velice příjemný český film, který se sice ke konci mění v psychologické drama o nemocném učiteli, co to s učením až moc přehání, nicméně i tak, skvělá komedie a skvělých pár krátkých scén s Nataškou Gollovou, co víc si přát! 4/5 ()

Luxocculta 

všechny recenze uživatele

Film nevystavěný na konkrétním herci, ale na stále aktuálním tématu, kterým je zde školské teoretizování a biflování střetávající se se skutečným životem a praxí. Ještě mírně nedopečení Josef Kemr, Rudolf Hrušínský a další tu dostali stejný prostor jako osvědčené hvězdy Marvan, Kovářík nebo František Smolík, jenž pěkně ztvárnil hlavního záporáka. ()

IvonaK 

všechny recenze uživatele

Není to tak výborná komedie jako Cesta do hlubin študákovy duše. Něco tomu zkrátka chybělo, ale i tak přidávám hvězdičku navíc neboť to byl studentský film který měl pravdivou myšlenku. Student se ve škole může učit různé definice jak chce a zatentovávat si hlavu zbytečnostmi, ale do praxe pro běžný život mu to totálně nic nedá. Je velmi dobře že si to Pan Smolík po spolčení učitelů a studentů uvědomil. To platí i o mně. Musela jsem si udělat rekvalifikační kurz grafika abych získala znalosti grafických programů protože jinak bych v práci dopadla jako Kemr s Hrušinským když se snažili na trhu něco prodat nebo napsat dopis na psacím stroji. Jinak ještě dodám že znám řadu lidí kterým se mladý Hrušinský vzhledově strašně líbil. Což já nesouhlasím protože můj osobní názor je takový že mladý Kemr ten byl mnohem hezčí. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Tento film mám velice rád a určitě patří k těm nejlepším režiséra Miroslava Cikána. Jelikož jsem sám absolventem obchodní akademie (rok 2002), musím se své školy trochu zastat. Jistě, v práci začínáte tak trochu zase od nuly, ale základy ze školy jsem měl slušné (cizí jazyky, psaní všemi deseti, práci s počítačem, sloh). Je třeba dodat, že kancelářská práce je dnes o mnoho jednodušší než před osmdesáti lety... Jinak za problémy současného školství považuji spíše malou prestiž učňovských oborů a přespříliš vysokých škol, někdy navíc nabízející naprosto nesmyslné obory (např. genderové sračky). Osobně jsem pro to, aby na středních školách byla alespoň jeden rok filmová výuka, kde by se studenti dívali na zásadní filmy, naučili se znát základní režiséry atd. Pak by filmová úroveň většiny národa snad nebyla na tak žalostné úrovni... ()

Lennie 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý film. Líbilo se mi na něm, že na tu dobu, ve které byl natočený, hlásá docela aktuální téma, tedy že ve škole se učí teorii a ne praxi. Mladý Rudolf Hrušínský je tu opravu úžasný, jen mi vadily příliš šroubované rozhovory (ano, vím, že to bylo natočeno v roce 1939, ale ne každý film pro pamětníky působí tak uměle). ()

Hermione02 

všechny recenze uživatele

Zajímavý prvorepublikový film, který, třebaže to na první pohled není patrné, přibližuje školní prostředí z jiného pohledu. Divák možná čeká komedii ve stylu Fričových školních filmů, tento snímek je ale o ničem jiném. Ze začátku příjemná komedie, chválím výběrem hlavní trojice studentů, všichni tři se již objevili ve výše zmíněných Fričových školních filmech, později se film mění na napínavější příběh a závěr je již zcela jistě drama. Jiný úhel pohledu na školství, mnohdy hodně tvrdý, ale zajímavý. Zajímavou roli zde měl F. Kovářík - profesora, který stále hledá svůj deštníček. Podobnou roli profesora-poplety měl i ve filmu Marečku, podejte mi pero! ()

Dawe_Holi 

všechny recenze uživatele

Studujeme za školou , je sice troch ve stínu slavnějších Škola základ života a Cesta do hlubin študákovy duše, ale i tak je to povedené dílko, které potěší oko diváka. ()

Havala 

všechny recenze uživatele

František Smolík je pan Herec. Tato role mu perfektně sedla. Střet s realitou je dnes stále více aktuální. Všechno řídí právě vyšlí bakaláři a magistři kteří díky papíru vytlačují sice nevzdělané ale praxí protřelé pracovníky. Dnes se to děje prakticky všude. ()

Reklama

Reklama