Reklama

Reklama

Pád do ticha

  • Velká Británie Touching the Void (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film je natočený na motívy rovnomennej knihy Joe Simpsona. Rozpráva skutočný príbeh dvoch britských horolezcov Joe Simpsona a Simon Yatesa, ktorí prežili v roku 1985 tragickú nehodu vysoko v peruánskych Andách. Pri zliezaní západnej steny oboch spájalo jediné lano. Simpson sa však nešťastne zranil a oboch dostal do život ohrozujúcej situácie. Jediné, čo mohol Yates pre oboch spraviť, bolo prerezanie lana, ktoré ich spájalo. Simpson spadol do ľadovej trhliny, odkiaľ sa plazením a v bolestiach bez akéhokoľvek jedla a vody po temer štyroch dňoch dostal späť do základného tábora. Dorazil iba hodinu pred Yatesovým odchodom späť do Británie.

Tento epický príbeh nie je len o horolezectve a horách. Je hlavne o ľudskej duši a sile.Ich návrat sprevádzali zmiešané reakcie. Spoločnosť bola šokovaná. Yates sa nevyhol silnej kritike zo strany horolezeckej komunity za prelomenie a porušenie nepísaného pravidla a tabu - za prerezanie spoločného lana. Nevyhol sa ani pokusu o vylúčenie z Alpine Club. Na základe silného psychického tlaku, ktorý bol vyvíjaný na Yatesa sa Simpson rozhodol publikovať ich spoločný príbeh ako vysvetlenie rozhodnutia priateľa, a aby vyvrátil jednostranný pohľad na jeho počínanie. Simpson veril, že Yatesovo rozhodnutie zachránilo životy obom. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (431)

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Horolezci jsou magoři! Ale myslím to v dobrém slova smyslu, ale jak nazvat lidi, kteří se dobrovolně podrobují neuvěřitelně těžkým zkouškám fyzické i psychické odolnosti! A to i pokud jde všechno podle jejich plánu, bez komplikací, je to nadno sil! A pokud se něco posere, tak to většinou končí tragicky - jinak teda samozřejmě nic nevím o horolezectví, ale tohle si myslím!...Samotnej film je vlastně branej jako hraný dokument (něco na způsob Přežít, co běží teď na čt1, ale velmi profesionální) o tom, když se něco posralo a jak člověk dokáže čelit smrti! Vždycky jsem bral jako nejlepší a nejrealističtější horolezecký film K2, ale tohle předčilo všechna moje očekávání! Rozjezd je pomalej a nudnej a díky formě dokumentu to vypadá, že to až do konce bude pěkná otrava, ale pak je to najednou uplně strhující! Perfektní "film" a devět z deseti! ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Myslel som, že toho zvládnem viac.“ Asi by som sa za to mal hanbiť, ale toto ma nebavilo. Niektoré filmy sú zvládnuté slabšie/ priemernejšie, ale zato majú silný (etický, ľudský) rozmer, na aký sa ich o pár tried lepší bratia nezmôžu, pretože nevznikli podľa skutočných udalostí. PÁD DO TICHA je presne tento príklad. Je to film, ktorý má čo povedať, ale kebyže sa jedná o "čistý dokument" a nie "rekonštrukciu", určite by ma to zaujalo na 80%. Takto slušná horolezecká dráma "vraj podľa skutočnosti". ()

Reklama

rawen 

všechny recenze uživatele

Potom, co jsem si přečetl obsah filmu, jsem se maličko obával toho, co mi bude naservírováno. Naštěstí jsem se nedočkal žádné další holywoodské eskapády, ale výborně zpracovaného popisu událostí dokumentární formou. Je skvělé, že se autoři snímku drželi jen toho podstatného a celým průběhem diváka provází skuteční aktéři oné fascinující události. Myslím si, že není mnoho podobně kvalitních snímků, které ukazují sílu a nezdolnost lidského ducha, alespoň mne tedy žádný okamžitě nenapadá... Výborné. 8/10 ()

Eawy 

všechny recenze uživatele

Film, postavený výlučne na príbehu, ktorý zaujme najmä spôsobom akým bol natočený, ale najmä faktom, že bol skutočný. Pri dokumente sa herecká stránka nedá kritizovať. Ale čo sa týka myšlienky a scenáru, to bolo veľmi podarené. Osobne by som film rozdelila na také dve polovice, lebo, nie je nudný, len je vyčerpávajúce prijať toľko dramatických scén naraz. Ale inak veľmi pekné 70% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Výnimka potvrdzuje pravidlo, teda i pravidlo neprerezávať lano, na ktorom visí spolulezec. Príbeh je silný, vôľa prežiť obdivuhodná. Keďže vieme, ako to dopadlo, z detailného opisu samozáchrany mizne napätie a ak nemáte vzťah k horolezectvu, začne sa do sledovania filmu vkrádať nuda. A keď je vám navyše, tak ako mne, cudzí výrok Edmunda Hillaryho, že jediným dôvodom jeho lezenia na Everest bolo to, že existuje, potom sa vaše hodnotenie ťažko dostane cez tri hviezdičky. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (13)

  • Dokument se natáčel dva roky na vícero místech v Peruánských Andách a Alpách. (imro)
  • Simon sa vrátil do Anglicka, a bol mnohými ľuďmi z horolezeckej spoločnosti kritizovaný za to, že odrezal lano, ktoré ho spájalo s Joem. Joe sa ho ale vždy zastal. (Karush)
  • Ani do roku 2012 se nikdo další o výstup na horu Siula Grande v pohoří And od roku 1985, kdy se pokusili zdolat vrchol Joe Simpson a Simon Yates, nepokusil. (boul)

Související novinky

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

22.06.2006

...zpívá Ivan Mládek a vlastně tím popírá prvotní ideu horolezectví, tedy překonávání hranic (svých i přírody) a snaha o dosažení nedosažitelného. Filmy o horolezcích a jejich hrdinských výstupech… (více)

Reklama

Reklama