Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Architekt David Briand (Jean-Pierre Bacri) bydlí na venkově v blízkosti švýcarských hranic ve futuristické vile, kterou sám navrhl, společně s manželkou Elaine (Nicole Garcia) a s malou dcerkou Cric. Na jejich pozemku se objeví obytný vůz Cappy Bronskyho (Jean-Pierre Bisson), jenž nabídne své služby Davidovi. Architekt invalidního muže zaměstná jako zahradníka a jeho ženu Hazel (Dominique Lavanant) k dceři jako chůvu. Oba manželé jsou kvůli práci stále více z domu a Elaine posléze zjistí u Cric psychické narušení. Když se svěří Davidovi, přizná se, že ho Cappy vydírá, protože před lety zavinil jeho zmrzačení a ztrátu ruky při nehodě na stavbě. Nyní se chtějí vetřelci zmocnit jejich majetku. (curil)

(více)

Recenze (13)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Třídní boj na švýcarský způsob, aneb co se stane, když si zazobaná rodinka natáhne do svého luxusního baráčku working-class-evil v podobě chromého zahradníka a vyšinuté pečovatelky. Napínavá home invasion, která zaujme jednak podobou samotného domu, v němž se většina děje odehrává, jednak výbornými hereckými výkony všech účinkujících. Film je hlavně v první půli silně znepokojující, protože v bezprostředním ohrožení se většinu času vyskytuje nejmladší člen rodiny (malá blonďatá holčička), které ona psycho služka dává po psychologické stránce docela zabrat. Před projekcí jsem nečekal příliš, ale že film bude příjemným překvapením bylo jasné už od první atmosférické scény. Atmosféra se drží celou stopáž, v závěru je to pak napínavé jak mraky. Vzhledem k tomu, že home invasion jako subžánr zažívá svůj vrchol spíše až po roce 2000, je tenhle francouzsko-švýcarský kousek z osmdesátých let o to zajímavější. Na své současné bratříčky nijak výrazně neztrácí. ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Klasický "family terror horror". Mladá rodina architekta príjme do služieb psychopatický manželský pár, muža s umelou rukou ako záhradníka a ženu ako opatrovateľku ich malej dcéry (tá si to odskáče najviac). Psychopati túžia po pomste, pretože vinou architekta prišiel nový záhradník o ruku. Celkom pekne sa to stupňuje a v závere vyvrcholí, nechýbajú ani vraždy, ale nie je ich veľa, taktiež sa nedočkáme výraznejšieho gore. Skôr by som film definoval ako slušný psychologický horor s dobrou atmosférou a parádnym hereckým výkonom hlavnej záporáčky - tá sa mi zdala najvýraznejšia zo všetkých. Nesklamalo ma to, ale ani nijak výrazne neohúrilo - nezaškodila by kratšia stopáž. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu mne to do poloviny dost nudilo, ale asi jsem to nesledoval v tom správným rozpoložení, což se někdy stane každýmu. Film má relativně pomalé tempo, které mi vadilo a nevytvářel na mne takový ten typický psychický tlak - "pocit že něco visí ve vzduchu", tolik pro "home invasion" typický ... Od půlky se ale film rozjede hodně hustě, nešetří se krví, vraždami a není šetřen nikdo!! Tímmyslím od otce rodiny přes malou dcerku až po domácí zvířectvo ... Film má několik opravdu silných momentů, až šokujících ... které diváka z té celkové latergie jistě vytrhnou. Zneužívání a trápení malé holčičky bylo silný kafe i na mne a těm dvoum šmejdům, co se nasáčkovali rodině do baráku jsem přál naprostý vyhlazení ... Skvěle zahráno, nakonec palec hodně nahoru ... ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Spíš než hodnocení mě nalákal rok a místo vzniku filmu. Pro obojí mám totiž slabost, takže po doporučence to byla jen otázka času, kdy se k tomuhle zapadlému fláku dostanu. A rozhodně nelituju. Death on a Rainy Sunday disponuje slušnou atmosférou, velkou dávkou napětí a nejistoty a hlavně příjemně brnká na psychologickou strunu. Ve chvíli, kdy malá holčička dostane od služky pořádnou lekci z výchovy, se film z rodinného psychodramatu rychle promění na drsný thriller, kde konečně promluví nože nebo kulovnice. Ale k tomu se musíte prokousat až do závěrečné třetiny (čtvrtiny?), předtím se to bohužel citelně vleče. Jinak herci výborní. Na druhou stranu ten pop-song, co zazní během filmu snad pětkrát (!), upřímně nenávidim. Jdu blejt, velebnosti! ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Pohled na to, jak to může dopadnout, když si v dobré víře natahnete někoho do baráku. Ze začátku jsem se docela nudil, ale když člověk vydrží, tak se děj ani ne rozjede, ale spíš hodně přiostří, takže v závěru si člověk může vychutnat celkem slušnou thrillerovo-hororovou podívanou. Na rok 1986 docela povedenej znepokojovák, kterej bych se ale nějak velice doporučovat neodvážil. 60% ()

hladass 

všechny recenze uživatele

Skvělé home invasion, které sice nevyniká žádnou extrémní brutalitou či zběsilým tempem, ale pomalu budovanou atmosférou, která už od začátku filmu vyvolává v divákovi určitý pocit nejistoty a neklidu... Herci odvedli skvělou práci, hlavně Dominique Lavanant v roli psychopatické služebné, té jsem opravdu během celého filmu opravdu nepřál nic pěkného, hlavně když začala "vychovávat" malou blonďatou holčičku, tohle už bylo opravdu pro silnější povahy... Jedinou výtku, kterou k filmu mám, je song, který se během filmu několikrát objeví, ten mě opravdu vytáčel k naprosté nepříčetnosti... Ale jinak za mě spokojenost... ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Dobre zahrané, pomalé, atmosférické, napínavé. A potom príde záchodová scéna a ja som sa zatváril presne jak ten fotrík; zhrozený a s rukou cez oči. Silné kafe ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Nevidel som v živote veľa filmov, v ktorých by atmosféra gradovala tak pozvoľna, no pritom systematicky a cielene ako v Mort un dimanche de pluie. Pokojná rodinná idylka, občas narúšaná menšími manželskými nezhodami sa najmä od momentu, keď na scénu vstúpi pani Ha(j)zel plynule prehupne do fázy, kedy divák z vývoja začne mať pocity znepokojenia a úprimného rozhorčenia (veď koho by nechalo chladným týranie slušne vychovaných malých dievčatiek?), až napokon vyústi do dramatického home invasion teroru a boja o holý život. ()

TomX2 

všechny recenze uživatele

Rodina Briandovcov si najmä rodinu Bronskych pre záhradnické práce a staranie sa o deti. Zo začiatku ide všetko podľa plánu, avšak ako sa zdá, rodina Bronskych nie je veľmi psychicky v poriadku a pre Briandovcov začína fyzický, ale hlavne psychický teror. Celkový dojem: Žiadne dielo, ktoré si musí pozrieť každý hororový fanúšik, to zas nie. Ono celkovo to je len priemerný rodinný film s tým, že má niekoľko základných prvkov Home Invasion alebo Exploitation. Na druhu stranu ale film rozhodne odporúčam, síce sa v ňom moc neudeje, ale zato napätie a atmosféra tu spolu perfektne spolupracujú a z toho hľadiska je sa na čo pozerať. Dokonca ani herci nepredviedli zlú prácu a to najmä tí mladší - deti, ktoré tu ale nemali veľa priestoru pre svoj talent. Moje hodnotenie: 60% ()

PAGE 

všechny recenze uživatele

Tedy takovou potvoru jakou zahrála Dominique Lavanant, v tomto filmu jsem už dlouho neviděl. Nechť se škvaří v pekle! Jinak dobré, napínavé pokoukání. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ ide o nápad, je to fajn, ale to nezáživné spracovanie trileru, ktoré sa väčšinou zameriava na nepodstané alebo málo podstatné veci to dupe dole. Je možné sledovať ako človek 2 minúty spieva v štúdiu, alebo prestrihy na štúdio, ktoré nie je v danom momente vôbec podstatné. Trilerových prvkov je ako šafránu, len v závere a ani to prevedenie je ničím výnimočné - chýba mu adekvátnejšia atmosféra. Škoda, malo to vyšší potenciál. ()

navorski 

všechny recenze uživatele

Rozhodně je to víc drama než horor. A víc art než "béčko". V první půlce jsem se nemohl zbavit pocitu, že Alex van Warmerdam viděl toto, a pak podle toho natočil svého Borgmana... A možná to tak skutečně bylo... ()

curil 

všechny recenze uživatele

Francouzský slasher, který mě příjemně   překvapil. Napětí buduje postupně, atmosféra   houstne, jakoby námět pocházel od Pierra   Boileaua a Thomase Narcejaca. Přesvědčivě   vykreslené hlavní postavy, zejména ty   záporné, a napětí graduje k překvapivě   šokujícímu vyvrcholení. Hlavně scény s malou   Cric jsou pro silnější povahy. Dominique   Lavanant si zahrála snad svou   "nejodpornější" roli ve své   kariéře jako chůva Hazel. ()

Reklama

Reklama