Reklama

Reklama

Epizody(8)

Na televizní obrazovky se vrací oblíbený seriál spisovatelky Alexandry Berkové a režiséra Hynka Bočana s řadou skvělých hereckých výkonů. Již v době své premiéry počátkem 90. let vzbudil značnou pozornost, a to jak u diváků, tak odborníků z oblasti psychologie a manželského poradenství. Jistě právem, neboť autorce se podařilo nahlédnout na mnohé důvěrně známé situace manželských i obecně vztahových krizí nově a v nečekaných souvislostech. Záludné problémy lidských duší se neustále vracejí a budou se vracet v těch nejrůznějších podobách, i když ve své podstatě se příliš lišit nikdy nebudou. Vraťme se proto i my nyní ke klientům jedné psychologické poradny. Tam se vydává i redaktorka ženského časopisu Eva Pírková (I. Chýlková) na rozhovor s doktorem Fořtem (J. Hartl), který zde pracuje s klienty při skupinové terapii. V tuto chvíli ani sama netuší, jak klíčové pro ni toto setkání bude... (Česká televize)

(více)

Recenze (31)

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československý osmidílný televizní seriál podle námětu A. Berkové, jenž se zabývá osudy nešťastných a zoufalých lidí, kteří hledají oporu u psychologických odborníků. Velmi výraznou postavu ztvárnil vynikající J. Hartl v roli doktora Fořta, jenž se pomocí jednoduchých a názorných cvičení ve skupinové terapii i individuálně skutečně a účinně snažil svým pacientům pomoci. Jednu z hlavních postav seriálu představovala novinářka I. Chýlková, jíž se rozpadlo manželství s nevěrným K. Heřmánkem a díky útěku k alkoholismu málem přišla i o dceru Janu v podání K. Jandové. Tento smutný a sugestivní příběh se jevil jako stěžejní a vypadalo to, že bude diváka provázet celým seriálem. Avšak v okamžiku, kdy nešťastná I. Chýlková dala přednost léčbě před pitím a odrazila se tak ode dna, její příběh ve čtvrtém díle nečekaně končí a seriál se věnuje problémům jiných osob. Skupinové terapie dr. Fořta právem přitahovaly divákovu pozornost, neboť se v nich odehrálo mnoho zajímavého a postupně tak odhalovaly problémy jinak neznámých osob, jež je navštěvovaly. Některým pacientům byl dán velký prostor a divák se tak mohl dozvědět mnohé z jejich osobního života, ať už se jedná o mladou vdovu Hanu Z. Bydžovskou, osamělou a nestabilní Noru se sklony k sebevraždám J. Šulcovou či nesebevědomého pošuka T. Juřičku. O jiných postavách, jež se pravidelně setkávali na sezeních u dr. Fořta, víme pouze to, jak se chovali na oněch terapiích a jejich trápení si můžeme pouze domýšlet z jejich slov. Tyto více či méně psychicky narušené osoby hrály O. Vízner, O. Navrátil, Ť. Brousek, T. Medvecká, J. Smutná, N. Konvalinková a V. Žilková. V seriálu se rozjíždí až příliš mnoho vedlejších dějových linií, aniž by byly uspokojivě vyřešeny, dokonce i poslední díl seriálu má velmi volné a nepřesvědčivé ukončení, jako by autorka neměla nic lepšího po ruce, a to v mých očích jinak výbornému seriálu dost škodí. Vskutku může mít divák dojem, že druhá polovina seriálu je o něco slabší, což dokazuje nedotažený závěr a proto jsem nucen přehodnotit své původně pětihvězdičkové stanovisko. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Nejzajímavější na tomhle díle byla všechna ta "skupinová sezení". Bylo zkrátka vidět, že seriál byl točen ve spolupráci s odborníky na slovo vzatými. A famózní výkon Ivany Chýlkové se musí taktéž připomenout. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled na terapeutická sezení Dr. Fořta (perfektní Jan Hartl); skvělé herecké výkony. Výborný scénář Alexandry Berkové řeší jednorázové problémy (paní Tichá a tichý její manžel), ale i dlouhodobé – v úvodních 4 dílech problém Evy, bývalého manžela Jiřího a dcery Jany (hlavně Chýlková, ale i Jandová zahrály přesvědčivě). V dalších částech je zajímavě rozvinut příběh Nory (Jana Šulcová) a mladé vdovy (Zuzana Bydžovská). Závěrečný citát A. Switzera: "Cokoliv jste udělali komukoliv dobrého - to zůstává." ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Těžko to hodnotit jako celek, protože samotná část s terapií a Hartlem není špatná, je kvalitou konzistentní a zasloužila by si kolem 3 hvězdiček. Ovšem část, která se věnuje soukromí lidi z terapie, ta je hodně proměnlivá. Stěžejní příběh v prvních 4 dílech, kde je Chýlková, Heřmánek a jejich dítě (a nová rodina), funguje na 5, i ta holčička to hraje dobře. Jenže ty ostatní už tak zajímaví nejsou a postupně mě to už moc nebavilo... Šulcová ok, ale tu další byli spíš slabí. Celkově dávám tři... Ale kdybych hodnotil jen první polovinu seriálu, šel bych určitě výš. ()

topi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Psychologický seriál Hynka Bočana staví na silných hereckých výkonech a skvěle zpracovaných skupinových terapiích. První čtyři díly patří Ivaně Chýlkové, ve kterých se potýká s problémy, které řeší nadměrným pitím alkoholu. Přesvědčivé až hrůza! V dalších pokračováních se podíváme do třináctých komnat dalším členům komunity, kterou vede Jan Hartl. Musím říct, že to má fakt sílu a s napětím jsem sledoval všechny další příběhy jednotlivých klientů, Zuzany Bydžovské, Tomáše Juřičky nebo Jany Šulcové. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

(hodnotím první sérii - díl 1 - 4): Seriál mě po nedávné repríze mě spíše rozesmíval. Sleduje dvě linie - v jedné excelující nesympatická chlastající Chýlková prožívá rozvodové peklo se svým nesympatickým přiblbým partnerem Heřmánkem, který zdrhl ke své milence Miroslavě Šafránkové a všem třem jim dělá peklo otravná dcera Chýlkové a Heřmánka, prostě spratek na odstřel (Klára Jandová). Tahle linie v post-socialistických kulisách je těžce pesimistická, autoři neopomenuli žádný aspekt deprese rozpadu rodiny a přitvrzují díl od dílu s pomocí výkonu Chýlkové. To by bylo tak za 3,5 hvězdy. Pak je tu druhá linie: vážený psychiatr Hartl léčí své pacienty a má povedenou partičku ve skupinové terapii. Tohle je bohužel hrůza, která táhne seriál ke dnu. Totiž, Hartl nepůsobí jako vážený psychiatr a to, co se děje v hvězdně obsazené skupinové terapii, bych souhrnně nazval "šílenství přerostlých dětiček v mateřské školce". Tyhle scény jsou směšné, nezajímavé, příliš dlouhé na poučnou levnou pointu, která je vždy uzavírá. Tahle linie je tak na odpad, zvlášť když vám dojde, že autoři chtěli zkopírovat ten kapitalistický model anonymních alkoholiků a rychle ho po revoluci prezentovat lidem jako čerstvou novinku dovezenou ze Západu spolu s lahvemi Coca Coly na pultech samoobsluh Jednota. Dnes už nám zůstala jen ta Coca Cola a vzpomínka na šokující výkon Chýlkové v roli trosky řítící se do pekel :) ()

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jestli kdy, v dějinách seriálu, byl nějaký někomu někdy užitku, tak je to tento....." a to se může stát, to víš že se to může stát, že i ty se začneš kácet ".... Pro ty co žádný problém nemají (jsou li tací) se může zdát seriál zbytečný a nebo mu nevěří...ale možná že taky pochopí,časem.... Za realizaci takového důležitého projektu, za možnost se o sobě hodně dozvědět. 100 %viděno 2018 Od pátého dílu pokles úrovně , díly dopsány na objednávku... ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Zajímavé praktiky a proslovy psychologa Fořta jsou sráženy některými nevěrohodně napsanými (a natočenými) scénkami. Vážně škoda toho děsného zpracování, protože jinak bych si tohohle seriálu považoval; v každém díle je nějaká ta chytrá myšlenka a třeba příběh pana Tichého ve 3. díle by si zasloužil vlastní film. ()

TroiMae 

všechny recenze uživatele

Seriál autenticky zobrazuje můj obor „manželského poradenství“ v 90. letech a osobní témata lidí. Oproti české Terapii s Karlem Rodenem, či „Hezké chvilky bez záruky“ od Chýlkové (které byly natáčeny v „naší“ poradně, než jsem tam nastoupil) obojí zobrazuje autenticky. Jak díky autentickým hereckým výkonům, tak díky tomu, že odborného poradce dělal PhDr. Zdeněk Rieger. Scénář pak feministickým šmrncem nezapře Alexandru Berkovou. Jediné, co nevidíme, je párové poradenství – uvidíme jen rodičovské dohody rozvádějících se rodičů. Jinak uvidíme individuální a skupinovou práci a výživné osudy lidí. ()

vitekpe

všechny recenze uživatele

Zajimavej serial z prostredni manzelske poradny a psychologie. Misty je to malicko naivni, zkratkovite, ale v principu je to fakt zajimave nakouknuti pod poklicku prace psychologu. ()

Jaccobos 

všechny recenze uživatele

Dobrý seriál, škoda, že dnes na tuto tématiku nemá moc diváků/tvůrců odvahu. Výborný Jan Hart - odborné rady Dr. Riegra jsou zjevné - jedná se o velice realisticky natočené příběhy ze skupinové i individuální terapie, byť jsou příběhy značně zjednodušené. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Minisérie o pádu a opětovném vzestupu na pomyslný životní vrchol v podání Ivany Chýlkové. Asistuje Jan Hartl. ()

raduna01 

všechny recenze uživatele

Co teď a co potom se skládá ze dvou částí. V první čtyřdílné sérii z roku 1991 s názvy Tvrz, Kruh, Dveře a Dno sledujeme osudy redaktorky Evy Pírkové a v druhé rovněž čtyřdílné sérii dotočené v roce 1992 s názvy Hodný hoch, Maratón, Velmi banální příběh a Staré děti sledujeme osudy ostatních pacientů psychologa Fořta. ()

wictoria 

všechny recenze uživatele

myslím, že čas od času bychom všichni potřebovali do takové skupiny docházet :-) moc se mi to líbilo. A skvělé herecké výkony. ()

anitae 

všechny recenze uživatele

Skupinová sezení, hodně přesvědčivá Chýlková Pírková s dcerou. První 4 díly právě s Chýlkovou byly super, škoda jen, že byly rychle ukončeny. Další postavy vdova Bydžovská, divný Juřička, krasavec Brousek, Konvalinková závislá na rodičích, sebevražedná učitelka Šulcová a další osůbky:) ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Manželství zaniklo ale rodičovství trvá!" Mně také trvalo pár dílů, než jsem sledování po dokumentární nudě vzdal. ()

newer_more 

všechny recenze uživatele

Seriál pro mně začal být míň zajímavý, jakmile se z něj vytratilo soustředění na jednu osobu (tj. duhu Chýlkovou). Poté jsem se už více soustředila na pana Brouska, který (dle sledování pokusů vytvořit dojem, že má na hlavě víc vlasů, než ve skutečnosti) musel rozbrečet několik maskérek. ()

Reklama

Reklama