Reklama

Reklama

Jsouc na řece mlynář jeden

  • angličtina There Was Once a Miller on the River (festivalový název)
Animovaný / Krátkometrážní / Horor
Československo, 1971, 10 min

Obsahy(1)

Jiří Brdečka, milovník braku a pokleslých žánrů, ztvárnil námět jako jarmareční píseň, jejímž dějem provází vypravěč Miloš Kopecký.
Po mnoha letech vojny se domů vrací vojáček. Tolik let nebyl doma, že jej ani vlastní sestra nepoznala. A tak se bratr se sestrou smluvil, že vyzkouší rodiče, zda dávno neviděného syna, až se vrátí z kostela, poznají. Nepoznali a cizímu vojáčkovi nabídli nocleh. Jeho dukáty a zlaté řetězy jim však nedali spát... (Weissik)

(více)

Recenze (38)

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Československý animovaný " horor " z roku 1971 vypráví o tom kam až může zajít lidská chamtivost. M. Kopecký jako vypravěč byl dobrou volbou. Jako zpěvák se, ale neosvědčil. Jeho zpěv byl pro mě spíš rušivým elementem. Z příběhu lehce zamrazí a animace je na rok vzniku asi ok. Ale navíc jak 3 hvězdy to nevidím. Smůlou pro tenhle snímek je, že jsem před ním viděl " O statečné Kačence aneb krčma hrůzy " což je pro mě jednoznačně lepší záležitost. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Eh? Klatě, zdá se mi to, nebo tu stojí za zmínku jen a pouze vypravěč Miloš Kopecký, jehož hlas se k brakově (a to myslím v tom nejlepším možném světle) pojatému vyprávění výborně hodí, ale do prdele, vždyť animace je tu vysoce na hovno! Už jen scén, které jsou tu animované, hýbou se a nejsou jen sledem několika kreseb za sebou je tu jen naprosté minimum! O to víc zamrzí, že kresba samotná je ve většině scén dost nehezká, nepropracovaná a působí asi stejně děsivě, jako na mol ožralej Tamarín Pinčí. Jako mluvené slovo velmi dobré, ale jako animovaný film velmi, velmi špatné. ()

Reklama

Nach 

všechny recenze uživatele

Krátké, atmosférické, drsné a perfekcionistické. Miluji tyto animované filmy vytvořené touto metodou. Sama kresba je zde prioritní součástí děje a pohyb je již jen doplněk. Vše k dokonalosti vede skvělý hlasový projev Miloše Kopeckého. Pokud tedy toužíte po strašidelném vyprávění pro dospělé, říznuté animovaným doprovodem ala Švankmajer, určitě dejte tomuto snímku šanci. Věřím, že vás nezklame. 85% ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Omlouvám se, klidně ať tu jsem za idiota a kulturního barbara, ale mě to prostě neoslovilo. Nijak převratná animace, snaha působit hororově, která mi přišla spíš směšná než cokoli jiného (+ ten Kopeckého hlas tomu taky zrovna nepomáhal) a příběh, který sice chápu, ale přijde mi docela nedomyšlený. Proč ho ti rodiče nepoznali a sestra jo? Netuším. Kdyby ho z jeho rodiny nepoznal nikdo, pak si nestěžuji, ale takhle v tom je ne zrovna malá mezera. No jo, jenže pak ten příběh nedokážu brát moc vážně. Do určité míry to chápu, 20 let ho neviděli, asi byli bez peněz, tak se ho kvůli jeho klenotům rozhodli zabít, ale stejně... Možná mi něco uniklo, protože mě těch 10 minut moc nebavilo a přišlo mi to taky zbytečně vleklé, ale bohužel víc jak slabé 3* dát nemůžu. Pardon, dost mě to minulo. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Ponuré obrázky Evy Švankmajerové vtiskly této kramářské písni podobu hororu. Samotný vypravěč a zpěvák M. Kopecký působí ďábelsky, že se mi v posledním záběru zazdálo, jako by jeho silueta měla rohy. Film naplňuje definici balady, kdy za vinu se platí nejvyšším možným trestem. Pro děti, pokud by neměly mít noční můry, tohle není. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama