Reklama

Reklama

Černí baroni

(seriál)
  • Slovensko Čierni baroni

Epizody(11)

Adaptace veselých příběhů z neveselých let podle románu Miloslava Švandrlíka. Seriál vznikl z příběhů jeho populárních knih (Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky, Říkali mu Terazky, Pět sekyr poručíka Hamáčka, Lásky černého barona, Terazky na Hrad, Černý baron od Botiče, Kam kráčíš, Kefalíne?), podle scénáře M. Bezoušky. Věrohodnou dobovou atmosféru 50. let 20. století vtiskl seriálu renomovaný režisér Juraj Herz, který ve spolupráci s kameramanem Jiřím Macháněm umocnil Švandrlíkův humorný nadhled nad neradostným totalitním režimem v tehdejší československé armádě. (Česká televize)

(více)

Recenze (166)

curil 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Keď bude vojna, nastúpite v prilbách do reky a bojové jednotky poidú cez vás ako cez most!" - poručík Čaliga Tak já stavím televizní zpracování románu na stejnou úroveň jako film Zdeňka Syrového. Vzpomínám, jak jsem knihu opisoval v  sedmdesátých letech na stroji se sedmi kopíráky, abych ji mohl poskytnout kamarádům. Dosud vlastním vydání z nakladatelství Vysočina z Havlíčkova Brodu 1969. Obsazení rolí je výtečné, Anton Hryc se přinejmenším vyrovná Pavlu   Landovskému, u mě je to ještě lepší výkon ve více polohách v hlavní roli. Navíc v TV zpracování jsou použity i další motivy z pokračování a to většina lidí nezná, protože nečte. Pak se to lehce zatracuje. Je to účet bez hostinského. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Obsazenim Radka Holuba do hlavní role šlápli tvůrci do hovna. On v tomto seriálu podal snad ten nejhorší hereckej výkon, jakej jsem za celej život viděl. Taky dost divně působí, že vojáky základní vojenský služby hrajou herci, jejichž věk je tak 30 - 40 let. Na druhou stranu je tento seriál ještě dobrej, když to porovnám s nějakou Vošklivkou Katkou nebo Pojišťovnou štěstí. ()

Reklama

Allegro.g. 

všechny recenze uživatele

Trapná záležitost. Nudná a zdlouhavá. Oproti Syrového filmu jsem čekal větší věrnost knižní předloze, ale dočkal jsem se pravého opaku. Každá jedna zápletka je nějak pozměněna (či spíše znásilněna) tak, aby zapadla do celkového, nijak neodsýpajícího unaveného proudu. Terazky som aji nudným kokotom ... ()

laepus 

všechny recenze uživatele

Možná že by si to zasloužilo při zavření obou očí i tu třetí hvězdu, ale vzhledem ke všem promarněným příležitostem tady prostě budu podhodnocovat. A položím jednoduchou otázku - proč se předělávají věci, které jsou dokonalé ve své knižní i filmové podobě? Nabízí se jediná odpověď - aby ještě více vynikla dokonalost literárního a filmového zpracování. Je neuvěřitelné, jak se dá promrhat takový potenciál s takovými herci. Smutný příběh. ()

JBMAVERICK 

všechny recenze uživatele

Jak to tady tak vypadá, budu trošku za rebela, ale za mě jednoznačně lepší než film. Jenom Kefalín mi to dost pokazil, jeho rádoby švejkování bylo především blbý a jeho role zbytečná. Proto nedám tu pátou hvězdu... a to už by tady stejně bylo politicky nepřípustný. Takže za mě silný 4 hvězdy a nechápu jak ti, co četli knížku můžou upřednostnit film před tímhle seriálem.. Dobrý kohůt Terazky je tady o 200% lepší a snad i o trochu lepší než v knížce, a Kaiser, Polívka, Liška.... No možná mi to tímhle protikomentářem moc politicky nemyslí, ale seriál za to stojí! ()

Galerie (9)

Zajímavosti (9)

  • Ve vojenském mundúru se npr. Pecháček (Petr Rychlý) představil v tomto seriálu již podruhé. Poprvé to bylo v seriálu z roku 1988 Chlapci a chlapi, kde ztvárnil roli svobodníka Kloučka. (majky19)
  • Ve scéně, kdy se poručík Hamáček (Boleslav Polívka) pomiluje s manželkou svého nadřízeného, zní v pozadí skladba „Joj cigán“. (majky19)

Související novinky

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (více)

Reklama

Reklama