Reklama

Reklama

Pád do ticha

  • Velká Británie Touching the Void (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film je natočený na motívy rovnomennej knihy Joe Simpsona. Rozpráva skutočný príbeh dvoch britských horolezcov Joe Simpsona a Simon Yatesa, ktorí prežili v roku 1985 tragickú nehodu vysoko v peruánskych Andách. Pri zliezaní západnej steny oboch spájalo jediné lano. Simpson sa však nešťastne zranil a oboch dostal do život ohrozujúcej situácie. Jediné, čo mohol Yates pre oboch spraviť, bolo prerezanie lana, ktoré ich spájalo. Simpson spadol do ľadovej trhliny, odkiaľ sa plazením a v bolestiach bez akéhokoľvek jedla a vody po temer štyroch dňoch dostal späť do základného tábora. Dorazil iba hodinu pred Yatesovým odchodom späť do Británie.

Tento epický príbeh nie je len o horolezectve a horách. Je hlavne o ľudskej duši a sile.Ich návrat sprevádzali zmiešané reakcie. Spoločnosť bola šokovaná. Yates sa nevyhol silnej kritike zo strany horolezeckej komunity za prelomenie a porušenie nepísaného pravidla a tabu - za prerezanie spoločného lana. Nevyhol sa ani pokusu o vylúčenie z Alpine Club. Na základe silného psychického tlaku, ktorý bol vyvíjaný na Yatesa sa Simpson rozhodol publikovať ich spoločný príbeh ako vysvetlenie rozhodnutia priateľa, a aby vyvrátil jednostranný pohľad na jeho počínanie. Simpson veril, že Yatesovo rozhodnutie zachránilo životy obom. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (431)

Renton 

všechny recenze uživatele

Předloha: Joe Simpson .. Úchvatné panoramatické záběry a neskonalý souboj člověka s panenskou přírodou, protentokrát zastoupenou krutě krásnou horou kdesi v pohoří Andy. Dokumentární zpracování prolínající se s obrazovým převyprávěním oné drsné situace působí velmi věrohodně a nepostrádá krásu, ale i drsnost a surovost odvětví, jakým horolezectví bezesporu je. Kdo zná to kouzlo lezení po skalách (já bohužel ne), musí být uchvácen a přes všechny obtíže a strasti tiše závidět. I já jsem na konci padl do ticha.. 85%. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Neuveriteľný dokument a ešte neuveriteľnejšie, že je podľa skutočnej udalosti. Dej, ktorý sa naozaj stal, by snáď nevymyslel ani najlepší hollywoodsky režisér. Keďže som nevedel, ako to celé skončí, zážitok bol ešte lepší. Filmu prospelo, že bol natočený v roku 2003, pretože tam nie je nič zbytočne natiahnuté ako sa to deje v dnešnej dobe hádam pravidelne, ale zase na druhú stranu by si tento zaujímavý dokument zaslúžil aj remake. Ak máte radi adrenalín, napätie, šokujúce zvraty, ale predovšetkým hory a horolezectvo, tak toto je povinná jazda. (5.6.2022) ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně sílná zkouška odvahy v nepříznivém prostředí. Opravdové drama, skutečný horor. I kultovní díla z pera Alfreda Hitchcocka jsou proti tomuto příběhu otřepanou limonádkou. Hory z lidí nemají strach. Kolik zmrzlých lidí ukrývají? Kolik horolezců se nevrátilo z výstupu a už je nikdo nikdy neviděl? Jaká nebezpečí se skrývají na každém metru? Jak hrozný to musí být pocit, když vypadnete ze stěny a padáte do hlubin? Co se honí člověku hlavou, když zůstane viset a ví, že šance na pomoc, je minimální? Jak velká je úzkost v ledovcové trhlině? Jak silná je touha žít? Pád do ticha mnohé z výše napsaných otázek zpracovává na základě skutečné události, což dodává na poutavosti a dojemnosti. Geniální sportovní dokument, skvěle natočený..pouze český dabing je příšerný. Snímek měl takovou sílu, že bolest v noze jsem začal pociťovat i na sedačce v obýváku. ... Pro všechny, kdo hory milují pro jejich krásu a nebezpečí, ale i pro ty, kteří je nenávidí pro jejich nevyzpytatelnost, krutost a drsné podmínky, jež v nich panují. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

DVD/// Obsazení 8/10 Děj 7/10 Hudba 5/10 Efekty 9/10/// +chválím filmové zpracování, přírodní scenérie, herci, bonus u dvd "po návratu" -mohla být klidně výraznější hudba/// Drsné! hlavně ze začátku (zlomená noha). Zajmavě zpracovaný příběh o silné vůli člověka. Tento film dokazuje, že lidské tělo při velkém odhodlání dokáže nemožné. Přesto si myslí, že ten borec měl hodně velkou dávu štěstí./// Celkem 71%/// ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Jóó? Jo!!! Tak tohle můžu... Jednoduché, brilantní, úchvatné.... Co jiného dodat... Paráda! Pád do ticha je film o lidské vůli, pudu sebezáchovy a překonávání sama sebe. Realisticky dokonale zpracovaná rekonstrukce snad nemůže nechat nikoho v klidu. Já abych se bál po shlédnutí tohoto filmu vylézt i na Kunětickou horu (ještě štěstí, že můj nejmilejší zvuk je šumění moře a palem a při teplotě pod 20°C mi začíná depka). Tenhle film je ideální prostředek na to, jak některým „mistrům světa a okolí“ názorně předvést co hory dokáží a zvláště pak velehory, ty si zaslouží obzvlášť mimořádný respekt. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (13)

  • Snímek měl premiéru na Filmovém festivalu v Telluride, roku 2003. (imro)
  • Simon sa vrátil do Anglicka, a bol mnohými ľuďmi z horolezeckej spoločnosti kritizovaný za to, že odrezal lano, ktoré ho spájalo s Joem. Joe sa ho ale vždy zastal. (Karush)
  • O 2 roky neskôr, po 6 operáciach, sa Joe vrátil k horolezectvu. (Karush)

Související novinky

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

22.06.2006

...zpívá Ivan Mládek a vlastně tím popírá prvotní ideu horolezectví, tedy překonávání hranic (svých i přírody) a snaha o dosažení nedosažitelného. Filmy o horolezcích a jejich hrdinských výstupech… (více)

Reklama

Reklama