Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Scénář pohádkové féerie s písničkami napsal básník, spisovatel a překladatel Josef Hiršal. Vznikla volně na motivy jeho stejnojmenné novely, kterou vytvořil společně se svým přítelem, básníkem a výtvarníkem (autorem proslulých koláží) Jiřím Kolářem. Komické historky o potrhlém městě a jeho svérázných obyvatelích si berou na mušku lidskou hloupost a omezenost. Autoři vyzdvihují grotesknost a humor, vytvářejí satirické portréty různých typů městských hodnostářů, chlubilů a ctižádostivců v celé jejich prázdnotě a bezduchosti. Role Kocourkovských občanů si zahráli mj. L. Tokoš, M. Donutil, O. Navrátil, J. Smutná, M. Suchánek a další. Průvodcem tohoto úsměvného příběhu a zpěvákem v jedné roli je Marek Eben. (Česká televize)

(více)

Recenze (24)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

V té studiové verzi to docela málo sedí. Kulisy jsou takové nijaké. Za to obsazení tvůří tehdejší hereckou elitu. Písničky slouží k poslechu a nejsou špatné. Celkově si ale myslím, že pohádka mohla být delší, kulisy propracovanější, když už se muselo natáčet ve studiu a mohli jsme vidět více vtipu i narážek. Ta nadutost a hloupost tam ale vidět je a dospělí diváci jistě najdou nebo poznají i osobnosti z dnešní české, evropské a světové politiky nebo kultury. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá televizní komedie vyprávějící o příhodách obyvatel slavného městečka Kocourkov. Příběh se zaměřuje především na stavbu místní radnice, jež je pečlivě plánována tamější městskou radou. Právě tato městská smetánka ve složení dlouholetý starosta L. Tokoš, továrník M. Maděrič, předseda spolku holubářů O. Navrátil (což dokazuje jeho kabátec notně potřísněný ptačím trusem), koktavý L. Kostelka a písař M. Suchánek má na svědomí veškeré komické prvky. Ve druhé polovině se na scéně začíná objevovat kocourkovský chytrolín Nácek, jenž se záhy stává starostou. Postavu s kontroverzním jménem zahrál naprosto jedinečně M. Donutil, jenž v druhé polovině této taškařice zářil a jemuž podobné role hlupáčků neskutečně sedí (stejně neuvěřitelně vtipný byl mimojiné i jako líný Honza v pohádce O buchtách a milování). Zpěvem snímek obohacuje M. Eben a kromě jiných vedlejších postav zaujal M. Táborský jako tajný Brettschneider (zbytečná, ale svými gesty velmi zábavná postava) a J. Smutná jakožto půvabná Náckova manželka Kačenka. Zdá se, že se dalo z tohoto typicky českého kocourkovského tématu získat ještě víc zábavy, nicméně vzhledem k zajímavým hereckým tvářím z nepříliš prozkoumaného počátku 90.let a zejména díky M. Donutilovi hodnotím tento komediální Smyczekův počin nadprůměrně. ()

Reklama

+sfinx+ 

všechny recenze uživatele

Ach, kdyby to jen nebylo tak pravdivé.. :-) Jinak samozřejmě klasika za plný počet. Na Werichovu satiru to možná nemá, ale rád bych upozornil na to, pro koho je každý z filmů primárně určen. Od později narozených by sem nejspíše přišlo přesně opačné hodnocení obou filmů. Navíc obyvatelé jsou zde takoví, jak je popsal O.Sekora - hloupí, Werichova verse takovouto kocourkovskou inteligenci a náladu města nezachytila. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Kocourkov je výjimečný počin mezi televizními ateliérovými pohádkami. Karel Smyczek využil geniálního námětu, do pohádky si pozval spoustu skvělých herců, kteří si natáčení užívali a výsledkem je tahle humorná pohádka o lidské hlouposti. Jen tu nestaví radnici od střechy, nýbrž zapomněli na okna. Ještě že mají Miroslava Donutila, který na to přišel, jak to opravit. [756. hodnocení, 22. komentář, 74%] ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Tatínek Šebek z Pelíšků... Černý baron Tronda... nebo Sluha dvou pánů Truffaldino... ti všichni ať se jdou zahrabat. Miroslav Dountil JE Nácíček. Tuhle televizní komedii totiž povýšil na něco až nadpozemského. Ta grácie, s jakou ztvárnil nebetyčnýho kariéristickýho podlejzavýho blba totiž nemůže pramenit jenom z herecké rutiny. V tom je kus člověčenství, který vyvěrá přímo z umělcova nitra! :) ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • Majitel továrny na semtele (Mojmír Maděrič) si ponechal na pravé ruce pod krajkovým rukávem košile pánské kombinované hodinky - ručičkové s digitální datumovkou, ačkoliv jako konšel používá cibule na řetízku v kapsičce vesty. (Kirman)

Reklama

Reklama