Reklama

Reklama

Uzel na kapesníku

  • angličtina The Knot in the Handkerchief
Animovaný / Krátkometrážní
Československo, 1958, 14 min

Obsahy(1)

Malý chlapec si udělá uzel na kapesníku, aby si připomněl opravu protékajícího kohoutku. Kapesník se však má čile k světu a uprchne z jeho kapsy za poznáním okolního světa. Chlapec zaujatý fotbalovým utkáním s kamarády mezitím na vše zapomene a do práce se musí pustit i další oživlé textilie. (J.Connor)

Recenze (18)

Lima 

všechny recenze uživatele

Člověk by neřekl, jak naprosto cool postavičkou může být obyčejný kapesník. Uzel na něm slouží jako hlava, cíp za uzlem jako srandovní zaječí ucho a zbytek slouží ke srandovní houpavé chůzi. Rozpohybovaný vypadá jako nějaké obskurní strašidýlko. O děj tu moc nejde, je prostinký. Chlapeček jde pro instalatéra (doma jim kape kohoutek), cestou se staví za klukama na fotbálek a mezitím kapesník s uzlem provádí svoje poťouchlé skutky – honí myšku na pískovišti, pere se s nějakým špinavým chumlem z popelnice a mokrý (po pádu do konve) se suší na louce. Přímá interakce s živým okolím tu je jen skrze jediný záběr – jdoucí chlapečkovi nohy a pochodující kapesník vedle nich, jako město tu slouží roztomilé papundeklové kulisy a z těch zlověstných zauzlených kusů látky, co na konci kapesník honí, bych jako dítě měl asi psotník :o) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Pan Uzel na kapesníku a jeho strhující anabáze. Kombinace animace s živými herci, kdy jsou pasáže hrané stejně fantaskní jako ty animované, prozrazuje, jak Týrlová vnímala a prožívala svět. Z věcí všedních věci magické, z drobných příhod velká dobrodružství. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Pěkný kombinovaný hraný a loutkový film. Spolu se Vzpourou hraček, Ukolébavkou a Vláčkem kolejáčkem asi to "NEJ" od paní Hermíny Týrlové. A mě osobně se všechny tyto krátké filmečky také moc líbili. Malé info: Malého chlapce zláká hra s kamarády a úplně zapomene, že měl zajistit opravu kapajícího vodovodního kohoutku. Oživlý kapesníček mu to však včas připomene. Na hudební složce k filmu se podílel opět Zdeněk Liška. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Český animovaný film a jeho věhlas se nezrodily z ničeho. Jen zdánlivě může překvapit jedno z míst jeho zrodu: zlínské filmové ateliéry. Uvědomíme-li si ovšem, že pro Bati peníze nebyly problémem a snaha prezentovat se ve všech významnějších ohledech na vysoké úrovni jejich druhou přirozenou potřebou, překvapení ustupuje velmi rychle věcnému pochopení. Z prostředí, věnovaného reklamnímu filmu, se poměrně záhy začala rodit kvalita i v jiných kinematografických žánrech. Po roce 1945 a znárodnění se zlínské ateliéry staly alternativním domicíliem naší národní kinematografie. Hermína Týrlová vedle jiných pak gigantem našeho národního, ale i světového animovaného filmu. UZEL zaujme tím, jak tvořivě, s rozkoší a radostí, mění režisérčina tvořivost zdánlivě zanedbatelný kus jinak potřebné textílie v prvek ryzí duchovní imaginace a zdroj demonstrace alternativních avantgardních poetik. Není divu, tato podoba animovaného filmu mohla být spíše pochopena a oceněna dospělým než dětským divákem. V animovaném filmu dostala naše národní kinematografie padesátých až osmdesátých let alternativně pojednané uspokojení funkce předfilmů hlavních programů, jež svou kvalitou snese srovnání s tím nejlepším z podstatně staršího zlatého věku grotesky. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Obyčajný kapesník, či kus textílie zauzlením získa hneď hlavu, telo aj charakter. Kombinácia hraného a animovaného filmu je skvelá po technickej stránke. Nápadité sú tiež detaily v podobe obrazov v chlapcovom byte, či reklám na plote futbalového ihriska. Dej za týmito drobnosťami pokrivkáva, čo sa asi najviac prejaví v scéne, kde sa handričky zmenia na zbor staršinov a starien dohovárajúc následne vreckovke, aby si splnila svoju uzlovú úlohu. 68% ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Striedanie hraného a animovaného (bábkového) filmu, ktoré je vtipné, hravé a zaujímavo prepojené. Aj keď je to film určený skôr pre deti, spôsobom akým je vytvorený dokáže zaujať aj staršie publikum. Jeden z tých filmov, ktoré sa oplatí vidieť a žasnúť nad tým čo naši susedia dokázali vytvoriť. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Mimo skvělých režisérů a animátorů, měl čs. animovaný film štěstí i na výtvarníky. Tenhle filmeček je exhibicí Kamila Lhotáka. Jednoduchý (ale ne prostoduchý) příběh je nádherně stylizován na periferii, z které Lhoták vykouzlí svébytný poetický svět. Všechny ty ploty polepené plakáty a reklamami, boudy, plácky, kde město přechází v přírodu, to vše se stává místem stejně magickým jako pohádkový les s hejnem víl a perníkovou chaloupkou nádavkem. Pravda, je to magie civilnější. Myslím, že režiséři skvěle využili Lhotákova umu. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Uzel na kapesníku je triumfem dětské představivosti. Režisérský tandem Hermína Týrlová, Josef Pinkava se vypořádal s hmotnými nedostatky padesátých let za pomoci nezdolné vůle fantazie, nepotřebuje bohatství, stačí nezapomenuté umění snít a rázem vše neživé ožívá a v probuzených vášních křepčí. Vizuální podoba je stylizována hřejivým tónem výtvarníka Kamila Lhotáka za asistence Ludvíka Kadlečka a Václava Dobrovolného. Pinkava řídil Martina Bremse v tom klukovském běhu za svou vlastní povinností. A svět, na který se zrovna nedívá lidské oko, bujaře oslavuje chvilky svobody a opojení ze sluneční záře. Uzel na kapesníku je úžasným fantaskním světem. Jedinečně stylizované animované dílko! ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Zajímavé je porovnání tohoto snímku s filmem s podobnou tématikou, který byl kdysi natočen v Tibetu. Narozdíl od evropského nenasytného materialistického uzlu, který se stále za něčím honí, za myškou, za motýlem, aby to chytil a mohl vlastnit, ten tibetský uzel si jen tak spokojeně kráčí a vše kolem jen pozoruje. Je mu všechno jedno a nemlátí s ním žádné emoce, nechá se jen tak povívat větrem, prostě ideál. Myška mu ukousne kus rohu, motýl posype pylem, ale kapesníkovi je vše fuk a dál se vesele a vyrovnaně usmívá. Á, tak jsem se spletl! Ten tibetský uzel a tím pádem ani film dokonce vůbec nevznikl, protože žádný správný budhista takové maličkosti, jako je kapající kohoutek, nebude věnovat ani promile své pozornosti, natož aby kvůli tomu podnikal nějaké akce. ()

Braddy 

všechny recenze uživatele

Filmům Hermíny Týrlové jsem nikdy (ani jako dítě ani teď) příliš neholdoval, ale musím uznat, že z profesionálního hlediska jde o filmy umně natočené, zajímavé a působivé. ()

Earl10 

všechny recenze uživatele

Z cyklu Mistři českého animovaného filmu! Zbytečně natahovaný příběh, který ničím nezaujme. Kvalitní práce animátorů je vlastně až v pozadí a to je velká škoda. Mohlo to dopadnnout mnohem lépe, naše kinematografie zahrnuje mnohem hodnotnější snímky podobného typu! [60%] ()

duddek 

všechny recenze uživatele

Nápaditě ztvárněné postavy, ale děj pokulhává... kapesník mohl prožít mnohem zajímavější dobrodružství než setkání s popelnicí. Přetékající umyvadlo nedává smysl, je totiž vidět, že má přepad. Klukům se ale musí nechat, že mají na svůj věk slušnou kopací techniku. ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Zajímavé využití animace, ale dějová linka mi přišla roztěkaná bez hlubšího smyslu. Kombinace hrané a animované části výborně zvládnutá. *** Ve zkratce: Kapající kohoutek a kapesník, který se vydal na cestu. Vše zabaleno do všedního dne malého kluka. ()

Bukiet 

všechny recenze uživatele

Paní Týrlová byla vždy postrachem malých dětí a její filmečky byly nejméně potěšující v dětských pásmech v kině. Všichni jsme postiženi traumatem z jejich filmů, ale už se není s kým soudit. Z jejich filmů mne ale vždy upoutala Vzpoura hraček. ()

Reklama

Reklama