Reklama

Reklama

Pád do ticha

  • Velká Británie Touching the Void (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film je natočený na motívy rovnomennej knihy Joe Simpsona. Rozpráva skutočný príbeh dvoch britských horolezcov Joe Simpsona a Simon Yatesa, ktorí prežili v roku 1985 tragickú nehodu vysoko v peruánskych Andách. Pri zliezaní západnej steny oboch spájalo jediné lano. Simpson sa však nešťastne zranil a oboch dostal do život ohrozujúcej situácie. Jediné, čo mohol Yates pre oboch spraviť, bolo prerezanie lana, ktoré ich spájalo. Simpson spadol do ľadovej trhliny, odkiaľ sa plazením a v bolestiach bez akéhokoľvek jedla a vody po temer štyroch dňoch dostal späť do základného tábora. Dorazil iba hodinu pred Yatesovým odchodom späť do Británie.

Tento epický príbeh nie je len o horolezectve a horách. Je hlavne o ľudskej duši a sile.Ich návrat sprevádzali zmiešané reakcie. Spoločnosť bola šokovaná. Yates sa nevyhol silnej kritike zo strany horolezeckej komunity za prelomenie a porušenie nepísaného pravidla a tabu - za prerezanie spoločného lana. Nevyhol sa ani pokusu o vylúčenie z Alpine Club. Na základe silného psychického tlaku, ktorý bol vyvíjaný na Yatesa sa Simpson rozhodol publikovať ich spoločný príbeh ako vysvetlenie rozhodnutia priateľa, a aby vyvrátil jednostranný pohľad na jeho počínanie. Simpson veril, že Yatesovo rozhodnutie zachránilo životy obom. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (431)

POMO 

všechny recenze uživatele

Ako milovník hôr som čakal niečo velké a dočkal som sa ešte väčšieho. Jednoduchou stavbou hraného dokumentu tento film pohltí viacej než kadektorý nákladný a sofistikovaný celovečerák. Brilantné! ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Emotivní a poučný příběh o tom, že silná vůle je jednou z největších výsad, kterou člověk může mít a že bojovat do posledních sil se někdy vyplácí. Ukažte mi nějaký jiný film za posledních pět let, který tuto myšlenku sděluje ještě s větší intenzitou a já vám zaplatím cestu do peruánských And :o) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Podobně silný zážitek ve mě nezanechal ani lecjaký vymyšlený horor. Tenhle je i přesto, že od začátku znáte "pointu", nesmírně napínavý. Je fascinující a přitom do morku kostí mrazivé sledovat počínání "postiženého" horolezce po onom osudovém pádu. Mimochodem: horolezci jsou blázni (v obdivuhodném slova smyslu)! 85% Zajímavé komentáře: maxi6, Brouk, Radko, nunka, LINKIN, luplik ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $4,593,598Tržby Celosvetovo $13,885,802║ pôsobivo natočení dobrodružný polodokument, niektoré zábery fakt nechal dosť pocítiť tú úzkosť na okraji smrti /80%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Krásné scenérie v níchž se dva horolezci snaží dostat na jednu horu v Andách. jejich rychlovýlez je opravdu fascinující, ale jejich cesta dolů je jako noční můra. Zápas obou o jejich vlastní životy je naprosto fascinující. Střídavé vyprávění obou dopomáhá k uvěření, že tento film je podle skutečné události. Bohužel se film, režisér ani hudebník nevyhýbá jednomu smutnému faktu a to chvílemi strašné nudě. V jednom záběru si člověk přeje vidět vše na vlastní oči a v druhém si říká kdy už to skončí. Velká škoda, kerá stála jednu *. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Předloha: Joe Simpson .. Úchvatné panoramatické záběry a neskonalý souboj člověka s panenskou přírodou, protentokrát zastoupenou krutě krásnou horou kdesi v pohoří Andy. Dokumentární zpracování prolínající se s obrazovým převyprávěním oné drsné situace působí velmi věrohodně a nepostrádá krásu, ale i drsnost a surovost odvětví, jakým horolezectví bezesporu je. Kdo zná to kouzlo lezení po skalách (já bohužel ne), musí být uchvácen a přes všechny obtíže a strasti tiše závidět. I já jsem na konci padl do ticha.. 85%. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Nemám ráda sníh, nesnáším zimu.Nikdy by mě nenapadlo škrábat se na nějaký kopec a už vůbec ne na nějakou horu. Nad větou „ Pro mě jsou hory nejkrásnější místo na světě“ kroutím nechápavě a nevěřícně hlavou. Ale tenhle film mě dostal, byla mi zima, měla jsem žízeň a ke konci i slzy v očích. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Pseudodokument, který by mnoho nefungoval kdyby ho však nevyprávěli přímo Simpson s Yatesem. Díky tomu má snímek dle skutečných událostí roku 1985 ohromnou výpovědní hodnotu. Začátek je klasický horolezecký příběh. Dosud nepokořená hora a těžký výstup na ní. Tam kde začíná výjimečnost tohoto počinu je při sestupu, který se změní v peklo. Nezdolná touha po životě versus naprostá beznaděj, zranění, dehydratace, hlad, ubývající fyzické i psychické síly a především naprostá osamocenost uprostřed Andských velehor. K tomu navíc nejedno zásadní morální dilema, ke kterým se oba účastníci bez servítek či dělání se lepšími vyjadřují. Tady je prostě vše a k oběma horolezcům nelze než mít obdiv; a to i k Simonu Yatesovi. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Jak název Touching the Void napovídá, nejpůsobivější část filmu (alespoň pro mě) byla přesně v tu chvíli, kdy si byl fyzicky naprosto na dně a už ani nic necítil. Žádné ego, pocity, vyčerpání, prostě nic. Pouze prázdnotu v obklopení nemilosrdných horských velikánů, které se bláhově snažil pokořit. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

v roce 1985 dva mladí britové odcestovali do zapadlého koutu Peru. jejich příběh se zařadil mezi horolezecké legendy. .... v jednoduchosti je síla. dozvíme spoustu věcí o horolezectví, třeba jak dlouho trvá v nadmořské výšce uvařit hrnek vody nebo co všechno je rizoko, ale hlavně, že je to dřina. pak přichází popis výstupu po dnech, sníh, psychické a fyzické vypětí, které si nedovedu představit. a nakonec se nabízí otázka, jestli dokážeme pochopit Simona a ospravedlnit, že udělal to co udělal. bylo to pro mě překvapivé drama. vlastně jste napnutý ,,jen" díky vyprávění, protože obraz je jen jako doplněk. a jejich pocity se vás snaží vyvolat také zvuk. a musím napsat, že se mu to daří. tenhle film stojí za zhlédnutí už třeba jen z důvodu zjištění, jestli by jste dokázali bojovat o život. o svůj život! ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Myslel som, že toho zvládnem viac.“ Asi by som sa za to mal hanbiť, ale toto ma nebavilo. Niektoré filmy sú zvládnuté slabšie/ priemernejšie, ale zato majú silný (etický, ľudský) rozmer, na aký sa ich o pár tried lepší bratia nezmôžu, pretože nevznikli podľa skutočných udalostí. PÁD DO TICHA je presne tento príklad. Je to film, ktorý má čo povedať, ale kebyže sa jedná o "čistý dokument" a nie "rekonštrukciu", určite by ma to zaujalo na 80%. Takto slušná horolezecká dráma "vraj podľa skutočnosti". ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Závislost a opojné vzrušení z lezení, což já v tomhle směru nejsem schopná pochopit, spolu s bezstarostným mládím oba kluky motivovala k výstupu na horu v Andách, kterou ještě nikdo nepokořil. A i když se jednalo o hraný dokument, tak to byla stejně nervy drásající podívaná, kde jsem na konci neměla daleko k tomu jít si pro kapesník. Nechápala jsem, co všechno je člověk schopen podstoupit, pokud jde o přežití, to bylo něco neskutečného. Já nejsem žádný skalní horolezecký fanda, ale tenhle film určitě za zhlédnutí stojí. A pokud se jedná o ty nádherné scenérie, to bych už jen opakovala druhé uživatele. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Sváťa Pulec zvaný Bivak sedmkrát pokořil Milešovku a to je slušných 836 metrů nad mořem. Po osmé se mu to již nepovedlo a já ho budu raději na vozíku znovu tahat nahoru, než bych se opětovně díval na Pád do ticha. Ten mne totiž vůbec nepřesvědčil. Kde taky vzít nějaké napětí, když je od začátku jasné, že to všichni přežili? Já ho zkrátka nenašel, ale záběry hor byly slušné a poučení, že na zmrzlém šutru to může klouzat, se taky může někdy hodit. A přestože mám filmy z horolezeckého prostředí rád, tak tento považuji za nejslabší, jaký jsem kdy viděl. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Kevin Macdonald je něco jako Olga Sommerová britského dokumentu - mainstreamové, líbivé, silné příběhy zpracované správným způsobem. Respektuju to, ale není to můj šálek, je to tak strašně "samozřejmé", i když s tím není nic v nepořádku. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Na muj vkus je to až příliš natočený jako dokument, sice je pěkný že celým filmem provází komentáře těch podle kterých se to točí k situacím a k různejm myšlenkovejm pochodům, který v tu dobu měli, ale mě se to zdálo až toršku přehnaný, že hlavní dvojice, která hraje ty horolezce se za celou dobu filmu baví asi jenom dvakrát a to, když se dostanou na vrchol hory a křepčí tam a něco pokřikojou asi 4 vteřiny a potom na konci, když se zase šťastně setkaj na základně, ale jinak je to docela zajímavě napínavě natočený a všechno co je tam okomentovaný jak to bylo je velice dobře natočený a zahraný, hlavně to herectví je velic těžký, když v podstatě musí všechny svoje pocity vyjádřit jenom pohledem nebo pohybem. Ale podle mě z toho šlo vytáhnout ještě něco navíc, ale i tak to dokáže výborně zaujmout a udržet pozornost, asi hlavně proto, že to je podle skutečný události ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Kdyby v těch horách umřel, vůbec bych ho nelitoval, mohl by si za to jedině sám. Výkon to byl nicméně obdivuhodný, a film díky svému strohému dokumentárnímu stylu funguje tak, že zapomínáte, že nesledujete skutečného Joe Simpsona. Ale není se co divit, že takto zmobilizoval své síly - umřít za zvuků Boney M by byla děsivá, nelidská smrt... ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Hranný dokument těžící zejména ze své nepřibarvenosti. Zvukovou stopu tvoří zejména křupání sněhu, funění a okolní vítr. Nejen to je tu prostředkem, díky kterému se divák cítí jako by byl součástí tohoto velkého příběhu. Fascinující není ale pouze onen příběh, svou sílu má celé putování. A i když je zde zprostředkována nadmíru nebezpečná cesta, která se jen díky nezlomné vůli a dávce ohromného štěstí a odhodlání obešla bez největší oběti, snímek nikde nezdvihává ukazováček, nepoučuje ani nevaruje. V podstatě ukazuje, že nebezpečí je přeci jedním z těch prvků, které od podobného dobrodružství jeho účastníci vyžadují. A skoro k takovému dobrodružství diváka láká. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Horolezec ze mě nikdy nebude, to vím. Z výšek strach nemám, ale takhle adrenalinově založen nejsem. Nebýt jištěn a přitom zdolávat třináctiset metrové strmé ledové stěny, to s radostí přenechám jiným, i když vím, že ten pohled z vrcholu je něco stěží překonatelného. Mé uznání však horolezci mají, díký odvaze a také díky neutuchajícímu pudu sebezáchovy. Neznám nikoho, kdo by dokázal něco alespoň trochu podobného jako Joe Simpson. Během sledování jsem byl omámen nádherou And, překvapen faktem, že jsou stále hory, na které nidko nikdy nelezl, otřesen momentem "musíte se zaposlouchat, jaký zvuk vydá cepín při nárazu do ledu", zděšen během posledního úseku "slaňování" abych nakonec s nevěřícím výrazem kroutil hlavou posledních deset minut. Takhle by měly vypadat rádoby horolezecké filmy. ()

Související novinky

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

22.06.2006

...zpívá Ivan Mládek a vlastně tím popírá prvotní ideu horolezectví, tedy překonávání hranic (svých i přírody) a snaha o dosažení nedosažitelného. Filmy o horolezcích a jejich hrdinských výstupech… (více)

Reklama

Reklama