Reklama

Reklama

O princezně, která nesměla na slunce

(TV film)

Obsahy(1)

Pohádkový příběh o sudbě, která se nevyplnila... Královská rodina žije v úzkosti. Princezně Sněhové vločce (M. Issová) bylo po narození přisouzeno, že nikdy nesmí spatřit sluneční svit. Dívka žije až do svých osmnáctých narozenin za těžkými závěsy a královskou zahradu navštěvuje pouze v noci. Podivné sudbě všichni slepě věří, jen mladičký zahradník Vilém (D. Tůma), kterému se princezna líbí, o ní upřímně pochybuje. Nikdo přece nesmí živé bytosti upírat právo na slunce! A tak se princezna začíná ptát… (Česká televize)

(více)

Recenze (26)

Skejpr odpad!

všechny recenze uživatele

Jedna z mých posledních nedělních odpoledních pohádek (ne-li vůbec poslední). A také jeden z prvních filmů, na které jsem již koukal s jistými diváckými ambicemi a s jakýmsi povědomím o českých hercích. Nuda k zbláznění a Martha Issová ve své první roli fatálně selhala. Pak jsem ji viděl až v roce 2007 v Tajnostech. O bože, jaký ta holka ušla ohromný kus cesty. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Princezna Sněhová vločka nesmí na slunce a divák si po chvíli přeje, aby umřela na nedostatek vitamínu D, nebo aby si srazila vaz pádem na špatně osvětleném schodišti. Paní Termerová není v téhle pohádce královna, ale podivná huhlavá osoba z rozcestí, navlečená ve škaredých šatech, říkající plytké nesmysly. Princezna je roztomilá, ale její verbální projev mě popuzoval formou i obsahem, za který princezna pohříchu nemohla. Ještě že byla princezna aspoň hezká. Zahradník byl to samé v bledě modrém, kdyby jen nyvě hleděl a mlčel, působil by lépe. Ani si nezkoušejte představit míru trapnosti milostného dialogu těch dvou. Shodně s ostatními komentujícími vyzdvihuji výkon pana Preisse. Co by to bylo za smutný svět, kdyby ani na něj už nebyl spoleh. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Kolik že tam těch sudiček bylo, pane ministře ??" - "Dvě !!" - "Ale tenkrát jste tvrdil, že byly tři !!" - "Dvě nebo tři !! Není to jedno ??" Tak když je to jedno, pane Drha, tak teda dvě.. Dělám si kozy !! ;) Protože ani na ty pomyslné dvě hvězdičky tahle jalová záležitost zkrátka nemá při nejlepší vůli ani omylem.. Po všech směrech nesmírně špatná pohádka, za níž by měl mít zákaz vycházet na slunce spíš zejména dramaturg !! ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Tato pohádka by nebyla špatná, ale chyběla ji pověstná jiskra. Bylo znát, že Martha Issová své herecké motory teprve zahřívá, Naďa Konvalinková tradičně v pohádkách perfektní a vše zachraňoval svou spontánností pan Viktor Preiss. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Nevýrazná Issová v roli princezny, která byla její první filmovou rolí. Zbytek obsazení je taky slabý, s vyjímkou Viktora Preisse v roli ministra, ten kdyby tam nebyl, stálo by to úplně za prd. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Naštěstí dost krátká kulisovka. Mladí herci nepřesvědčili, mě byli prostě nesympatičtí. Celou pohádku tak táhl především ministr kouzelného Viktora Preisse. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Pohádka na motivy Viktora Dyka. Praštěná pohádka stavějící na naprosté lidské hlouposti s neskutečným "herectvím" Marthy Issové. Nebýt báječného herectví Viktora Preisse, stálo by to zcela za prd. Takto aspoň bylo sem tam něco slušného. Hudební režie: Josef Spitzer ()

Braddy 

všechny recenze uživatele

Celou pohádku zachraňuje výkon Viktora Preisse a Naďy Konvalinkové. Jinak průměr. A nevím kde ČT vyhrabala toho nosatého zahradníka. Hraje dost "polenovitě" ()

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Podobenství o tom, jak jeden hajzl (případně pár hajzlů) dokáže cvičit se slušnými, naivními lidmi, vodit je na nitce, okrádat a balamutit a o tom, že stačí zapochybovat, pozeptat se, zapojit mozek a najednou se svět vrátí do přirozených kolejí, barev a perspektivy. Kolikrát já už jsem si říkala, kéž by už se ten nebo ta nebo ti probrali, probudili, vzpamatovali a vyhnali manipulátory, zloděje a lháře ze zámku. V této pohádce je ten moment prozření a pochopení pravdy strašně odfláknutý, nejasný, nemastný neslaný, tady se podobenství, které by mělo být dramatické a zvučné, mění v poněkud obyčejnější, fádnější a nenápadnější proces, což spíše odpovídá reálnému životu. Málokdy je to velký třesk, záblesk světla a berlínská filharmonie, spíše to bývá pomalé, lopotné, postupné tušení a následně poměrně nepříjemné až trapné poznání pravdy. Pokud by tedy pohádka napomohla alespoň jednomu divákovi pokusit se o interní revizi svých daných (většinou někým jiným) pravd a objevil jejich pofidérnost nebo dokonce nepravost, bylo by to fajn! Co se herců týče, tak Issovou nemám ráda, ale tady, stylizovaná do mechanické porcelánové panenky, mi kupodivu nevadila. Zahradník byl krásný, půvabně toporný a nádherně zamilovaný, což se přesně dá (nebo dříve dalo) od takovýchto jinochů očekávat. Královská dvojice príma, Konvalinka standardně super a Preiss dokonalost sama. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Průměrná televizní pohádka o zakleté princezně, která nesmí na slunce. A tak celý zámek je potemnělý, zabarikádovaná okna, dveře a všude jsou jen svícny. Princezna může chodit ven jen po setmění a před úsvitem, a tak zná místo motýlů a ptáků jen netopýry, místo slunečnic jen vůni růží a temnotu. Námět podle Viktora Dyka je to skvělý, bohužel provedení v lacině vyrobené televizní pohádce se nepovedlo. Martha Issová navíc v roli princezny je příšerná a nic nemění na tom, že to byla její první role. Z celé pohádky tak vyčnívá jen výkony Preisse a Konvalinkové. [323. hodnocení, 18. komentář, 41%] ()

Ezis 

všechny recenze uživatele

Krásné kostýmy a celkem dobrý scénář, ale ne až tak dobře natočený - scény náhle končí zrovna v nejromantičtějších chvílích, což se do pohádky nehodí. Horší hudbu jsem v pohádce už dlouho neslyšela a horší princeznu než Martha Issová už dlouho neviděla. Role hubaté Fanynky v pohádce O bílé paní jí sedla, ale křehká princezna Sněhová vločka opravdu ne. Snažila se sice mluvit a chovat jako princezna, ale zapomněla do toho zapojit oči a do její princeznovské něžnosti chvílemi zaznívala přidrzlá pražština. Pohádku jsem dokoukala jen kvůli Viktoru Preissovi, který exceloval v roli ministra a házel skvělé výrazy á la sir Humphrey z "Jistě, pane ministře". A jeho slovní (i fyzické) souboje s Naďou Konvalinkovou byly k nezaplacení. ()

Jonatána 

všechny recenze uživatele

Patnáctiletá Martha Issová, která prostě ještě neuměla hrát a vypadala jako malá holka, kteoru taky byla, hezoučký, byť rovněž dřevěný zahradník, super Viktor Preiss (ten taneček byl boží), pohdová Naďa Konvalinková a jinak ztráta času. :-) ()

hermiona 

všechny recenze uživatele

O Martě Issové, která nesmí hrát princezny. A Lenka Termerová královny. Holt, herečka na takové role musí mít alespoň kapičku modré krve. Když nemá, musí ji někomu kousek vypít. Tahleta rádoby pohádka pila krev mně. Ale jednu hvězdu si zaslouží Viktor Preiss a jeho háro. ()

Reklama

Reklama