Reklama

Reklama

Jsouc na řece mlynář jeden

  • angličtina There Was Once a Miller on the River (festivalový název)
Animovaný / Krátkometrážní / Horor
Československo, 1971, 10 min

Obsahy(1)

Jiří Brdečka, milovník braku a pokleslých žánrů, ztvárnil námět jako jarmareční píseň, jejímž dějem provází vypravěč Miloš Kopecký.
Po mnoha letech vojny se domů vrací vojáček. Tolik let nebyl doma, že jej ani vlastní sestra nepoznala. A tak se bratr se sestrou smluvil, že vyzkouší rodiče, zda dávno neviděného syna, až se vrátí z kostela, poznají. Nepoznali a cizímu vojáčkovi nabídli nocleh. Jeho dukáty a zlaté řetězy jim však nedali spát... (Weissik)

(více)

Recenze (38)

Lima 

všechny recenze uživatele

Animačně oživlá kramářská píseň, pochmurná, temná a vynikající. Kresbu pořídila Eva Švankmajerová, hlasově famózním způsobem doprovodil Miloš Kopecký. Jakoby jste se dívali na kratičkou animovanou verzi jednoho z příběhů Váchalova Krvavého románu. Podobná radost, jako Zemanův "Čarodějův učeň". ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Působivý animovaný horor, který vychází z kramářských písní, a tomu je přizpůsobený i expresivní hlas vypravěče Miloše Kopeckého. Chuťovka s dokonalým výtvarným zpracováním, údernou pointou a stylizací. Jeden z vrcholů české žánrové animované tvorby. Tahle záležitost vážně není pro malé děti. Celkový dojem: 95 %. Na realizaci filmu se vedle Brdečky sešla výtvarnice Eva Švankmajerová, což je poznat z výtvarného stylu, který připomíná její obrazy, a animátor Jaroslav Doubrava, jinak známý ze spolupráce s Macourkem a Bornem. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Eh? Klatě, zdá se mi to, nebo tu stojí za zmínku jen a pouze vypravěč Miloš Kopecký, jehož hlas se k brakově (a to myslím v tom nejlepším možném světle) pojatému vyprávění výborně hodí, ale do prdele, vždyť animace je tu vysoce na hovno! Už jen scén, které jsou tu animované, hýbou se a nejsou jen sledem několika kreseb za sebou je tu jen naprosté minimum! O to víc zamrzí, že kresba samotná je ve většině scén dost nehezká, nepropracovaná a působí asi stejně děsivě, jako na mol ožralej Tamarín Pinčí. Jako mluvené slovo velmi dobré, ale jako animovaný film velmi, velmi špatné. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Ponuré obrázky Evy Švankmajerové vtiskly této kramářské písni podobu hororu. Samotný vypravěč a zpěvák M. Kopecký působí ďábelsky, že se mi v posledním záběru zazdálo, jako by jeho silueta měla rohy. Film naplňuje definici balady, kdy za vinu se platí nejvyšším možným trestem. Pro děti, pokud by neměly mít noční můry, tohle není. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších hororů, co znám. A z Kopeckého mám husí kůži ještě několik minut po dokoukání. Jen doufám, že mi to tak nezůstane. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Československý animovaný " horor " z roku 1971 vypráví o tom kam až může zajít lidská chamtivost. M. Kopecký jako vypravěč byl dobrou volbou. Jako zpěvák se, ale neosvědčil. Jeho zpěv byl pro mě spíš rušivým elementem. Z příběhu lehce zamrazí a animace je na rok vzniku asi ok. Ale navíc jak 3 hvězdy to nevidím. Smůlou pro tenhle snímek je, že jsem před ním viděl " O statečné Kačence aneb krčma hrůzy " což je pro mě jednoznačně lepší záležitost. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Morytát o zločinu, který byl už svým vlastním trestem, použili Brdečka s Švankmajerovou k stylově dokonalé, náladově velmi silné a fenomenologicky přesné studii vraždy. Neustálá přítomnost Madony na nebesích v úvodu je zajímavým prostředkem, jak znázornit zasazenost příběhu do univerza. K názvu viz komentář Ony. (Edit po letech: Jsa nyní poučen studiem kramářských písní musím Oninu korekci odmítnout jako nemístnou, resp. zastat se nekorektnosti tvaru v názvu jako zcela patřičné.) ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Kramářská píseň v podání Miloše Kopeckého i obrazy Evy Švankmajerové se k tomuto morytátu báječně hodí. Brdečkova záliba v naivním umění dávno uplynulých dob tu opět nabrala formu, kde si to všechno k sobě ideálně sedlo (90%). ()

panjosef 

všechny recenze uživatele

Johohóó, tak tenhle Brdečkův je teda fakt povedenej. Vlastně animovanej horor, o chamtivých staroušcích kteří nepoznají svého synáčka po letech. Je to animák řekl bych až démonickej a některý obrazy (opravdu dokonalá a úžasná práce) tou sírou skoro čpí z obrazovky :-) . Expresivní doprovod vypravěče Miloše Kopeckého umocňuje tu správnou gradaci. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Něco tak drsného jsem teda dlouho neviděl. Rodiče, kteří kvůli vidině lehce nabitých peněz zabijí svého syna, kterého nepoznají, protože se vrací po 20 letech z vojny. Brrrr. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Opravdu smutný ale nádherně zpracovaný příběh, který patří k vrcholům naší animované tvorby. Kopeckého zpívaný způsob vypravovaní navodí příjemnou hororovou atmosféru, stejně jako jednotlivé obrazce. Všechno do sebe pěkně zapadalo a zase ukázalo, že lidská chamtivost nezná mezí. Bohužel často dochází právě k Nedorozumění a špatnému konci. Jiří Brdečka si zaslouží uznání a nezbývá mi, než se před tímto snímkem poklonit. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Opravdu smutných a strašidelných deset minut. Doprovodné kresby výtvarnice Evy Švankmajerové skvěle zachytily temnou atmosféru příběhu, stejně jako ponurý tón hlasu vypravěče Miloše Kopeckého. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

V Československu sa za totalitnej éry vedeli tvorcovia pekne vyblázniť. Toto je nekompromisne drsná a pre sentimentálne povahy ( a samozrejme deti ) ťažko zdolateľná jazda. ()

Adman 

všechny recenze uživatele

Jde o horor, v kombinaci s muzikálem, tak se na to připravte. Jednoduše animovaný klip na stejnojmenou píseň. Syn přijede z války po dlouhé době a doma se shledá se sestrou, která ho bez váhání poznává a zve domů. Poté ji nabádá, ať rodičům neříká jeho pravou totožnost jstli ho poznají sami. Sestra rodičům napovídala, že u nich přespí jeden vandrák, i věřili jí to a syna svého nepoznali. Večer před spaním, si vědomi jeho bohattství domluvili, že ho zamordují. A tak ho zamordovali. Obnažili, všechno svému nebohému synáčkovi ukradli a hodit do řeky ho jeli. Když se vrátili domů a dcera se probudila, ptala se na svého bratra, vše rodičům vypověděla. Otce - vraha málem klepla pepka. Jel vylovit syna a pak se sám oběsil. Synovi přichystali řádný a důstojný pohřeb. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Nádherné až naivistické obrazy velké výtvarnice s minimální animací, skvělou hudbou a Kopeckého komentářem dokáží vytvořit tak atmosferický zážitek, který se jen tak z hlavy nevypaří. Další doklad Brdečkova neopakovatelného génia. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Paní Švankmajerovou a panem Brdečkou geniálně zobrazená kramářská písnička- morytát. Slovní komentář pana Kopeckého je kongeniální. Někdy člověk při všech těch taškařicích, v kterých ho viděl účinkovat, zapomene, že to byl velký herec. Při jeho výkřiku: " A pak ho zamordovali!", našinci zatrne. Je jen škoda, že se paní Švankmajerová nepodílela na více filmech. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

5 hvězdiček si zaslouží určitě za vytvořenou atmosféru, která je i přes "jednodušší" animaci plná emocí. Kramářská píseň v plné kráse. [ PŘÍBĚH: 3 /// NÁLADA: 0 /// ART: 2 /// STYL: 3 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

Reklama

Reklama