Reklama

Reklama

Dobrodružství Robinsona Crusoe, námořníka z Yorku

  • USA Adventures of Robinson Crusoe, a Sailor from York

Obsahy(1)

Loutkový film na motivy slavného románu Daniela Defoe. (oficiální text distributora)

Recenze (82)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Klasika tentokrát trochu jinak, a to tak že loutkově:) Další důkaz o kvalitě české animátorské školy, navíc s příběhem vyprávěným s lehkostí a vtipem. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Burton a Selick sa môžu ísť zahrabať. Kedy už tieto skvosty českej trikovej a animačnej školy vyjdú na dvd???!!! Chcem Zemana, chcem Trnku, chcem Robinsona! ()

T2 

všechny recenze uživatele

spojenie animácie z hranou bábkovou formou tu náramne vyšla, je to nápadité a zábavné /80%/ ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Báječný byl Robinson, pral se s dálkou sám. Ostrovem doved vládnout. Všechno měl, lásku žádnou. Ač báječný svět hrdinů dnes úsměvným se zdá, Robinson naším přítelem dál zůstává. Tohle zpívá Karel Gott při konečných titulcích tohoto filmu. I já si myslím, že je to jedno z nejlepších převedení Defoeovy knihy. O vtip se obvykle stará papoušek skvěle namluvený Stanislavem Fišerem a taky pes Bud. O drama a akci zase sám Robinson. A i přes humornost a vysokou zábavnost si snímek zachoval určitou jímavou poetiku, výtečnou atmosféru opuštěného ostrova a člověka na něm. Člověka, který se pomalu stává z povrchního cápka moudrým mužem. Který nachází i v maličkostech takovou radost, že si ji ani nedokážeme představit. Který je přesto tím nejsmutnějším a nejosamělejším člověkem na Zemi. Za těch osmadvacet let, co byl na ostrově si na něj tak zvykl, že se mu v samotě zalíbilo. Nejdojímavější scénou je určitě Budův odchod. K formě filmu, myslím, že je geniální propojení loutkové a kreslené animace, protože si tak tvůrci mohli dovolit mnohem víc, než jen s loutkami. Loutky představují realitu, jaká se právě Robinsonovi děje a kresbičky jeho vzpomínky. Všecko je nádherně vypracovaný i přestože ty kresbičky vypadají jak ještě hrubější Mach a Šebestová. A i díky tomuhle filmu miluju pohybovou animaci. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Kája Gott, který příběh otevírá a uzavírá, je naštěstí jediným přešlapem. Jinak je to sympatické a s místy překvapivě vydařeným humorem. Takhle nějak si představuju klasiku tuzemské animace. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Skutečně jedna z mých nejkrásnějších vzpomínek na animované dobrodružství z dětství. Dodnes si představuji Robinsona jako tuto loutku. Patrně nejlepší zpracování Defoeovy předlohy. Netřeba víc dodávat. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Zpočátku nadšení, ke konci téměř zhnusení. Jako velmi sympatické zde hodnotím technické zpracování - kombinace animovaného filmu s loutkovým zde bezvadně funguje, a velmi dobré je i namluvení všech postav. S původním Defoeovým textem to pochopitelně nemá moc společného - beztak dodnes nebyl kompletně přeložen do češtiny, a všichni ho proto znají jen v převyprávěné podobě pro děti. Ty jsou í cílovkou tohoto dílka - při sledování jsem se přesunul ve vzpomínkách do dětství, kdy by mě podobná romantická vyprávěnka velmi pravděpodobně asi bavila - dnes nad tím však už jen ohrnuji nos a zívám nudou. Nadto mě tam vyloženě sral ten mluvící papoušek - jak byl ten pes v první půlce super, tak ten pták stáhl celý můj dojem z filmu vydatně dolů (třeba když dělal Robinsonovi Pátkova tlumočníka - jako wtf?!). A ve scéně, kdy se papoušek spolu s Pátkem ožral a společně zpívali cosi na způsob nějakého moravského lidového popěvku (za doprovodu harmoniky), jsem se už jen chytal za hlavu, jestli náhodou nesleduji vlastně parodii. Konec mě pak vyloženě otrávil - Krátký film Praha na svět přivedl mnohem lepší filmy, které s tímto nesnesou srovnání. Hudební doprovod z dílny normalizačního hitmakera Svobody a závěrečná píseň v podání Karla Gotta jsou pro mě pak jen poslední kapkou, proč si mě tento film nezískal, a proč si myslím, že je neblaze poznamenán dobou svého vzniku. Za mě slabé tři hvězdy. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Příběh je docela pěkný a občas se člověku může lehoulinkou vtipností hnout i koutek. Výborný byl vypravěč a docela se mi zamlouvalo loutkové provedení, což je věc zcela vyjímečná. Robinsona Crusoe jsem kdysi v mládí jistě přelouskl a dokonale ho celého zapomněl. Jsem si však naprosto jistý, že tak luxusní tree house si v knize jistě nevybudoval. Hudba byla na celém Robinsonovi to nejlepší božský Kája spojil síly s druhým Kájem, který již obývá hudební nebe(čímž si vzhledem ke způsobu opuštění světa nejsem vůbec jistý) a vytvořili standart, který vytvořili vždy, kdy spojili své síly. Střední část filmu odbočila do lehké nudy a já se přes 2* nedovedu dostat. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Nádherné pohlazení po duši. Návrat do dob dávno minulých, tím nemyslím léta osmdesátá jako taková, ale ta má. Léta dětství, kdy televizní pohádka byla svátkem. Jak jsme mohli vůbec existovat? Nechci se však pouštět do zbytečného vzpomínání a nefér srovnávání minulosti a současnosti, chci jen vyseknout poklonu parádnímu loutkovému filmu s hlasem Pana vypravěče Postráneckého. Defoe napsal skvělý dobrodružný příběh, ale teprve Látal mu dal duši, českou, laskavou a plnou humoru. Hodnocení nejvyšší, jak jinak. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Dneska bych už asi ta Dobrodružství Robinsona nevydržel, ale dříve jsem se hodně do jeho životní situace promítal, a fandil mu. Neměl to na ostrově snadné. Ale pořád to měl lepší, než řada námořníků, co se jim pokazila loď a na žádný ostrov nedopluli... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Po všech směrech propracované ale pro mě nezajímavé, nezábavné a překvapivě nudné. Jako některé Zemanovky, které film připomíná. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Aneb co jste o Robinsonovi netušili. Tak jako obvykle Češi udělali z klasiky komedii - a vůbec ne špatnou. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších animáků. Perfektní přepis Defoeovy knížky, navíc s Postráneckého vyprávěním a skvělou hudbou. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Jak napsal Paul Muldoon: "Stejně jako nejvíc větru / Je tam, kde jsou stromy, // Tak nejvíce světa je / Kolem nás samotných." ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Aj takto môže vyzerať príbeh o Robinsonovi, ktorý stroskotal na ostrove. Zaujalo ma, aké zvieratá tam dali. Jedinú priam bezvýznamnú chybičku vidím v tom, že taký papagáj ako tu bol asi nejedáva mäso. Inak ten príbeh bol pekný, bolo to pohodové, stále sa niečo dialo, miestami to bolo vtipné, veľmi milá rozprávka pre deti a tentokrát mi vôbec nevadilo, že tam boli bábky. Malo to svoju atmosféru, svoje osobitosti a navyše to bolo veľmi pozitívne, čo sa mi páčilo ako to zobrali, že z toho neurobili tragédiu. ()

Reklama

Reklama