Reklama

Reklama

Černí baroni

(seriál)
  • Slovensko Čierni baroni

Epizody(11)

Adaptace veselých příběhů z neveselých let podle románu Miloslava Švandrlíka. Seriál vznikl z příběhů jeho populárních knih (Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky, Říkali mu Terazky, Pět sekyr poručíka Hamáčka, Lásky černého barona, Terazky na Hrad, Černý baron od Botiče, Kam kráčíš, Kefalíne?), podle scénáře M. Bezoušky. Věrohodnou dobovou atmosféru 50. let 20. století vtiskl seriálu renomovaný režisér Juraj Herz, který ve spolupráci s kameramanem Jiřím Macháněm umocnil Švandrlíkův humorný nadhled nad neradostným totalitním režimem v tehdejší československé armádě. (Česká televize)

(více)

Recenze (166)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tak třeba ta "odrhovačka" je báseň Jana Vodňanského, zhudebněná Petrem Skoumalem... Po letech jsem si dal opáčko seriálových Baronů, hodnocení (samozřejmě) snižuju, ale přece jen, narozdíl od většiny, jisté klady vidím. Tak například, že byly zpracovány i jiné Švadrlíkovy knihy o Baronech, že postavy vojáků i důstojníků a jejich osudy jsou více a lépe rozvedeny, než ve filmu a hrají je ve většině případů dobří herci. Samozřejmě, pořád v rámci humoristických zkratek, ale rozhodně je to dobře. Snad už se nemusíme zastavovat u toho, že v reálu vojna ani padesátá léta u nás nebyla žádná legrace - přece jde o to, že díky nadsázce víc vystoupnou vážné věci. Samozřejmě, záporů se najde mnoho, viz levnější vizuál nebo míra pravděpodobnosti určitých zápletek, ale s odpady a podobnými nesmysly na mě vážně nechoďte. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Začátek mi připadal ještě ucházející, nicméně další pokračování už byla vskutku "ucházející". Kvalita z nich totiž ucházela stejně rychle, jako uchází vzduch z píchnuté pneumatiky. Nehodlám se koukat až do konce, jestli se tahle pneumatika splaskne úplně, nebo zda ji stihne někdo před úplným vyfouknutím zalepit a případně trochu přihustit. Dosavadní díly mě totiž přesvědčily o jediném - že Česká televize má (nebo měla?) zřejmě tolik peněz, že neví co s nimi, a tak se občas pouští do natáčení podobných volovin, jako je tato. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Tolik slibných jmen a takový výsledek? Jen důkaz toho, že Herz se v posledních letech hledá a zoufale nenachází... Měla to být komedie? Tak proč je tam tak málo dobrého humoru? Měla to být politická satira? Tak proč je v ní tak málo invence a trefnosti? Černí baroni jsou rozpohybované schéma antibolševické komedie. Řemeslně celkem v pořádku, ale z průměru nevybočují ničím, krom zvučných jmen, která ale zaduní a odezní v nepříliš přesvědčivých výkonech... Vím, že hodnotit po pár dílech není úplně fér, ale nepředpokládám, že by se vznesené výtky podařilo zahladit. To by byl... to by byl zázrak... A zázrak, soudruzi, to je buržoazní blud! ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Hrozná nuda! Vydržel jsem první díl, z druhého až čtvrtého vždy jen kousek, déle se to nedalo. Tak špatný výsledek jsem nečekal. Ani Polívka to nezachránil, bohužel. Peníze měli raději investovat do Četnických humoresek!! ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tohle rozhodne neni tak spatny, jak to podle hodnoceni vypada. Samozrejme na film to nema, ten je vtipnejsi a ma i lepsi herce, na druhou stranu, Cerni baroni nemaj zadnej poradnej pribeh, jsou to jen ruzny historky, takze tomu serialova forma sedi vic. A ackoliv herci nic moc, najde se tu par svetlejch vyjimek. Nejlepsi je asi Bolek Polivka, kterej je nepretrzite vozralej jak prase a to je role, ktera mu presne sedne. Dal se mi libil Kaiser se svym divne priteplalym hlasem, vecne v pohode Tomas Topfer a prirozeny Liska a Vaculik. Co se tyce predstavitele hlavniho hrdiny, Radek Holub spatnej neni, mistama je naopak perfektni, ale dost casto si svou roli plete se Svejkem a v tech chvilich bych ho nejradsi nakopal do kouli. No a Andrej Hryc jako Terazky je dobrej, akorat si zrejme tvurci mysleli, ze hlaska "Co bolo, to bolo...." je to nejvtipnejsi, co kdy kdo vymyslel a tak mu ji cpou prakticky porad do huby, takze neni ani jeden dil, kde by to aspon jednou nezaznelo a je to pak otravny. A taky me prekvapilo, ze tu je Terazky za hlavni postavu. Jinak co se tyce samotnejch historek-pribehu, tak par jich uz bylo k videni ve filmu, ale tady je na vse vic casu, takze jsou nektere situace rozvedenejsi a jako celek to je i pres tech nekolik hluchejch mist v kazdym dilu dost vtipny a obcas zazni fakt naka kruta hlaska. Taky se mi vcelku libila hudba. Ja si nemuzu stezovat, cesky serialy prakticky nesleduju, ale tenhle se mi fakt libil, vic takovejhle serialu a s Rodinejma poutama, Ulici a podobnejma srackama at dou tvurci do hajzlu. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Seriál je tak slabý, že mě zpětně donutil ocenit film na stejné téma. Scénáristé Kukal a Bezouška už si dřív vylámali zuby na Draculově švagrovi, ale s odhodláním lumíků se rozhodli pokus o profesionální sebevraždu zopakovat. Řekl bych, že tentokrát úspěšně. Gratuluju. 20 % ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Vyložená katastrofa ne, ale průšvih docela slušný. Na to, kde jsou doby sympatického a inteligentního Kefalína, asi neexistuje slušná odpověď. Vydržela jsem dva díly s nadějí, že bude lépe, ale potvrdilo se to asi tak stejně jako někdejší prognózy o lepších zítřcích. Kdyby postavy přejel parní válec, nemohly by být placatější, vtipy svou křečovitostí připomínají zdvořilý úsměv politika při otázce, kde vzal na dvacetipokojovou vilu. Ne vždy a ve všem mi Švandrlík sedl, ale po tomhle jsem si jeho knihu v rámci rehabilitace přečetla znovu. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Docela průšvih na to haló, které kolem tohoto seriálu vzniklo. Opravdu slabý seriál v porovnání s výtečným filmem. Samotné pojetí Kefalína mi bylo tak nějak proti srsti. Pokud se někdy podaří Herzovi zrealizovat ten jeho sitcom z koncentračního tábora (jakože já věřím, že ne), tak aspoň doufám, že nebude stejně tak nedotažený a prvoplánový jako právě seriáloví Černí Baroni. Ale koukat se na to dalo, to né, že né! ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Obsazenim Radka Holuba do hlavní role šlápli tvůrci do hovna. On v tomto seriálu podal snad ten nejhorší hereckej výkon, jakej jsem za celej život viděl. Taky dost divně působí, že vojáky základní vojenský služby hrajou herci, jejichž věk je tak 30 - 40 let. Na druhou stranu je tento seriál ještě dobrej, když to porovnám s nějakou Vošklivkou Katkou nebo Pojišťovnou štěstí. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Nene.. Tam, kde Sirového film exceluje ve ztvárnění pioreskních postaviček, tam Herzův seriál těžce padá na hubu. Postavy jsou vulgární a protivné karikatury a když vám začnou lézt krkem postavy.. Jste v háji... Králící sice dupali fajn a Radek Holub jako Kefalín špatný nebyl, Jinak ale špatný špatný špatný a ještě jednou špatný. Heřmánek ani Hryc nezmohli nic a Polívka byl poslední hřebíček... ()

choze odpad!

všechny recenze uživatele

Ultralaciná výprava, primitivní scénář nadto potápěný většinou obsazených herců, kteří jsou s vyjímkou Heřmánka a Lišky v lepším případě trapně přehrávající, v horším jen trapní, nemluvě o iritujícím dementovi Radku Holubovi...a ta odporná odrhovačka ve znělce... ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Seriál je v půlce a já pořád čekám. asi už to zůstane ve stejném duchu. Některé postavy jsou mi sympatické (Terazky v podání Hryce, Nárožný, jandák a spol. celkem v pohodě). Nejvíc mi tam asi vadí postava Kefalína - dělat ze sebe tak idiotsky Švejka je na pováženou, Polívka jako taky alkáč dost přehrává. A Pavel Liška, kde se nachomejtne, hraje už setrvačně idioty.... Dám to za 2* a uvidím do konce. Myslím, že už to tak zůstane... Nechám už to tak, nebýt Andreje Hryce tak jednu hvězdičku asi seberu..... ()

mysicka 

všechny recenze uživatele

Ja jsem s rozjezdem spokojena, i kdyz musim priznat, ze pan Holub v porovnani s Kefalinem pana Vetcheho proste neobstoji.. Pockam si do konce.. - mozna ani do konce cekat nebudu, fakt to za moc nestoji.. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Nastaovaná kaša výborného filmu. Hryc ma milo prekvapil a jeho Teraskyho by som bral, ale Kefalín trapne imitujúci Švejka je prostě děs. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Ti tomu ale dali na prdel! S románovou předlohou to má pramálo společného, jesli vůbec něco. Andrej Hryc v roli Terazkyho (a snad ještě Jandák s Heřmánkem) z toho ještě vyšel ze ctí, ovšem ostatní sqadra v čele s pitvořícím se Radkem Holubem - škoda mluvit. Nikdy nepochopím, že se k tomu propůjčil Juraj Herz. 20%. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Ukážka toho, ako sa dobrý námet dá ľahučko spláchnuť do hajzlu. Seriál totálne bez tempa s nepresvedčivými hereckými "výkonmi". .... a potvrdzuje sa pravidlo - ak je film super, seriál natočený na motívy filmu je poväčšine len zbytočné mrhanie peniazmi... ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Filmy a seriály z vojenského prostředí mě nikdy moc nebavily, proto jsem jich asi taky viděl tak málo a například filmovou verzi Černých baronů jsem neviděl nikdy. Ovšem tento seriál mě už při své premiéře dokázal zaujmout a pobavit, a tak jsem nyní při jeho první televizní repríze neváhal a připomenul si ho. A opět jsem se královsky bavil! Jsou zde vynikající a snadno uvěřitelné herecké výkony, obzvláště Petr Nárožný se svojí averzí vůči Pétépákům je geniální, stačilo mi vidět jeho výraz, když se začalo mluvit o útvaru PTP a hned jsem se musel tlemit. Stejně tak svou roli bravurně zvládli například i Bolek Polívka, Vítězslav Jandák, Oldřich Kaiser, Tomáš Töpfer nebo Andrej Hryc. Pobavilo i pár hlášek, obzvláště jedna mi, nevím proč, utkvěla v paměti: "Hoši, zahrajte Andulku Šafářovou. To je píseň o té soudružce, co nemá husičky doma." U každého dílu jsem se zkrátka dokázal solidně pobavit a občas to byl hodně velký výtlem. Celkově mi dokázal tento seriál navodit pozitivní náladu a myšlení, a na každý další díl jsem se velmi těšil. Ta celková neschopnost útvaru PTP mě zkrátka dokázala spolehlivě pobavit. Seriál jako celek vnímám jako dokonalé humorné dílo a neváhám s udělením pěti hvězd. ()

belldandy 

všechny recenze uživatele

Výborný režisér a výborní herci natočili dohromady podprůměrný seriál. Dokážu odpustit Švandrlíkovi, že neukazuje ve jménu nadsázky realitu v celé její hrůznosti. V této formě to však nejen nebylo realistické, nebylo to ani legrační. Postavy jsou ploché jako obrázek na plakátu. Jejich motivace a psychologie mi zůstává nepochopitelná. Většina humoru je toho druhu jako ve scéně, v níž opilý Polívka vykřikuje, že je důstojník socialistické armády. Kefalín působí jako blb, ale protřelej. Chtěla bych vzkázat scénaristovi, že kdo se chová jako Švejk programově už prostě být Švejk nemůže. A mimojiné - nesouhlasím s názorem, že Švandrlíkova kniha je nepřevoditelná na plátno. Byla jsem spokojeným dívakém filmu a tři hvězdičky bych mu bez problémů dala. Tohle je bohužel prostě špatné - ubohé, vulgární, přitroublé, prvoplánově legrační. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

A nasrat kurva, tenhle seriál je totiž v podstatě povedenější, než známější filmový přepis a jediné, co je tu poněkud hapruje, je fakt, někdo, kdo má výraz přiblblosti Radka Holuba sbalí lepou staršinu, ale jinak? Kefalín zcela adekvátně švejkuje, Hryc se do úlohy Majora Terazkyho pravděpodobně narodil, nebo k ní byl dokonce naklonován a všechny humorné epizodky dosahují kadence i kvality předlohy. Howgh. ()

Související novinky

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (více)

Reklama

Reklama