Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když se malý Jirka Novák (J. Kalous) s rodinou svého spolužáka Zdeňka zúčastní veselého mikulášského putování po městě, netuší, jak důležitou změnu v životě mu tenhle večer přinese. Příběh desetiletého chlapce, který nečekaně objeví svého dědečka (R. Brzobohatý), s nímž se jeho rodiče (J. Krausová a J. Hrušínský) před lety navždy rozešli, vypráví citlivě o osamění, z něhož malý Jirka najde cestu a dokáže vrátit dědečka zpět do rodiny. (Česká televize)

(více)

Recenze (20)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Objev Věry Plívové-Šimkové si našel velice sympatického dědečka, kterého by nejedno dítě vyměnilo za celý zvěřinec. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Poslední režijní počin Ivo Nováka je zdlouhavá nuda. Má sotva hodinu, vleklo se to tak, že jsem měl pocit, že mám za sebou dvakrát Titanic. Co je na filmu špatně? V podstatě všechno. Začnu Janem Kalousem, ten mně kazil zážitek nejvíc. Protivný fakan. Příběh je ryze vánoční, takže nechybí archaismus v podobě Mikuláše a čerta. Je na to ještě dneska někdo zvědav?! Velkým mínusem je nedobré instruování zápletky. Ta spočívá v tom, že vnuk hledá svého dědečka, který ho v převleku za Mikuláše obdaroval, pak se beze stopy vytratil. Rodina byla nějak sto let rozhádaná, takže kluk neměl možnost svého dědu poznat. Celé mně to přišlo laciné. Jak zpracovaná myšlenka, tak i technické zázemí bylo příšerné. Herci kolem Kalouse se snažili, jenže jejich prostor a účinkování postrádalo zajímavý výsledný efekt. Závěrečné shledání v domově důchodců bylo totál pičoidní. Proč je vlastně v názvu "pes"? Kluk si přál nějakého psa pod stromek, pak ale usoudil, že děda je lepší než pes. To jeho prohlášení jsem nepochopil, ale na tom nesejde. Nejlepším scénou je ta, v níž si dětský hrdina pustí na videu Novákův nejslavnější film Léto s kovbojem. Vše ve filmu je nudné, roztahané a nezajímavě podané. 2/10 ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Ne každý dědeček je lepší než pes. Ale zde jde o tu nejlepší možnou variantu. Dítě objeví dědečka, ten se k němu zná, kluk Jirka si najde k dědečkovi cestu, a dospělí si řeší své starosti... ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

I podle mě, je děj filmu hodně primitivní, ale pěkně ho vyvažuje přirozený herecký výkon Jana Kalouse, coby Jirky Nováka. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Velmi předvídatelný příběh. Radoslav Brzobohatý byl jako dědeček sympatický. Očekávala jsem, že si to dospěláci mezi sebou vyříkají. Ale to by zřejmě celý příběh posunulo někam jinam. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Méně známý televizní snímek s miloučkým Janem Kalousem (hlas Kevina McCallistera) v roli chlapce, kterému rodiče nechtějí dovolit vlastního psa, ale místo toho se seznámí se ztraceným dědečkem. Na jedno zhlédnutí (ideálně v převánočním čase) naprosto v pohodě. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Dalsi krasny dokaz toho, ze normalizacne filmy v druhej polke 80. rokov uz nestacili s dychom a jedine, co dokazali ponuknut, bola tato priserna nuda. 5 % ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Veskrze pozitivně laděný film o starých křivdách a rodinných sporech, jimž děti nerozumí. Proto se je rozhodne chlapec napravit. Ne vše musí být vysloveno nahlas, konec byl uspokojivý. ()

Hillock 

všechny recenze uživatele

Nedotažený scénář. Příběh si zasloužil rozvinout, především vztah Jirky s dědečkem. Nevím, jestli to bylo nízkým rozpočtem, ale dalo by se z toho vymlátit mnohem více. Jevilo se mi, že chtěli uvařit vejce natvrdo, ale vyšlo jim naměkko. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Toporne vykony a hlavne neprirozene dialogy detskych hercu mohou film tohoto typu spolehlive zazdit. K cemuz doslo i zde. A moralni pouceni v zaveru pusobi hodne umele. Proc to nemelo 30 minut? Velmi slaba televizni zabava... 2- ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Jestli tohle budou někdy dávat na Vánoce, tak si to rozhodně nepustím. Přišlo mi to totiž nadmíru smutné, i když s dobrým koncem. ()

Přemek 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý bakalářský příběh, který se z dvaceti minut dostal na padesát jen tím, že udělal z většiny postav hlupáky či asociály. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Příběh ze života, který platil, platí a platit v budoucnu i nadále bude. Nic než pouhá realita života bez příkras. Zpočátku to vypadá na obyčejný veselý dětský příběh z období Mikuláše, ale potom to každou další minutou více a více sklouzává do psychologické roviny poukazující na problematiku dítěte ohledně rodinných vztahů, až to nakonec dojde do emočního finále. Děti prostě nejsou blbé a nevšímavé, jak si mnohý dospělý člověk myslí. A případů opravdu může být mnoho. Tento příběh vypráví o klukovi, který když se dozví, že dědečky má každý dva, začne mu vrtat hlavou jak je možné, že on poznal pouze jednoho. A když rodiče mlží a nemají se k tomu, aby mu to vysvětlili, chopí se pátrání po něm sám. V hlavní dětské roli Jan Kalous, který už bohužel není mezi námi, o kterém málokdo ví, že to byl právě on, kdo skvěle nadaboval Kevina v americkém filmu ´Sám doma´ (1990). Příběh o tom, jak kluk z paneláku najde svého dědečka, čímž dojde ještě k jedné rodinné události, je napsán impozantně, pro dětské diváky v jednoduchosti a do podoby televizního filmu zpracován tak, že od prvních minut zaujme. Po shlédnutí zbývá jen otázka, jestli si z toho také někdo něco vezme. ()

chrispe 

všechny recenze uživatele

Fajn televizní rodinný film. Lze mu vytknout letos, ale mně sednul do nálady. A plusem je Radek Brzobohatý. Já ho miluji. // 23.12.2022 Z 2,5 * na 4*… nemůžu jinak. ()

Pitryx odpad!

všechny recenze uživatele

Boooože kdo toto vymyslel. Podle fotky domu najde dědu. Chá chá. No dobrá no, náhoda, nebo dům už znal. Vzal to čert. Stejně je to slzopudná konina pro matičky a dívky. O klukovi mamlasovi, co ze sebe nevypraví ani slovo, když mu berou bedničky na boudičku pro pejska. Ale jindy mu ta huba jede, to jo. Poslední počin pana režiséra Nováka, který si zde ještě stihl udělat reklamu na své, o třináct let starší dílo. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tohle je shodou okolností nejen poslední film režiséra, ale též scénáristy. A zase jednou tu máme dítě chytřejší než rodiče. Tudíž si svého dědečka najde a přivede ho zpět, když jsou oba dospěláci neskutečně tvrdohlaví. Akorát mě překvapilo, že věděli, kde mají dědulu hledat. ()

Cesty timem 

všechny recenze uživatele

Tak nějak nijak nic moc. Ale přesto dědeček je lepší než pes a tento film je lepší než řada dnešních... Hudba Petr Hapka, text písně Petr Rada. ()

Reklama

Reklama